Logodiatrofis.gr
Παιδι

Σωστή διατροφή στο σχολείο

Σωστή διατροφή στο σχολείο

Συχνά τα παιδιά αφήνουν πίσω τους τον υγιεινό τρόπο διατροφής.

 

Για παράδειγμα, πολύ συχνά παραλείπουν το πρωινό γεύμα, ενώ δεν δείχνουν καμία προτίμηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας ακολουθεί σωστή διατροφή στο σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα το βοηθάει να ανταπεξέλθει πιο εύκολα και αποδοτικά στις υποχρεώσεις του.

Σωστή διατροφή στο σχολείο:

ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό τείνουν να παρακολουθούν πιο πολύ στο μάθημα, να κουράζονται λιγότερο, να συγκεντρώνονται και να λύνουν τις ασκήσεις τους με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, έχει φανεί ότι μικρό ποσοστό από αυτά είναι υπέρβαρα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας τρώει ένα θρεπτικό πρωινό πριν πάει στο σχολείο. Πολύ καλές επιλογές είναι οι εξής:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως και μέλι.
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
  • 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί πολύσπορο και αυγό βραστό
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί πολύσπορο γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Το σνακ στο σχολείο βοηθάει το παιδί σας να μείνει συγκεντρωμένο κατά την ώρα του μαθήματος. Μπορεί επίσης να του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να το κρατήσει χορτάτο μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.

Για τα περισσότερα παιδιά, σνακ σημαίνει μια μεγάλη σακούλα πατατάκια. Αντιθέτως, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σνακ σαν ένα μικρό γεύμα που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων.

Το σνακ πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε το παιδί σας να χορτάσει και να πάρει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται με τον πιο υγιεινό τρόπο. Επίσης, η ώρα του σνακ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να καταναλώσει φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Για αυτό τον λόγο πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για ψώνια κι αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελε να φάει. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά προτιμούν και ευχαριστιούνται να καταναλώνουν αυτό που έχουν διαλέξει μόνα τους.

Έπειτα προσθέστε αυτά που διάλεξε με πρωτότυπο και παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα στο σνακ του.

  • Brioche ολικής άλεσης ή sandwich κομμένο σε παιχνιδιάρικα σχήματα με γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, μαλακήμαργαρίνη, μαρούλι, ντομάτα και πολύχρωμες πιπεριές
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί & φρούτα
  • Κουλούρια ολικής άλεσης ή ρυζογκοφρέτες & 1 ποτήρι χυμό
  • Κρέπα φρούτων και κρέπα με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά
  • Σουβλάκια φρούτων μαζί με sandwich σε σχήματα αστεράκια
  • Μια φέτα σπιτικό κέικ ή μπισκότα με πολυδημητριακά ή μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως θα καλύψουν τις ανάγκες για ένα ιδιαίτερα γευστικό σνακ.

Θυμηθείτε! Το σνακ εκτός από θρεπτικό πρέπει να είναι και αρκετά ελκυστικό έτσι ώστε να το προτιμήσει το παιδί σας από το φαγητό του κυλικείου. Επίσης οι μερίδες πρέπει να μην είναι μεγάλες γιατί αυτό συχνά αποτρέπει τα παιδιά από το να καταναλώσουν όλο το γεύμα τους.

ΓΕΥΜΑ ΚΙ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αν το παιδί σας ασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορείτε να του ετοιμάσετε ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να φάει μισή με μία ώρα πριν την άσκηση και να το κρατήσει χορτάτο μέχρι το βραδινό.

Μια καλή επιλογή για ένα τέτοιο σνακ είναι φρούτα ή φυσικός χυμός φρούτων με cream cracker σίκαλης ή ρυζογκοφρέτες και τυρί χαμηλών λιπαρών .

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Kλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
konna_papa@hotmail.com

ΠΗΓΕΣ
http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442464915
http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442459383
http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442464834
http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442467018

 


Σωστή διατροφή στο σχολείο

Εσύ θα εμπιστευθείς την Μετεκπαίδευση ή Επανεκπαίδευση σου σε μία οποιαδήποτε εταιρεία παροχής σεμιναρίων ή με αυτοπεποίθηση θα επιλέξεις ένα Έγκυρα Πιστοποιημένο και επίσημα Αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης?

Απλή εκπαίδευση ή Πραγματική Μετεκπαίδευση - ΕΛΔΕ STUDIES ΚΔΒΜ

 


Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Διατροφή: “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition”

Μειωμένα Δίδακτρα για Άμεσες Εγγραφες… Όφελος έως 500€

Σωστή διατροφή στο σχολείο

Σωστή διατροφή στο σχολείο - σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ