Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Είναι η παχυσαρκία μεταδοτική?

Σπόρια από βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου των υπέρβαρων και παχύσαρκων  ανθρώπων «μπορεί να μεταδοθούν σε υγιή άτομα».

Η παχυσαρκία θα μπορούσε να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που μεταδίδεται το βακτήριο C.difficile, προτείνει μία έρευνα.

Ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να συμβάλλουν σε ένα μεγάλο αριθμό περίπλοκων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου και της παχυσαρκίας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, της  φλεγμονώδους εντερικής νόσου και των αλλεργιών, δείχνουν οι έρευνες.

Αλλά για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίχνη από βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα, αυξάνοντας τη πιθανότητα να καταπωθούν.

Εάν αυτά τα βακτήρια αναστατώσουν το μικροβίωμα του εντέρου ενός ανθρώπου με αρνητικό τρόπο, είναι δυνατόν, όπως λένε οι ερευνητές, αυτές οι περίπλοκες ασθένειες να εκδηλωθούν.

Μία νέα έρευνα για την μικροχλωρίδα του εντέρου προτείνει ότι η παχυσαρκία, η φλεγμονώδης εντερική νόσος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι αλλεργίες θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά, και να εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο μέσω σπορίων των βακτηρίων που μπορούν να επιζήσουν έξω από το σώμα μας.

Μία ομάδα από το Ινστιτούτο «Wellcome Trust Sanger» έστρεψε τη προσοχή της στην αναλογία των βακτηρίων που σχηματίζουν σπόρια μέσα στα έντερα.

 Τα σπόρια είναι ένα είδος βακτηριακής χειμερίας νάρκης, η οποία επιτρέπει σε κάποια βακτήρια να παραμείνουν αδρανή για μεγάλες χρονικές  περιόδους.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο «Wellcome Trust Sanger» ανακάλυψαν πως περίπου το ένα τρίτο των μικροβίων του εντέρου ενός υγιή ατόμου παρήγε σπόρια που επέτρεπαν στα βακτήρια να επιβιώσουν έξω από το σώμα  και πιθανών να μετακινηθούν μεταξύ ανθρώπων.

Λένε πως αυτό προσφέρει ένα τρόπο μετάδοσης της μικροχλωρίδας του εντέρου που δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν.

Και, επιπλέον, οι συγγραφείς προτείνουν πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κάποιες παθήσεις θα μπορούσαν να μεταδοθούν, όχι μόνο γενετικά, αλλά και μέσω των μικροβίων του εντέρου.

Ο Δρ. Trevor Lawley,  αρχηγός της ομάδας στο Ινστιτούτο, είπε « Το να έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε φως σε αυτό το μικροβιακό θέμα έχει αντίκτυπο σε όλη τη βιολογία και το πώς αντιλαμβανόμαστε την υγεία.

«Θα είμαστε ικανοί να απομονώσουμε τα μικρόβια από άτομα με μία συγκεκριμένη ασθένεια, όπως μόλυνση, καρκίνο ή αυτοάνοσο νόσημα, και να μελετήσουμε αυτά τα μικρόβια σε ένα μοντέλο ποντικιού για να δούμε τι θα γίνει.»

«Εξετάζοντας το ‘’δεύτερο’’ γονιδίωμα, αυτό της μικροχλωρίδας, θα οδηγήσει σε μία τεράστια αύξηση της κατανόησής μας στη βασική βιολογία και τη σχέση μεταξύ της  μικροχλωρίδας του εντέρου, της υγείας και των νοσημάτων.

Αυτή η έρευνα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αρχίσουν να δημιουργούν θεραπείες φτιαγμένες στα μέτρα τους με συγκεκριμένα επωφελή βακτήρια, είπαν.

Η έρευνα σε αυτό τον τομέα έχει επεκταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με την εντερική μικροχλωρίδα να ονομάζεται ¨το ξεχασμένο όργανο΄΄, πράγμα που υποδεικνύει πόσο σημαντικής σημασίας είναι για την ανθρώπινη υγεία.

Γύρω στο 2% του βάρους ενός ανθρώπου είναι συνδεδεμένο με τα βακτήρια.

Πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι ευαίσθητα στο οξυγόνο και η καλλιέργειά τους στο εργαστήριο είναι δύσκολη, οπότε μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να τα απομονώσουμε και να τα μελετήσουμε.

Η Hilary Browne από το Ινστιτούτο Sanger, εξήγησε: «έχει γίνει όλο και πιο εμφανές ότι οι μικροβιακές κοινότητες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια.

Αναταραχές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να συμβάλλουν σε ένα μεγάλο αριθμό περίπλοκων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου της παχυσαρκίας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, της φλεγμονώδους εντερικής νόσου και των αλλεργιών, δείχνουν οι έρευνες. Αλλά για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ίχνη από βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα, αυξάνοντας τη πιθανότητα να καταπωθούν και να διαταράξουν τη μικροχλωρίδα ενός ατόμου, προκαλώντας παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες.

«Με την ανάπτυξη μία νέας μεθόδου απομόνωσης των γαστρεντερικών βακτηρίων, μπορέσαμε να καταγράψουμε την ακολουθία των γονιδιωμάτων τους και να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα πάνω στη βιολογία τους.» «Μπορούμε επίσης να τα αποθηκεύσουμε για μεγάλες χρονικές περιόδους , κάνοντάς τα διαθέσιμα για περεταίρω έρευνα.»

 Τα αντιβιοτικά εξαφανίζουν τα βακτήρια των εντέρων μας-σκοτώνοντας και τα παθογόνα αλλά και τα ωφέλημα βακτήρια.

Υπάρχει τότε και το ενδεχόμενο τα λιγότερο επιθυμητά βακτήρια, όπως αυτά με αντίσταση στα αντιβιοτικά, να κατοικήσουν εκ νέου το έντερο γρηγορότερα από τα ωφέλημα βακτήρια, οδηγώντας σε επιπλέον επιδείνωση της υγείας και δημιουργία καινούργιων προβλημάτων, όπως μόλυνση από το Clostridium difficile.

Η τωρινή θεραπεία για τη μόλυνση από το C. Difficile μπορεί να εμπεριέχει μεταμόσχευση κοπράνων από ένα υγειές άτομο, για την ανασύστηση του εντέρου.

Παρ΄ όλα αυτά, η θεραπεία αυτή δεν είναι ιδανική.

Χρησιμοποιώντας τα αποθέματα των νέων βακτηρίων , ο Δρ. Lawley και η ομάδα του ελπίζουν να καταφέρουν να φτιάξουν ένα χάπι, το οποίο θα περιέχει  ένα προσεκτικά επιλεγμένο μείγμα βακτηρίων, το οποίο θα μπορεί να ληφθεί από τους ασθενείς και να αντικαταστήσει τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων.

Ο Δρ. Sam Forster από το Ινστιτούτο Sanger και το Ινστιτούτο Hudson Ιατρικής έρευνας της Αυστραλίας είπε: «Η εκτεταμένη βάση δεδομένων των γονιδιωμάτων που έχουμε δημιουργήσει από αυτά τα βακτήρια είναι επίσης αναγκαία για να μελετήσουμε ποια βακτήρια είναι παρόντα ή απόντα στους ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις.»

«Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μείγματα με θεραπευτικούς υποψηφίους για να χρησιμοποιήσουμε σε αυτές τις ασθένειες.»

 Μαριλίζα Μυλωνάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
mariliza.mylonaki @ gmail.com

Read this article in English

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ