Μία από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές για γαλοπούλα με γεμίση!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 ΗΜΕΡΕΣ
Υλικά για 8 μερίδες:
- 1 έτοιμη γαλοπούλα, φρέσκια ή κατεψυγμένη, βάρους 3 κιλών
- αλάτι και πιπέρι
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 ½ φλ. κόκκινο κρασί
- 2 καρότα, καθαρισμένα
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
Για τη γέμιση:
- 150γρ. μανιτάρια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
- 1 1/2 φλ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένα
- 100γρ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
- το χυμό από 2 ρόδια και μερικούς σπόρους, για τη διακόσμηση
- 1 φλ. καστανό ρύζι ή πλιγούρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κ.γ. κανελογαρίφαλα
Για τη γαρνιτούρα:
- Μικρά λαχανικά ατμού
Διατροφικό σχόλιο:
- ΘΕΡΜΙΔΕΣ:815 kcal
- ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ:18gr
- ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:39gr
- ΛΙΠΑΡΑ: 15gr
- ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:233mgr
- ΝΑΤΡΙΟ:179mgr
- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ:9.6gr
Η light εκδοχή της “γεμιστής γαλοπούλας” έχει κατά 85% λιγότερα λιπαρά και 31% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Επιπλέον παρατηρείται μείωση κατά 40% του νατρίου, που αποτελεί ένδειξη του εμπεριεχόμενου αλατιού.
Έτσι, το πιο προσεκτικό μαγείρεμα της παραδοσιακής “γεμιστής γαλοπούλας” είναι απαραίτητο για άτομα με υπέρταση και υψηλά επίπεδα λιπιδίων.
Τέλος, η μείωση των λιπαρών στη light εκδοχή οδηγεί σε χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο και κατεπέκταση, ενδείκνυται για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους.