Logodiatrofis.gr
Vegan Ελληνική Κουζίνα Σαλάτες

Ρεβίθια σαλάτα με σταφίδες, αμύγδαλα τηγανητά και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

revithia salata stafides amygdala vinegret portokaliou

Αυτή η vegan σαλάτα με Ρεβίθια, της Ντίνας Νικολάου, είναι σίγουρα πεντανόστιμη αλλά και super θρεπτική.

revithia salata stafides amygdala vinegret portokaliou

Ρεβίθια σαλάτα με σταφίδες, αμύγδαλα τηγανητά και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Logodiatrofis.gr Ρεβίθια σαλάτα με σταφίδες, αμύγδαλα τηγανητά και βινεγκρέτ πορτοκαλιού Ρεβίθια σαλάτα με σταφίδες, αμύγδαλα τηγανητά και βινεγκρέτ πορτοκαλιού Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 18 ψήφισαν )

Υλικά

    Για τη σαλάτα

  • 1 συσκευασία ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης, 600 γρ.
  • 4 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα
  • 60 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο ολόκληρο
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • ½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • Για την βινεγκρέτ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1½ κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω τα ρεβίθια και γεμίζω με κρύο νερό.
  2. Καρφώνω τα γαρύφαλλα επάνω στο ολόκληρο κρεμμύδι και το βάζω κι αυτό στην κατσαρόλα.
  3. Μεταφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζω για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια αλλά να μη λιώσουν.
  4. Τα αδειάζω σε ένα σουρωτήρι, πετάω το κρεμμύδι και τα αφήνω να κρυώσουν.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  6. Πασπαλίζω τον κόλιανδρο και καβουρδίζω για 30 δευτερόλεπτα.
  7. Ρίχνω τα αμύγδαλα και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τα αδειάζω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στραγγίσουν.
  9. Καθαρίζω τα καρότα και τα τρίβω στο “χοντρό” του τρίφτη.
  10. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνω τα βρασμένα ρεβίθια, τα καρότα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αμύγδαλα και τα μυρώνια.
  11. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το πιρούνι τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνω την σαλάτα.
  12. Σερβίρω αμέσως.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Αυτή η vegan σαλάτα της αγαπημένης Ντίνας Νικολάου είναι σίγουρα πεντανόστιμη, αλλά και super θρεπτική!

Τα ρεβίθια που περιέχονται στην σαλάτα είναι ένας από τους βασικούς αντιπρόσωπους της Μεσογειακής Διατροφής.

Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα.

Ακόμα, τα ρεβίθια αποτελούν ιδανική και πλήρης τροφή για τους vegan και χορτοφάγους αφού καθώς πέρα από τις φυτικές πρωτεΐνες, αποτελούν και εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Από την άλλη, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες εκτός από γεύση, θα δώσουν πολλά οφέλη για την υγεία μας καθώς μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης “κακής” χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την “καλή” χοληστερίνη (HDL).

Τέλος το πορτοκάλι πέρα από την ευεξία, θα μας δώσει την πολύτιμη Βιταμίνη C, ενισχύοντας την απορρόφηση σιδήρου από τα ρεβίθια!

Δοκίμασε την παραπάνω σαλάτα για να έχεις κάθε φορά κάτι φρέσκο και απολαυστικό στο πιάτο σου!

 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς “Vegan Ελληνική Κουζίνα” μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ