Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Δυσκοιλιότητα: 6 τροφές που μπορούν να την ‘απαλύνουν’

Η δυσκοιλιότητα “δεν έχει καθόλου πλάκα”, οι παρακάτω τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της, και να ενεργοποιήσουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού.

Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι πολύ δυσάρεστο και συνοδεύετε από ατονία και ένα αίσθημα βάρους.

Επίσης, η σπατάλη χρόνου καθώς και ο πόνος που νιώθει κάποιος στην τουαλέτα περιμένοντας να δει μια κινητικότητα είναι εξουθενωτικό.

Οπότε, τι κάνεις; Η πρώτη σκέψη πάει κατευθείαν σε φαρμακευτική αγωγή. Αλλά όχι!

Πριν αρχίζεις να κατεβάζεις τα χάπια το ένα μετά το άλλο, τσέκαρε πρώτα την διατροφή σου.

Τα παρακάτω τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι, μπορούν να σε βοηθήσουν να ενεργοποιηθείς και να πας στο μπάνιο με μια συνέπεια.

Πριν μιλήσουμε όμως για τροφές, πρέπει να αναφέρουμε ένα σημαντικό παράγοντα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Φυσικά αναφέρομαι στο νερό!

Το νερό πέρα από την ενυδάτωση που προσφέρει στο σώμα μας, επίσης βοηθάει στην σωστή πέψη των τροφών, καθώς και στην τόνωση του εντέρου.

Ο συνδυασμός τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μα το νερό είναι το καλύτερο «φάρμακο» κατά της δυσκοιλιότητας.

Παρακάτω θα δούμε τις τροφές στις οποίες αναφέρομαι:

• RASPBERRIES (Σμέουρα)

Το τρόφιμο με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το σμέουρο!

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα άτομα με δυσκοιλιότητα καθώς είναι πολύ νόστιμα και έχουν πολύπλευρες ευεργετικές ιδιότητες πέρα από την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Καταναλώστε τα σε ένα μπολ μαζί και με άλλα μούρα (πχ. Blueberries, Cranberries, Blackberries) (τα οποία εξίσου έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε φυτικές ίνες) μαζί με γιαούρτη, βρόμη ή δημητριακά και σε μορφή Smoothie και φυσικά όπως αλλιώς θέλετε.

ΜΗΛΑ

Τα μήλα για πολλούς από εμάς θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων καθώς κυριαρχεί σχεδόν πάντα σε όλα τα σπίτια.

Ένα μέτριο σε μέγεθος μήλο περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Όμως, Προσοχή: Μην τα ξεφλουδίζεται πριν τα φάτε!

Υπάρχει λόγος που το αναφέρω και αυτός είναι διότι όλες οι φυτικές ίνες που τονώνουν και ξυπνάνε το κοιμισμένο έντερο βρίσκονται στην φλούδα.

Φυσικά θα χρειαστεί ένα σχολαστικό πλύσιμο πριν καταναλωθεί με την φλούδα.

Μια πολύ καλή (διατροφικά) επιλογή για τους λάτρεις των γλυκών, είναι να συνοδεύσετε το μήλο σας με φυστικοβούτυρο (σαν dip). Επίσης, μπορείτε να το βάλετε σε μια σαλάτα με αποτέλεσμα να απογειώσει και την γεύση.

ΦΑΚΕΣ

Οι φακές είναι εξίσου μια εξαιρετική επιλογή καθώς περιέχουν 16 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1 φλυτζάνι.

Έχετε πάντα μερικές φακές βρασμένες σε ένα τάπερ στο ψυγείο σας, καθώς είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλές παρασκευές γευμάτων.

Μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα vegetarian burgers, να προσθέσετε σε μια σαλάτα, να μαγειρευτούν παραδοσιακά ή ακόμα μπορούν να υποστηρίξουν ένα πιάτο και ως συνοδευτικό σε κάποιο κρέας ή ψάρι.

Επίσης η φακές είναι και μια εξαιρετική επιλογή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης σε περίπτωση που κάποιος θέλει να απομακρυνθεί από το κρέας.

• ΡΕΒΙΘΙΑ

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς περιέχουν 12,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1 φλυτζάνι.

Επίσης είναι αρκετά εύχρηστα καθώς μπορούν να συμπεριληφθούν πολύ εύκολα σε μια διατροφή πχ. σε μορφή Hummus (μαγειρεμένα και μετά αλεσμένα με ελαιόλαδο), ψητά στο φούρνο με λαχανικά ή πολύ απλά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και σε μια σαλάτα.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης με αποτέλεσμα να μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

• ΒΡΩΜΗ

Εάν πάσχεις από χρόνια δυσκοιλιότητα, ήρθε η ώρα να βάλεις στο πρωινό σου την βρώμη.

Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ευδιάλυτων φυτικών ινών που βοηθούνε στην σωστή πέψη αλλά και στην μείωση της χοληστερόλης.

Είναι μια εύκολη, απλή και γρήγορη λύση για πρωινό είτε συνοδευθεί με γάλα, είτε με γιαούρτη, με μέλι και διάφορα φρούτα για να σε βοηθήσει να πας στο λεγόμενο «μέρος» σε χρόνο μηδέν.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA

Τον τελευταίο καιρό έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, και έχουν γίνει αρκετά διάσημοι με αποτέλεσμα να μιλάνε όλοι για αυτούς τους σπόρους.

Οι σπόροι Chia έχουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και θεωρούνται εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη και συμβάλουν θετικά στην υγεία της καρδιάς καθώς περιέχουν εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3-λιπαρών οξέων.

Ωστόσο οι σπόροι Chia έχουν και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην σωστή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος.

‘’Είναι μικροί αλλά θαυματουργεί’’ ισχυρίζονται αρκετοί επιστήμονες. Μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν στο γιαούρτι ή στο γάλα μαζί με βρώμη και να αποτελέσουν ένα θρεπτικό αλλά και νόστιμο σνακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ