Ειδήσεις

Φαγητό σε δύσκολες περιστάσεις Συμβουλές & Tips

 Αρκετές φορές  γευματίζετε σε χώρους εκτός σπιτιού και επιλέγετε λάθος τρόφιμα .

Φυσικά, το διατροφικό σχήμα που ακολουθείτε δεν αποκλείει τέτοιες περιπτώσεις. Αντίθετα, ο διαιτολόγος σας μπορεί να βοηθήσει να εντάξετε αυτές τις ¨εξαιρέσεις¨ στο γενικότερο πρόγραμμα στα πλαίσια πάντα του διατροφικά σωστού και υγιεινού.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα σημεία που θα πρέπει να έχετε κατά νου σε κάθε τέτοια περίπτωση.

  • Όταν η έξοδος είναι προγραμματισμένη, φροντίστε το προηγούμενο κύριο γεύμα (συνήθως μεσημεριανό) να είναι ελαφρύ. Ορισμένες καλές επιλογές είναι: τονοσαλάτα, σαλάτα χωριάτικη, τοστ με τυρί και λαχανικά, μια μικρή ομελέτα. Αυτό θα βοηθήσει να ισορροπήσει θερμιδικά το διαιτολόγιο. Πριν την έξοδο καταναλώστε ένα μικρό γεύμα που θα μετριάσει την όρεξή σας ώστε να μην παρασυρθείτε σε υπερβολές κατά το γεύμα που θα ακολουθήσει. Ένα γιαούρτι, ένα μικρό φρούτο ή 1 ποτήρι χυμός αποτελούν ιδανικές λύσεις. Στην έξοδο χρειάζεται προσοχή στο τι θα παραγγείλετε. Καλό είναι να περάσετε λίγη ώρα μελετώντας το μενού ώστε να διαλέξετε αυτό που πραγματικά θέλετε και όχι αυτό που φάνηκε να σας ελκύει. Επιλέγετε το πιάτο σας να έχει μια μερίδα κρέας με γαρνιτούρα (λαχανικά και ρύζι ή πατάτες) και αποφεύγετε τα ορεκτικά (κυρίως τα τηγανιτά) αλλά και το καλαθάκι με τα ψωμάκια και τα κριτσίνια. Μπορείτε να διαλέξετε και μια σαλάτα για όλους αποφεύγοντας αυτές με τα περίεργα dressings. Όσο για το ποτό, επιλέξτε κόκκινο κρασί και όχι αναψυκτικά ή άλλα αλκοολούχα. Ξεκινώντας το φαγητό, αρχίστε από τη σαλάτα. Τα λαχανικά προκαλούν εύκολα αίσθημα κορεσμού και έτσι μπορείτε να περάσετε στο κυρίως πιάτο σχετικά χορτασμένοι. Φάτε αργά, με μαχαιροπήρουνα, κόψτε το φαγητό σε μπουκιές και μασήστε το καλά. Κάντε έξυπνη επιλογή στο επιδόρπιο, διαλέγοντας φρέσκα φρούτα ή γλυκά με βάση τους το ζελέ, το γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Αποφεύγετε έτσι, επιβαρυντικά υλικά όπως βούτυρο και κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και ξηροί καρποί.
  • Σε μη προγραμματισμένη έξοδο, τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα ίδια. Το μειονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως μπορεί να έχετε ήδη καταναλώσει τα γεύματα με βάση το διαιτολόγιο. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να επιλέξετε λιγότερο επιβαρυντικά φαγητά και γλυκά σε μικρότερες ποσότητες.

Εφαρμόζοντας αυτές τις μικρές συμβουλές κάθε φορά που καλείστε να ανταποκριθείτε σε μια τέτοια κατάσταση μπορείτε να απολαύσετε την έξοδό σας χωρίς το άγχος ότι παραβαίνετε σημαντικούς κανόνες του διαιτολογίου σας.

Μαρία Δρίλλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSs

Δείτε επίσης

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Για να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να πείτε το ψωμί – ψωμάκι!

Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρόμενοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση, να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών.!

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πληθώρα μελετών και ερευνών ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης είναι συνδεδεμένα  με πολλές περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες τελικά οδηγούν στο θάνατο. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία