Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες με κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσουν την παιδική παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή κατάσταση της υγείας που μπορεί να μαστίζει πολλές γενιές μέσα σε μια οικογένεια και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να το αποτρέψουν.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές συνήθειες όχι μόνο των παιδιών αλλά και των μελλουσών μητέρων έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν την αυξανόμενη επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλές γενιές. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Cell Reports, αποκαλύπτουν την μακροπρόθεσμη βλάβη μιας γυναίκας που μπορεί να προκαλέσει μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε ζάχαρη δίαιτα ακόμα και πριν μείνει έγκυος.

“Παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να βλάψει την υγεία των μεταγενέστερων γενεών», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Kelle H. Moley, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, σε μια δήλωση. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.”

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στο ποντίκι μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και σε ζάχαρη (60% λίπος και 20% ζάχαρη) έξι εβδομάδες πριν μείνει έγκυος το ποντίκι μέχρι τη στιγμή απογαλακτισμού των απογόνων τους. Βρήκαν ότι το μιτοχονδριακό DNA της μητέρας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, έγινε ελαττωματικό στο μη γονιμοποιημένο ωάριο, ως αποτέλεσμα της κακής επιλογής διατροφής. Επειδή τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους σύνολο γονιδίων που κληρονομείται μόνο από τη μητέρα και όχι από τον πατέρα οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ελάττωμα μεταδίδεται αποκλειστικά από προγόνους εξ αίματος της μητέρας.

Οι έγκυες μητέρες με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να μεταδώσουν δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια μέσω του θηλυκού εξ αίματος έως και σε τρεις γενιές”, δήλωσε ο Moley. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα ωάρια των μητέρων μπορεί να μεταφέρουν την πληροφορία για τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον οργανισμό.”

Ακόμα και όταν οι απόγονοι του ποντικιού είχαν τραφεί με μια υγιεινή, ελεγχόμενη διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά και σε ζάχαρη, τα νεογνά ανέπτυξαν διαβητικά προβλήματα, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες που τα έκανε επιρρεπή στην παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όταν εξέτασαν τις τρεις γενιές των μιτοχονδρίων των απογόνων τους, ότι η παραμόρφωση ήταν ακόμα ίδια.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα προκύψει και στον άνθρωπο, στις γυναίκες. Καταναλώνοντας μια διατροφή φορτωμένη σε ζάχαρη και λιπαρά, ακόμη και πριν από τη σύλληψη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες που συνεχίζουν τουλάχιστον σε τρεις γενιές και ταυτόχρονα θέτουν τους απογόνους τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή νόσο.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στον άνθρωπο, οι δίαιτες των παιδιών αντικατοπτρίζουν στενά εκείνες των γονιών τους και τα αποτελέσματα του μητρικού μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από ό, τι στα ποντίκια”, δήλωσε ο Moley. “Σε κάθε περίπτωση, η θρεπτική αξία του φαγητού είναι κρίσιμη. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι διατροφές μας έχουν επιδεινωθεί, σε μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα junk food. Βλέπουμε τις επιπτώσεις στην τρέχουσα κρίση της παχυσαρκίας. Η έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης, συνδέουν την κακή διατροφή της μητέρας με την προδιάθεση για παχυσαρκία. “

Πρόσφατα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA βρήκε ότι ο επιπολασμός παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών είναι υψηλότερος από ό, τι στους άνδρες. Οι ερευνητές βρήκαν, κατά τη διεξαγωγή της μελέτης ότι μεταξύ του 2005 και του 2014, το ποσοστό παχυσαρκίας για τις γυναίκες αυξήθηκε έως και 40%. Όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες στην Αμερική, αλλά υπάρχει επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό νοσηρά παχύσαρκων γυναικών, που σημαίνει ότι έχουν ΒΜΙ τουλάχιστον 40 ή υψηλότερο.

«Στην κοινωνία μας, τα παιδιά εκτίθενται επίσης σε όλα αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα και, συνεπώς, αυτό προβλέπει ότι οι απόγονοι θα έχουν ένα διπλό υψηλό κίνδυνο για κακή διατροφή και η κληρονομική προδιάθεση συμβάλλει στο να αναπτύξουν διαβήτη και την παχυσαρκία», δήλωσε ο Moley. «Κάνουμε μελέτες τώρα να δούμε αν η άσκηση ή η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε ζάχαρη στις μητέρες, τη στιγμή που είναι έγκυες, μπορούν να αναστρέψουν τα αποτελέσματα στις γενιές των απογόνων. Προκαταρκτικά αποτελέσματα μας δεν φαίνονται ελπιδοφόρα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ