Logodiatrofis.gr
Vegan Ελληνική Κουζίνα

Ντοματένια βάση αφράτης πίτσας με μανιτάρια, πιπεριές και ελιές

ntomatenia afrati pitsa manitaria piperies elies

Τι καλύτερο από σπιτική και εύκολη πίτσα; Η Σεφ Ντίνα Νικολάου μας παρουσιάζει άλλη μία καταπληκτική vegan πρόταση.

ntomatenia afrati pitsa manitaria piperies elies

Ντοματένια βάση αφράτης πίτσας με μανιτάρια, πιπεριές και ελιές

Logodiatrofis.gr Ντοματένια βάση αφράτης πίτσας με μανιτάρια, πιπεριές και ελιές Ντοματένια βάση αφράτης πίτσας με μανιτάρια, πιπεριές και ελιές Εκτύπωση
Μερίδες: 3-4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 18 ψήφισαν )

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 8-9 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 180 γρ. πασσάτα ΚΥΚΝΟΣ, ελαφρώς ζεσταμένη σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να γίνει χλιαρή
  • 100 γρ. τριμμένη τομάτα, ΚΥΚΝΟΣ
  • 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια

  • 100 γρ. πασσάτα ΚΥΚΝΟΣ
  • 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρή πατάτα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζύμη:

  1. Στρώνω με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 – 42 εκ. ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την πασσάτα και την τριμμένη τομάτα, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί.
  3. Αφήνω το μπολάκι για 10 λεπτά σε ένα χλιαρό σημείο, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια.
  4. Βάζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στη μέση και αδειάζω εκεί το αφρισμένο μείγμα της μαγιάς.
  5. Ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη.
  6. Τη ζυμώνω μέσα στη λεκάνη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλά σχετικά εύκολα από τα χέρια (δεν προσθέτω επιπλέον αλεύρι).
  7. Σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Αλευρώνω μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια, μεταφέρω εκεί τη ζύμη και, με τον πλάστη (ή τραβώντας την προσεκτικά με τα δάχτυλα) την ανοίγω σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  9. Για να δουλεύετε η ζύμη πιο εύκολα την πασπαλίζω κάθε τόσο με λίγο αλεύρι.
  10. Την στρώνω στο ταψί.

Για το ψήσιμο:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  2. Απλώνω σε όλη την επιφάνεια την πασσάτα και σκορπίζω τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τις ελιές και την τριμμένη πατάτα.
  3. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Ψήνω την πίτσα για 25-30 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Τι καλύτερο από σπιτική και εύκολη πίτσα; Η αγαπημένη μας Ντίνα Νικολάου μας παρουσιάζει άλλη μία καταπληκτική vegan πρόταση.

Η συνταγή αυτή προσφέρει επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών τόσο από το ελαιόλαδο όσο και από τις ελιές και πιπεριές. Ακόμα, παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C & Α.

Aπό την άλλη η χρήση της πασσάτα και τριμμένης ντομάτας, πέρα από την υπέροχη γεύση που προσδίδουν, μας εφοδιάζουν με μεγάλη ποσοτότητα λυκοπενίου.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία(1). Ένα από αυτά είναι η θετική επίδραση του στη μείωση της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση 15mg λυκοπενίου μείωσε τη συστολική πίεση μέσα σε δύο μήνες (2). Αυτή η ποσότητα λυκοπενίου μπορεί να καλυφθεί μόλις από 2 κ.γλ ντοματοχυμού την ημέρα.

1) A.V.Rao, M.R.Ray, L.G.Rao, Lycopene, Advances in Food and Nutrition Research, Volume 51, 2006, Pages 99-164

2) Paran, E. and Engelhard, Y. 2001. EVect of Lyc-O-Mato, standardized tomato extract on blood pressure, serum lipoproteins, plasma homocysteine and oxidative stress markers in grade 1 hypertensive patients. In ‘‘Proceedings of the 16th Annual Scientific Meeting of the Society of Hypertension’’, San Francisco, USA.

 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς “Vegan Ελληνική Κουζίνα” μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ