Logodiatrofis.gr
ΓυναικαΝέες ΥπηρεσίεςΠαιδι

Nutrition & Genesis: Διατροφική Υποβοήθηση Αναπαραγωγής

Η Υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται και με σωστή διατροφική καθοδήγηση!

Η υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών!

Σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση στο επίπεδο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization (IVF), αλλά και με την ενδεδειγμένη διατροφολογική παρέμβαση (IVF-Diet), η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων (όπως και των σπερματοζωαρίων) και τη βελτίωση των βιολογικών συνθηκών γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα την επιτυχημένη σύλληψη!

Επομένως, η προσπάθεια για υποβοηθούμενη τεκνοποίηση περνάει σαφώς και μέσα από τη σωστή διατροφική διαχείριση.

Γιατί πρέπει να απευθυνθείτε σε Διατροφολόγο Γονιμότητας-Αναπαραγωγής?

Η ειδικότητα του Διατροφολόγου Γονιμότητας-Αναπαραγωγής (Fertility Dietitian) είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό και έχει συμβάλλει συνδυαστικά στην επίτευξη χιλιάδων επιτυχημένων κυήσεων με φυσιολογικό ή τεχνικό τρόπο.

Ο Διατροφολόγος Γονιμότητας-Αναπαραγωγής είναι ο RD που ειδικεύεται στο να βοηθά τις γυναίκες (και τους άνδρες) να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους για τη μέγιστη γονιμότητα. Γυναίκες με συγκεκριμένες ορμονικές ανισορροπίες όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ή εκείνες που προσπαθούν να συλλάβουν για 6 μήνες ή περισσότερο χωρίς αποτελέσματα μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν Διατροφολόγο Γονιμότητας-Αναπαραγωγής.

Τι είναι η IVF-Diet

Βασίζεται στη θεωρία της «Διατροφής Ακριβείας» (Precision Nutrition), η οποία προτείνει εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις με βάση το γενετικό και μεταβολικό σας προφίλ.

Μία ειδικά λοιπόν στοχευμένη διατροφή με τη μορφή της Precision Nutrition (Διατροφής Ακριβείας), η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. προσαρμοσμένα στις δικές σας θρεπτικές απαιτήσεις, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης!

Μέσω της IVF-Diet μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση στην υγεία και τη διαφοροποίηση των ωαρίων, ως αποτέλεσμα της έμμεσης παρέμβασης στον άξονα της υπόφυσης-υποθαλάμου με επακόλουθο τη λειτουργική ωογένεση.

Επίσης, η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μέσω διατροφικής οδού, λειτουργεί ως ένα σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της γυναικείας (αλλά και της ανδρικής) υπογονιμότητας. Αποτελεί μια ελκυστική, μη φαρμακολογική, θεραπεία για την πρόληψη της στειρότητας, μέσω της βελτίωσης των ωοθηκικών λειτουργιών.

Εικόνα: Συσχετισμός αντίστασης στην ινσουλίνη στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωθηκών με την γυναικεία υπογονιμότητα. (Silvestris E, Lovero D, Palmirotta R. Nutrition and Female Fertility: An Interdependent Correlation. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Jun 7;10:346).

Εικόνα: Συσχετισμός αντίστασης στην ινσουλίνη στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωθηκών με την γυναικεία υπογονιμότητα. (Silvestris E, Lovero D, Palmirotta R. Nutrition and Female Fertility: An Interdependent Correlation. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Jun 7;10:346).

Επιπλέον, στοχεύει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της υγείας, όπως και της φυσιολογίας των ωοθηκών.

Σχετικά με το οξειδωτικό στρες ως συντελεστή ελαττωματικής ωρίμανσης των ωαρίων, η κατάλληλη πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα των τοξικών προ-οξειδωτικών με αποτέλεσμα την προστασία της ωρίμανσης των ωαρίων.

Τι είναι το IVF- Diet Protocol

Το IVF- Diet Protocol αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο διατροφολογικής παρακολούθησης βασισμένο στο μοντέλο της Διατροφής Ακριβείας (Precision Nutrition), με συγκριμένο τρόπο και αριθμό συνεδριών, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια εξωσωματικής που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση γυναικολόγου.

Ο έλεγχος του διατροφικού προφίλ των ενδιαφερομένων, η μελέτη της κλινικής εικόνας, ο προσδιορισμός των διατροφικών ελλείψεων, η ανάλυση του οξειδωτικού στρες, ο εντοπισμός πιθανών εστιών φλεγμονής και τροφικών αλλεργιών, η αποκατάσταση της γαστρεντερικής λειτουργίας και η διατροφική αντιμετώπιση πιθανών λειτουργικών θεμάτων (πχ. ατονίες, πονοκέφαλοι, ανεπαρκής ύπνος, άγχος κλπ.), είναι μερικά από τα αντικείμενα που απαιτούν τη στενή συνεργασία μεταξύ των γυναικολόγων αναπαραγωγής και των διατροφολόγων ιδίου αντικειμένου.

Σε αντίθετη περίπτωση, μία προσπάθεια εξωσωματικής που δεν συνοδεύεται από εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής και από περιορισμούς κατανάλωσης προ-οξειδωτικών τροφίμων, είναι μονομερής, δυνητικά αποδιοργανώνει το ορμονικό προφίλ, και εντέλει δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη.

Τι είναι το Nutrition & Genesis

Το Nutrition & Genesis είναι ένα εξειδικευμένο τμήμα Διατροφικής Υποβοήθησης Αναπαραγωγής, το οποίο ιδρύθηκε το 2022 από τον κορυφαίο κλινικό διατροφολόγο Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη.

Μέσα από συγκεκριμένους διαγνωστικούς ελέγχους προτείνεται μία ειδικά στοχευμένη διατροφή ακριβείας, η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. και μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικής Ενίσχυσης Αναπαραγωγής «Nutrition & Genesis» είναι ο κορυφαίος Διατροφολόγος Γονιμότητας-Αναπαραγωγής Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης*, του οποίου η επιστημονική εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο, ειδικό στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση – Γονιμότητα κ. Αθανάσιο Γουγουλάκη στο Κέντρο “IVF Fertility Specialists” .

*Βιογραφικό: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD

Πιο συγκεκριμένα, πλην προηγουμένων ανέκδοτων επιτυχιών, πρόσφατα έφερε εις πέρας την πρώτη επιτυχημένη σύλληψη με βάση το συνδυασμό εξωσωματικής γονιμοποίησης (In Vitro Fertilization – IVF) και ολοκληρωμένης διατροφικής παρέμβασης (IVF-Diet).

Η τεχνική που εφαρμόστηκε, μέσω γόνιμης ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων, ήταν η μείωση του οξειδωτικού στρες σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του περιστατικού.

Στο τμήμα Διατροφικής Ενίσχυσης Αναπαραγωγής «Nutrition & Genesis», ο Διατροφολόγος Γονιμότητας-Αναπαραγωγής Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης και η Ομάδα του θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά για εσάς – είτε αυτό σχετίζεται με τη διαχείριση βάρους για να επιτύχετε έναν υγιή ΔΜΣ, τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, την εξισορρόπηση των ορμονών και τη ρύθμιση ανοσοποιητικού με απώτερο στόχο την υποστήριξη της υγείας των ωαρίων, τη ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου ή τη διαχείριση περισσότερο πολύπλοκων προβλημάτων όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η νόσος Crohn ή ο υποθυρεοειδισμός.

Στο «Nutrition & Genesis», ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη και λειτουργική προσέγγιση στη διατροφή, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία ώστε να κατανοήσουμε τη βασική αιτία της υπογονιμότητας.

Παρατίθενται αποσπάσματα δημόσιας παρέμβασης του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη για το συγκεκριμένο θέμα:

Ο Ρόλος της διατροφής στη Γονιμότητα, Περιοδικό «ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ» Τεύχος 1 (Μάρτιος – Ιούνιος 2020)

Ισορροπημένη Διατροφή & Γονιμότητα, Περιοδικό «ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ» Τεύχος 8 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022)

Διαβάστε επίσης τη διαδικτυακή συνέντευξη μου στο έγκυρο portal ενημέρωσης Thriveglobal.gr τον ιστότοπο:

Στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό απόσπασμα με τιτλο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο εμπεριστατωμένος ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση της προσπάθειας υποβοηθούμενης τεκνοποίησης:

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκαταρτικά ευρήματα σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ενίσχυση της γονιμότητας προέρχονται από έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard και παρουσιάζονται στο βιβλίο “The Fertility Diet” υπό την Αιγίδα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Πρωτόκολλο παρέμβασης

Πρώτη Συνεδρία

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού, θα:

  • Ελέγξουμε την σημερινή θρεπτική σας κατάσταση αναλύοντας το διατροφικό σας προφίλ
  • Συζητήσουμε τα πρότυπα διατροφής που έχετε εφαρμόσει κατά το παρελθόν
  • Συλλέξουμε στοιχεία σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό
  • Αξιολογήσουμε τυχόν αιματολογικές εξετάσεις και διαδικασίες στις οποίες έχετε υποβληθεί κατά το παρελθόν
  • Συζητήσουμε για τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε, τις συνθήκες ύπνου, τα επίπεδα στρες, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την κατάσταση της γαστρεντερικής σας λειτουργίας.

Ο στόχος είναι να αποκτήσουμε μια αρκετά πλήρη εικόνα για εσάς, ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε από κοινού το πρωτόκολλο θεραπείας και διατροφικής παρέμβασης είναι κατάλληλο για εσάς.

Επαναληπτικές Συνεδρίες

Στις επόμενες συνεδρίες θα συζητήσουμε τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν από τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, την απώλεια βάρους, τη βελτίωση του ενεργειακού σας ισοζυγίου, μέχρι και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, με απώτερο στόχο, φυσικά, την εγκυμοσύνη.

Παρακολούθηση και κατά τη διάρκεια της κύησης!

Η διατροφολογική παρακολούθηση κατά την διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα εκείνης που έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης (In Vitro Fertilization), είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να προφυλάξει την έγκυο από ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως υπερβολική αύξηση βάρους, εμφάνιση υπέρτασης ή διαβήτη κύησης, ορμονικές και γαστρεντερικές διαταραχές. Ταυτόχρονα, έχει ως στόχο τη βελτίωση του διαθρεπτικού status τόσο της εγκύου, όσο και του εμβρύου!

Γιατί… θέλει και η εξωσωματική το διατροφολόγο της!

Ενημερωθείτε τώρα για τις διατροφικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε, σε συνδυασμό με τη βοήθεια ειδικού ιατρού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε να αποκτήσετε τα καλύτερα δυνατά εφόδια στην προσπάθειά σας για να γίνετε γονείς!

Mail: info@dgrigorakis.gr

Σκουφά 32, Κολωνάκι: 210 3617502 

Προμπονά 27, Ριζούπολη (Άνω Πατήσια): 210 2582465


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: https://dgrigorakis.gr/rantevou/

Nutrition & Genesis: Διατροφική Υποβοήθηση Αναπαραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ