Ειδήσεις

ΕΡΕΥΝΑ | Μικρά και συχνά γεύματα για καλύτερη υγεία Έρευνα

Mελέτη  στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.385 ενήλικες από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το 1996 έως το 1999. Βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν λιγότερες από 4 φορές την ημέρα είχαν ένα μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 29 Kg/m2 και κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.472 θερμίδες. Ένας ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 θεωρείται ως φυσιολογικό βάρος, ενώ ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται ως υπέρβαρο. ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρείται παχυσαρκία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 6 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν ένα μέσο ΔΜΣ 27,3 και κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.129 θερμίδες. Είχαν την τάση να καταναλώνουν τρόφιμα που ήταν φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ οι άνθρωποι που κατανάλωναν λιγότερα από 4 γεύματα μέσα στην ημέρα είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες το βράδυ και να καταναλώνουν αλκοόλ την ίδια ώρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν: "Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ΔΜΣ σε εκείνους που τρώνε συχνότερα γεύματα συνδέονται με κατανάλωση τροφίμων χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας και υψηλότερης θρεπτικής ποιότητας. Η μεταβολή της διατροφικής συμπεριφοράς μέσω της συχνότερης κατανάλωσης γευμάτων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας και υψηλής θρεπτικής ποιότητας μπορεί να είναι μια σημαντική προσέγγιση για τον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας".

Επίσης σημείωσαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ώρα ή η συχνότητα κατανάλωσης των γευμάτων προκάλεσε τις διαφορές στα επίπεδα του ΔΜΣ.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com
 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία