Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Κατανάλωση αλκοόλ και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Η Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πρωταγωνιστεί και στον τομέα της έρευνας στο αντικείμενο της διατροφής και διαιτολογίας.

Τα περισσότερα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ διαθέτουν μία σειρά από πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Ακολούθως παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές. 

Δ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, Β. ΜΠΟΥΝΤΖΙΟΥΚΑ, Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα

Εισαγωγή

Η κατανάλωση αιθανόλης έχει αμφιλεγόμενη σχέση με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έρευνες παρατήρησης έχουν αναδείξει μια παραβολική σχέση μόνο με την κατανάλωση κρασιού, ενώ άλλες έδειξαν ότι η πηγή πρόσληψης αιθανόλης δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που έχουν προταθεί αφορούν την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την αύξηση της HDL-χοληστερόλης καθώς και την βελτίωση κάποιων δεικτών της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Παρόλα αυτά ο ρόλος της κατανάλωσης αιθανόλης, οι πηγές προέλευσης και οι μηχανισμοί καρδιοπροστατευτικής δράσης δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί, και ερωτήματα όπως «συνεισφέρει η κατανάλωση αλκοόλ στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε πληθυσμιακό επίπεδο; Και από ποιες πηγές προέλευσης επέρχεται η μεγαλύτερη καρδιοπροστατευτική προστασία;» παραμένουν «ανοικτά στη σύγχρονη διαιτολογία» (Kloner RA et al. To drink or not to drink? That is the question. Circulation. 2007).

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σχέσης της κατανάλωσης αιθανόλης, και ειδικότερα των πηγών προέλευσης (δηλ. κρασί, μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά), με κλινικούς (σωματικό βάρος, αρτηριακή πίεση, ΗΚΓ μεταβολές) και βιοχημικούς δείκτες (λιπίδια, κρεατινίνη, ουρία, ουρικό οξύ, φλεγμονή και θρόμβωση) συσχετιζόμενους με την καρδιαγγειακή νόσο.

Για να δείτε όλη την έρευνα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ