Logodiatrofis.gr
Διάφορα

Τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ ελαττώθηκαν για να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία

Σκληρές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για το αλκοόλ…

 

Ορίζουν μειωμένα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης και αναφέρουν πως δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης.

Οι επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι νέα έρευνα δείχνει ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι νέες συστάσεις λένε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που πίνουν συχνά, θα πρέπει να καταναλώνουν το πολύ 14 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως,  που ισοδυναμούν με έξι ποτήρια μπύρα ή με εφτά ποτήρια κρασί. Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να πίνουν καθόλου.

Επίσης αναφέρουν ότι για όσους πίνουν, αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτριο για τρεις ή περισσότερες ημέρες και κάποιες μέρες να είναι εντελώς ελεύθερες αλκοόλ.

Ούτε θα πρέπει οι άνθρωποι να ‘’κρατάνε’’ τις μονάδες τους και να τις καταναλώνουν μαζί σε μία ή δύο φορές. Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με ατυχήματα και τραυματισμούς, προσθέτουν.

Χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης

Οι οδηγίες αυτές σηματοδοτούν την πρώτη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για το αλκοόλ από το 1995, παρόλο που ανανεωμένες οδηγίες για κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και από νέους ανθρώπους, είχαν εκδοθεί το 2007 και το 2009 αντίστοιχα.

Σηματοδοτούν μια μικρή μετατόπιση από τις προηγούμενες συστάσεις για τους ανθρώπους στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία που, παρότι προτείνουν να μην πίνουν, αναφέρουν ότι εάν το κάνουν, θα πρέπει να μην ξεπερνούν τις μία με δύο μονάδες αλκοόλ και να μην μεθούν.

Πώς οι οδηγίες άλλαξαν

Οι προηγούμενες οδηγίες της κυβέρνησης έθεσαν καθημερινά όρια κατανάλωσης σε τρεις-τέσσερις μονάδες για τους άνδρες και δύο-τρεις για τις γυναίκες. Οι νέες οδηγίες αναφέρονται σε εβδομαδιαία όρια για να καταρριφθεί η ιδέα ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι σωστή.

Το νέο όριο των 14 μονάδων επομένως, αντιπροσωπεύει μια μείωση στα επίπεδα κατανάλωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παρόλο που από το 1995 ομάδες γιατρών συνιστούσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, οι άνδρες θα πρέπει να περιορίζονται στις 21 μονάδες και οι γυναίκες στις 14 μονάδες, το χαμηλότερο όριο του ημερήσιου εύρους το οποίο έχει προτείνει η κυβέρνηση. Οπότε, στην ουσία η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τις ιατρικές συστάσεις, και πήγε λίγο ακόμα πιο πέρα.

Σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, οι νέες οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να πίνουν. Προηγουμένως στις γυναίκες στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Αγγλία δινόταν η οδηγία να μην πίνουν, αλλά εάν αυτό γίνεται, τότε να το περιορίζουν.

Οι νέες συστάσεις κάνουν ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μην καταναλώνουν αλκοόλ κάποιες μέρες και ότι μέρες με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται. Το 1995 δεν ορίστηκε κατηγορηματικά αυτό.

Οι παλαιότερες συστάσεις πρότειναν ότι οι άνδρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από τρεις με τέσσερις μονάδες αλκοόλ ημερησίως και οι γυναίκες δύο με τρεις, με αποχή 48 ώρες από το αλκοόλ μετά από μέρες με πολύ υψηλή κατανάλωση.

Όμως, πλέον οι οδηγίες δε διαφοροποιούν τους άνδρες από τις γυναίκες, μειώνοντας τη συνιστώμενη πρόσληψη σε 14 μονάδες για όλη την εβδομάδα. Η ανησυχία σχετιζόταν με το ότι, θέτοντας ημερήσια όρια, θα φαινόταν σωστό να πίνει κάποιος καθημερινά.

Οι οδηγίες ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει, και ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, με την εξαίρεση στις γυναίκες άνω των 55 ετών, που μπορούν να επωφεληθούν από μια μικρή ποσότητα αντίστοιχης των πέντε μονάδων εβδομαδιαίως για την υγεία της καρδιάς τους.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να προστατεύει τους άνδρες από καρδιακές παθήσεις αλλά οι οδηγίες αναφέρουν πως δεν ισχύει πλέον κάτι τέτοιο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερεκτίμηση του οφέλους του αλκοόλ και στο γεγονός ότι η κοινωνία έχει γίνει καλύτερη στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας στις νέες συστάσεις είναι οι αποδείξεις που βρέθηκαν, σχετικά με το ότι το αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Αναφέρεται ότι οι αποδείξεις αφορούν κίνδυνο για ένα εύρος μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του οισοφάγου και του στήθους, με κάθε ποσότητα που καταναλώνεται καθημερινά.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι η συσχέτιση με τον καρκίνο δεν ήταν πλήρως κατανοητή το 1995.

Πόσες μονάδες αλκοόλ υπάρχουν σε κάθε ποτό;

Μια μερίδα ποτού 25mL: 1 μονάδα
Κανονικό (175mL) ποτήρι κρασιού: 2,1 μονάδες
Μεγάλο (250mL) ποτήρι κρασιού: 3 μονάδες
Ποτήρι μπύρας 4%: 2,3 μονάδες
Ποτήρι μπύρας 5%: 2,8 μονάδες
Ποτήρι δυνατού μηλίτη 8%: 4,5 μονάδες

Το όριο των 14 μονάδων αλκοόλ επιλέχθηκε επειδή σε αυτό το σημείο, η κατανάλωση οδηγεί σε 1% αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από αιτίες σχετιζόμενες με το αλκοόλ. Αυτό κρίνεται ως ένα αποδεχόμενο επίπεδο κινδύνου, καθώς είναι σχεδόν ίδιο με αυτό μιας καθημερινής δραστηριότητας όπως η οδήγηση αυτοκινήτου.

‘’Τεκμηριωμένες αποφάσεις’’

Η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας, Dame Sally Davies, δήλωσε: ‘’Το να πίνει κάποιος οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ τακτικά επιφέρει κίνδυνο για την υγεία, αλλά εάν οι άνδρες και οι γυναίκες περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν σε όχι περισσότερες από 14 μονάδες εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η ηπατική νόσος παραμένει χαμηλός.’’

Συμπλήρωσε ότι ο στόχος των οδηγιών ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα οι πιο σύγχρονες, επιστημονικές πληροφορίες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να παίρνει ‘’τεκμηριωμένες αποφάσεις’’ σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καθηγητής Sir Ian Gilmore, του προεδρείου της Alcohol Health Alliance, αναφέρει ότι οι νέες οδηγίες ήταν άκρως αναγκαίες. ‘’Ο κόσμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους κινδύνους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.’’ ‘’Μόνο με ακριβείς και ξεκάθαρες πληροφορίες είναι ικανοί οι άνθρωποι να πάρουν σωστές αποφάσεις για το πόσο αλκοόλ να καταναλώνουν.’’

Ο καθηγητής Sir David Spiegelhalter, ένας ειδικός στην κατανόηση του κινδύνου από το πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να αναφερθεί ο κίνδυνος του 1%. Ανέφερε ότι μία ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης ή ένα σάντουιτς με μπέικον μερικές φορές τη βδομάδα είναι πιο επικίνδυνα. ‘’Τελικά όλα έχουν να κάνουν με το τι ευχαρίστηση παίρνει κανείς από μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ’’ πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ομάδα Portman, μιλώντας εκ μέρους της βιομηχανίας αλκοόλ, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε σε ρήξη με τα διεθνή προηγούμενα, ορίζοντας τις ίδιες οδηγίες για άνδρες και γυναίκες.

‘’Σημαίνει επίσης πως οι άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβουλεύονται να πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους’’ πρόσθεσε ένας ομιλητής.

Τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ ελαττώθηκαν για να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία - αλκοόλΠαναγιώτης Περεντής

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

panagiotis.pere(a)gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ