Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Μήπως το γάλα γαϊδούρας είναι η επομένη τάση στη διατροφή?

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το γάλα γαϊδούρας  

  1. Αποτελεί ( πολύ ) παλιά τάση. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής , εκθείαζε  τις αρετές αυτού του είδους γάλακτος από τα αρχαία χρόνια.  Επίσης, σύμφωνα με αρχεία που έχουν βρεθεί,  ήταν πολύ δημοφιλές στην αρχαία Ρώμη καθώς και οι Γάλλοι το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο μέχρι τον 20ο αιώνα.
  2. Είναι διατροφικά διαφορετικό από το αγελαδινό γάλα. Συγκριτικά με άλλους τύπους γάλατος, το γάλα γαϊδούρας με βάση το pH  και το διατροφικό του προφίλ, είναι  πιο κοντά στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Περιέχει λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό γάλα, περισσότερα αντι-φλεγμονώδη και περισσότερα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα καθώς και ουσίες με ανοσοποιητική δράση.
  3. Μελέτες σχετικά με τα οφέλη του. Μια πρόσφατη μελέτη  που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Current Pharmaceutical Design, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα γαϊδούρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης,  χάρη στην ικανότητά της να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη μελέτη, από το Journal of Food Science, θεωρεί το γάλα γαϊδούρας << τροφή φάρμακό>> γιατί παρέχει  διατροφικές και λειτουργικές ιδιότητες στον οργανισμό. Επίσης, το γάλα γαϊδούρας περιέχει υψηλή ποσότητα λακτόζης που όταν υποστεί ζύμωση μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  4. Κατανάλωση και προτίμηση. Ενώ μπορεί να φανεί περίεργο σε αρκετούς από εμάς, στη πραγματικότητα πολλοί άνθρωποί  σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν  γάλα γαϊδούρας και επωφελούνται  των ιδιοτήτων του. Για παράδειγμα, το 2011 το BBC ανέφερε ότι περισσότερο από το 50% του γάλατος  γαϊδούρας που παράγεται σε ένα αγρόκτημα έξω από Μπολόνια της Ιταλίας, πωλείται σε παιδιατρικές μονάδες, για τα παιδιά που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα αγελάδας. Ακόμα, πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι άοσμο και η υφή του μοιάζει με αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών.
  5. Χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος. Εταιρείες καλλυντικών  χαρακτηρίζουν το  γάλα γαϊδούρας ως συστατικό αστέρων. Σε διάφορα φόρουμ περιποίησης της επιδερμίδας,  πολλοί είναι αυτοί που γράφουν ότι είδαν βελτίωση στη επιδερμίδα τους χρησιμοποιώντας σαπούνι με γάλα γαϊδούρας και ειδικά άνθρωποι που είχαν δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα. Δεν είναι τυχαίες βέβαια και οι αναφορές που θέλουν  τη Κλεοπάτρα να ‘’κολυμπά’’ σε γάλα γαϊδούρας για να κρατήσει το δέρμα της νεανικό.
  6. Υπάρχουν πολλά προϊόντα αλλά τα περισσότερα πολύ ακριβά. Η δημοτικότητα των προϊόντων με γάλα γαϊδούρας συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, τα γαϊδούρια δεν παράγουν τόσο πολύ γάλα όσο οι αγελάδες. Στην πραγματικότητα χρειάζονται  15 γαϊδουράκια για να παράγουν  περίπου ένα  λίτρο γάλα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το τυρί που παρασκευάζεται από γάλα γαϊδούρας κοστίζει 900 ευρώ ανά κιλό. Επίσης,  τα αγροκτήματα που παράγουν το γάλα γαϊδούρας είναι  πολύ μικρά   Έτσι, η περιορισμένη προσφορά συν όλα αυτά τα επιθυμητά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου αυξάνουν  κατά πολύ τη τιμή των προϊόντων. Η δυνατότητα αγοράς τυριού μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς, σίγουρα όμως αξίζει μια δοκιμή στα σαπούνια και στα άλλα προϊόντα.  

Νάσια Μπούνταλη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ