Είναι περισσότερο θέμα διατροφής παρά ανάγνωσης των ετικετών Συμβουλές & Tips

Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν όλο  και περισσότερο το πίσω μέρος των συσκευασιών των τροφίμων πριν αποφασίσουν να αγοράσουν το προϊόν. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Πρώτη η Κυρία Μισέλ Ομπάμα εξέφρασε πρόσφατα τον ενθουσιασμό της πάνω από το FDA και  τον εκσυγχρονισμό των θρεπτικών στοιχείων  για τα συσκευασμένα τρόφιμα. Η  γνώση είναι δύναμη. Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε ως προς το τι τρώμε τόσο καλύτερες επιλογές κάνουμε  ... ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.

Οι κύριες ενημερώσεις τονίζουν τις «θερμίδες» και  τις «μερίδες» που περιλαμβάνουν τα τρόφιμα. Στόχος είναι η διατροφική επισήμανση να  εξυπηρετεί  τα μεγέθη και πρέπει να βασίζεται σε αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά τρώνε.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα, θα πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις ετικέτες, «Η διατροφική επισήμανση είναι απλώς μέρος μιας  πολύ μεγαλύτερης ιστορίας σχετικά με το φαγητό. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε για τα πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές ουσίες τροφίμων, κ.λπ.

Η πηγή των συστατικών  που αναγράφονται σε ένα τρόφιμο μπορεί να ποικίλει.  Από πού παίρνουν τα συστατικά τους και ποια είναι η ποιότητα τους; Αυτά είναι πράγματα που οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν βάση .

Μια άλλη αλλαγή στην διατροφική ετικέτα FDA έχει να κάνει με ένα δημοφιλές συστατικό: πρόσθετα σάκχαρα , τα γραμμάρια και η ημερήσια θερμιδική αξία τους . Οι καταναλωτές  θα γνωρίζουν ακριβώς πόση ζάχαρη έχει προστεθεί στο προϊόν. Και να θυμάστε, πως  4 γραμμάρια ζάχαρης ισούνται με ένα κουταλάκι του γλυκού.  Η προσπάθεια έγκειται στο να απεικονίσει πόσα κουταλάκια του γλυκού λαμβάνετε και αυτό βοηθά να κρατήσετε μακριά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Θα υπάρχει διπλή στήλη για να δείχνει  «ανά μερίδα» και «ανά συσκευασία»  τις  θερμίδες αλλά και άλλες διατροφικές πληροφορίες για ορισμένα προϊόντα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν σε μια απλή ή πολλαπλή δόση.

Επίσης στην καταμέτρηση  θα περιλαμβάνονται και τα γραμμάρια βιταμίνης  D και καλίου. Ο λόγος? Αυτά είναι τα δύο θρεπτικά συστατικά που μερικοί λαοί έχουν ανεπάρκεια.

Δεδομένου ότι η έρευνα έχει δείξει ότι το είδος του λίπους που βρίσκεται στα τρόφιμα είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα του λίπους, θα πρέπει να αναφέρονται  στη συσκευασία, τα ολικά λιπαρά και τα  «κακά λιπαρά» (κορεσμένα & trans λιπαρά) και τα κακά λιπαρά.

Οι διατροφικές ετικέτες μπορεί να προσφέρουν  έναν πλούτο πληροφοριών για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν τη σωστή επιλογή για τον εαυτό τους.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

Δείτε επίσης

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

Εκτός από την αύξηση βάρους και της περιμέτρου μέσης που όλοι γνωρίζουμε, νέες μελέτες δείχνουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στον εγκέφαλο.!

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία