Logodiatrofis.gr
Παιδι

Παιδοδιατροφολόγος: Ο διατροφολόγος για τα παιδιά

Παιδοδιατροφολόγος είναι ο ειδικός διατροφολόγος, ο οποίος ασχολείται με τη διατροφή των παιδιών, συμβάλλοντας στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού.

Βασικές πληροφορίες

Παιδοδιατροφολόγος είναι ο ειδικός διατροφολόγος, ο οποίος ασχολείται με τη διατροφή των παιδιών, συμβάλλοντας στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του παιδικού πληθυσμού.

O Παιδοδιατροφολόγος συμβουλεύει γονείς και παιδιά, αναπτύσσει σχέδια γευμάτων και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των διαιτών που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής (https://study.com).

Για να αποκαλείται κάποιος παιδοδιατροφολόγος θα πρέπει να εξελιχθεί και να επιμορφωθεί στο συγκεκριμένο τομέα αυτό, γι’ αυτό συνήθως απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Οι παιδοδιατροφολόγοι θα πρέπει να άρτια καταρτισμένοι, κάτι που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση με σεμινάρια, παρακολούθηση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων και βέβαια προσωπικό διάβασμα.

Παιδοδιατροφολόγος: ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Οι παιδοδιατροφολόγοι μπορούν να είναι πιστοποιημένοι διαιτολόγοι (RDs) με εξειδίκευση στην επιστήμη της παιδικής διατροφής.

Είναι υπεύθυνοι για την ενθάρρυνση των υγιεινών επιλογών τροφίμων στα παιδιά όλων των ηλικιακών βαθμίδων, αξιολογώντας και συστήνοντας διατροφικά μενού.

Με τον τρόπο αυτό διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην υγεία και στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Συνήθως απαιτείται πτυχίο διαιτολογίας για την είσοδο τους σε αυτό το πεδίο απασχόλησης.

Επιπλέον επαγγελματικά διαπιστευτήρια αποκτώνται μέσα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων απαιτήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης και συνήθως μετά από γραπτές εξετάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΠΑΙΔΟΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ (BLS), ο μέσος ετήσιος μισθός για τους παιδοδιατροφολόγους-διαιτολόγους το 2018 ήταν 60.370 $ (Πίνακας 1).

Ενώ το ZipRecruiter κάνει λόγο ότι ο μέσος ετήσιος μισθός το 2019 στις ΗΠΑ να ανέχονταν σε 70.949 $.

Πίνακας 1: Απαιτούμενη Εκπαίδευση, απαιτήσεις, προβλεπόμενη εργασιακή ανάπτυξη και μέσος μισθός Παιδοδιαιτολόγων στην Αμερική.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση Βασικό πτυχίο Ανώτατης Σχολής, Σχετική μετεκπαίδευση
Άλλες απαιτήσεις Κρατική άδεια ή/και επαγγελματικά διαπιστευτήρια
Προβλεπόμενη εργασιακή ανάπτυξη (2018-2028) 11% για διατροφολόγους και διαιτολόγους*
Μέσος μισθός (2018) $60,370 για διατροφολόγους και διαιτολόγους *
Πηγή: * Γραφείο Στατιστικής Εργασίας ΗΠΑ (BLS)

Σύμφωνα με το BLS, το 2018 οι περισσότεροι παιδοδιατροφολόγοι είχαν ετήσια έσοδα μεταξύ 38.460 και 84.610 $.

Επίσης, το BLS προβλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 11% από το 2018-2028 για διαιτολόγους και διατροφολόγους, κάτι αποτελεί ταχύτερο μέσο όρο σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Τέλος, το BLS παρέχει μια επιπλέον ανάλυση για τις επιμέρους πηγές ετησίων εσόδων για τους παιδοδιατροφολόγους, οι οποίες έχουν ως εξής:

 • Ιδιωτική πρωτοβουλία: 66.420 $
 • Νοσοκομεία: 61.390 $
 • Κοινότητα: 59.600 $

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη διακύμανση του ετήσιου μισθού ενός παιδοδιατροφολόγου.

Το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας είναι οι δύο κατεξοχήν παράμετροι για τον καθορισμό του ετήσιου μισθού ενός παιδοδιατροφολόγου.

Η τοποθεσία παίζει επίσης ρόλο καθώς σε ορισμένα σημεία της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, παρουσιάζονται θέσεις παιδοδιατροφολόγου με υψηλότερες αμοιβές.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιοι εργοδότες απαιτούν ενός είδους πιστοποίηση της εξειδίκευσης στην παιδική διατροφή.

Περισσότερα διαπιστευτήρια που αποκτώνται μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης μπορούν επίσης να αυξήσουν περαιτέρω τον ετήσιο μισθό ενός παιδοδιατροφολόγου.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Τα καθήκοντα των παιδοδιατροφολόγων περιστρέφονται γύρω από την υγεία των παιδιών με και χωρίς ειδικά προβλήματα ή ανάγκες, όπως είναι εκείνα με παχυσαρκία ή διαβήτη.

Οι παιδοδιαιτολόγοι σχεδιάζουν διαιτολόγια (μενού), ενσωματώνοντας ισορροπημένες επιλογές τροφίμων που εντάσσονται στην φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής.

Συμβουλεύουν επίσης τα παιδιά ή τους γονείς για θέματα σωστής διατροφής και προσδιορίζουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Αναλυτικά, ορισμένα από τα καθήκοντα ενός παιδοδιατροφολόγου είναι τα ακόλουθα:

 • Δημιουργία ειδικών σχεδίων γευμάτων για παιδιά ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση
 • Να βοηθά τα παιδιά με επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες
 • Να ενημερώνει τα παιδιά που σιτίζονται ρινογαστρικά ή παρεντερικά
 • Να βοηθά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όρεξης
 • Να αναπτύσσει προγράμματα για τη διαχείριση βάρους των παιδιών
 • Να παρέχει διατροφική βοήθεια σε παιδιά με διάφορες ασθένειες και καταστάσεις
 • Σε συνεργασία με τους παιδιάτρους να παράγει διατροφικά μενού, να αντιμετωπίζει τα διατροεξαρτώμενα προβλήματα του συνόλου της οικογένειας, ακόμη και να οργανώνει γεύματα στο σπίτι.
 • Ο τομέας των τροφικών αλλεργιών είναι επίσης ένα σημείο επιστημονικής πρόκλησης για τους παιδοδιατροφολόγους, καθώς υπάρχουν πολλές διατροφικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
 • Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών ασθενών είναι τέλος, εξαιρετικά σημαντική για τη διαχείριση και το σχεδιασμό ενός προγράμματος γευμάτων.

Δεδομένου ότι ο παιδοδιατροφολόγος συνεργάζεται με τα παιδιά, θα πρέπει να διαθέτει ειδικές ικανότητες προσέγγισης, εφόσον η φύση της εργασίας του απαιτεί πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΑΙΔΟΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Η καριέρα του παιδοδιατροφολόγου μπορεί να είναι συναρπαστική και προσοδοφόρα.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για ειδικούς επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα και ειδικά στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα πανελλαδικά στοιχεία περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά (33,6%) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όπως επίσης σχεδόν το ίδιο ποσοστό (33,4%) εμφανίζει κεντρική παχυσαρκία (Grigorakis et al. 2015).

Έτσι λοιπόν, οι παιδοδιατροφολόγοι μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ποικιλία ευκαιριών εργασίας που είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα.

Η εξειδίκευση του παιδοδιατροφολόγου μπορεί να οδηγήσει σε μια θαυμάσια καριέρα που είναι γεμάτη με πληθώρα μελλοντικών επαγγελματικών προκλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση στο μέλλον οι περισσότεροι εργοδότες θα αναζητούν επαγγελματίες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με το BLS, οι παιδιατροφολόγοι θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση, να αναβαθμίζουν το γνωστικό τους επίπεδο και να εξελίσσονται διαρκώς.

Το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά, την υγεία τους και την ευεξία τους, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της ειδικότητας.

Οι παιδοδιατροφολόγοι θα πρέπει τέλος, να διαθέτουν ισχυρές δεξιότητες διδασκαλίας και προφορικής επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να αποπνέουν εμπιστοσύνη συνεργασίας στα παιδιά.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας και επιτυχούς καριέρας είναι πολλαπλές.

Οι παιδοδιατροφολόγοι μπορούν να εργαστούν σε μια ποικιλία διαφορετικών θέσεων.

Μπορούν να εργάζονται σε προγράμματα εξωτερικών ασθενών ή απευθείας σε νοσοκομεία – κλινικές παίδων.

Άλλοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι Παιδοδιατροφολόγοι θα πρέπει να κατέχουν επίσημο πτυχίο στη διατροφή και διαιτολογία με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να είναι εγγεγραμμένοι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων ή/και στην Ένωση Ελλήνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.

Τα εγκεκριμένα προπτυχιακά γενικά προγράμματα των πανεπιστημίων ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα μαθημάτων:

 • Διατροφική θεραπεία
 • Βιοχημεία
 • Διαιτολογία
 • Μεταβολισμός
 • Φυσιολογία
 • Ανατομία
 • Βιολογία
 • Επιστήμη τροφίμων

Οι απόφοιτοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν 6 μήνες πρακτικής άσκησης ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τον τίτλο Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, και στη συνέχεια να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Μόλις αποκτήσουν το πτυχίο τους, μπορούν να εξειδικευτούν περαιτέρω στην επιστήμη της παιδικής διατροφής προκειμένου να μυηθούν στην ειδικότητα του παιδοδιατροφολόγου, αν και αυτό είναι προαιρετικό.

Δεδομένου ότι οι παιδιατροφολόγοι επικεντρώνονται στο να παροτρύνουν τα παιδιά να υιοθετούν υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να ενδιαφέρονται πολυδιάστατα για αυτά.

Χρειάζονται εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς συχνά συμβουλεύουν παιδιά και ενήλικες για διάφορα θέματα γύρω από τη διατροφή.

Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρακτική εμπειρία σε συνδυασμό με την εποπτευόμενη εργασία.

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση αυτήν.

Ορισμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών επικεντρώνονται περισσότερο στον τομέα της παιδικής διατροφής.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, παρά μόνο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης στην παιδιατρική διατροφή όπως είναι το “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition”.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία στην επιστήμη της παιδοδιατροφολογίας και βέβαια να εμπλουτίσει ουσιαστικά το βιογραφικό του.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνολικά, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για γενικούς διατροφολόγους.

Ταυτόχρονα, το BLS εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση για παιδοδιατροφολόγους στην Αμερική της τάξεως 15%, κατά τη διάρκεια του 10ετούς χρονικού διαστήματος από το 2016 έως και το 2026.

Η άνοδος του ενδιαφέροντος για την υγεία και την ευεξία, δημιουργεί πολύ καλές προοπτικές για όλους εκείνους που επιθυμούν να γίνουν διατροφολόγοι με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή.

Αυτός είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται κάθε χρόνο, υποδηλώνοντας ότι ήδη υπάρχει αυξημένη ανάγκη για μια τέτοια ειδικότητα.

Και το γεγονός ότι απαιτεί επιπλέον και συγκεκριμένη εκπαίδευση, υποδηλώνει ότι οι παιδοδιατροφολόγοι μπορούν να έχουν υψηλή ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

*Σημείωση: Τα οικονομικά και επαγγελματικά δεδομένα που αναφέρονται κατά το πλείστο αφορούν στις Η.Π.Α. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία απονομής ειδικοτήτων στους διαιτόλογους – διατροφολόγους.

Παιδοδιατροφολόγος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition” του κλάδου σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES) σου παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης ειδίκευσης στην Παιδιατρική Διατροφή (Παιδοδιατροφολογία), η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση της συγκεκριμένης ειδικότητας από πτυχιούχους διατροφολόγους: Παιδοδιατροφολόγος – Παιδιατρικός Διατροφολόγος – Pediatric Nutritionist, όταν θερμοθετηθεί και στην Ελλάδα η διαδικασία απονομής ειδικοτήτων στους διαιτόλογους – διατροφολόγους.

Τέλος, όλοι οι απόφοιτοι εγγράφονται ως μέλη στην επιστημονική κοινότητα των Παιδιατρικών Διατροφολόγων της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Βρείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις διαθέσιμες επαγγελματικές ευκαιρίες εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ