Ειδήσεις

3 εκπληκτικά οφέλη που μας προσφέρουν τα βερίκοκα  Τροφογνωσία

Το μικρό τους μέγεθος μη σας ξεγελά, τρία  βερίκοκα  μας δίνουν 60 θερμίδες

Η εποχή τους κρατάει λίγο, ξεκινά προς το τέλος Μαΐου και τελειώνει προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, τα  αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγάλη διάρκεια, δίνουν πολύ ενέργεια,  είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών καθώς και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και  αντιοξειδωτικά.

Τα φρέσκα βερίκοκα είναι:

1.  Θαυμάσια πηγή βιταμίνης Α.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για  την υγεία των ματιών, για τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του υγιούς δέρματός και του σκελετού.

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α, ο πρώτος τύπος προσχηματισμένης βιταμίνης Α  βρίσκεται στις διάφορες πηγές κρέατος (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια)  και ο δεύτερος τύπος η προβιταμίνη Α στα φρούτα και τα λαχανικά. Ο πιο κοινή  μορφή της προβιταμίνης Α, που βρίσκεται στα τρόφιμα και στα συμπληρώματα διατροφής, είναι το β-καροτένιο.

 Η ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη βιταμίνης Α για τις γυναίκες είναι 700  μg ενώ για τους άνδρες 900 μg

* 1 φλιτζάνι βερίκοκα περιέχει 158 μg

2. Σημαντικήπηγήκαλίου

Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης που βοηθάει στη ισορροπία των υγρών, στη λειτουργία των μυών και στη ρύθμιση της αρρυθμίας. Επίσης βοηθά στη καλή πέψη και στην υγεία των οστών. Η κατάλληλη ημερήσια πρόσληψη βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής  αρτηριακής πίεσης και μειώνει το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη ενός ενήλικα  πρέπει να είναι 4,7 γραμμάρια ( 4.700 mg )

* 1 φλιτζάνι βερίκοκα περιέχει  427 mg καλίου

3. Πλούσια πηγή  φυτικών ινών

Τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα διαλυτών φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης του αίματος και της χοληστερόλης.

Η ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25γρ

* 1 φλιτζάνι βερίκοκα  περιέχει  3,3 γραμμάρια φυτικών ινών

Νάσια Μπούνταλη
Φοιτ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία