Τι σημαίνει όταν δείχνετε μικρότεροι από την ηλικία σας;
Αν ανήκετε στο μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν την τύχη να δείχνουν νεότεροι από την ηλικία τους και η διαφορά από τους συμμαθητές τους να είναι αισθητή, τότε δεν έχετε πάρα να το απολαμβάνετε και να είστε χαρούμενοι για αυτό.
Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές τα νέα για την υγεία σας είναι πολύ καλά και αν θέλετε να μάθετε το γιατί, τότε συνεχίστε να διαβάζετε!
Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην έρευνα:
- Αρχικά οι επιστήμονες μάντεψαν την ηλικία περίπου 2.700 ανθρώπων ηλικίας 50-90 ετών με βάση τις φωτογραφίες του προσώπου τους.
- Ωστόσο ανέλυσαν τα ιατρικά τους αρχεία για να διασταυρώσουν πιθανές τάσεις στην κατάσταση της υγείας τους.
- Συμπερασματικά τα δείγματα αυτά έδειξαν ότι όσοι φαίνονται πέντε χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, είχαν καλύτερες αντιληπτικές ικανότητες.
- Επιπροσθέτως οι πιθανότητες εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων όπως ο καταρράκτης ήταν μειωμένος κατά 25%!
Το πόρισμα της μελέτης σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή/καθηγητή Tamar Nijsten δερματολόγο στο ιατρικό κέντρο του Ρότερνταμ, στο Πανεπιστήμιο Erasmus είναι το εξής: «Όταν φαίνεσαι νεότερος από όσο είσαι τότε η υγεία των οργάνων, του σώματος και του μυαλού θα το αντανακλούν… Διαπιστώσαμε ότι η νεανική εμφάνιση σχετίζεται με χαμηλούς δείκτες γήρανσης των συστημάτων του οργανισμού».
Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για το αν η ηλικία που «φαίνεται» ότι είμαστε, αντανακλά επίσης και την εσωτερική γήρανση του οργανισμού. Για την υλοποίηση της έρευνας ζητήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα 27 ατόμων να αξιολογήσουν την ηλικία 2.679 ατόμων μέσου όρου ηλικίας 66 ετών, βάσει φωτογραφιών του προσώπου ανφας και προφίλ.
Σε κάθε έναν από τους εθελοντές δόθηκε ένα σκορ που υπολογίστηκε από την διαφορά ανάμεσα στην πραγματική ηλικία και την φαινομενική ηλικία. Στις περιπτώσεις για παράδειγμα που κάποιος φαινόταν επτά χρόνια νεότερος, είχε σκορ 7. Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο νεότερος φαινόταν ο φωτογραφιζόμενος ενήλικας.
Επίσης αξιολογήθηκαν κριτήρια όπως:
- Το βάρος.
- Αν είναι καπνιστές.
- Η κατάσταση της υγείας τους.
Τι έδειξαν τα συμπεράσματα της έρευνας:
Στις περιπτώσεις που κάποιοι έμοιαζαν 5 χρόνια νεότεροι, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αντίληψης και ήταν 15% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ΧΑΠ και 24% λιγότερο από οστεοπόρωση. Εκτός αυτών ήταν κατά 16% λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επέμβαση καταρράκτη και κατά 24% να έχουν βαρηκοϊα!
Κατά βάση παρατηρήθηκε ότι οι άντρες( 61% των συμμετεχόντων), ήταν αυτοί που είχαν και το υψηλότερο σκορ. Έτσι το πρόσωπο τους «γέμιζε» με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο νεανικό!
Συντάκτης: Bestofyou Team
Αρχική δημοσίευση στο bestofyou.gr