Logodiatrofis.gr
ΑυτοάνοσαΥγεία

Αυτοάνοσες παθήσεις: Η θεραπεία μπορεί να βρίσκεται στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας!

Υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των ψυχιατρικών παθήσεων, των αυτοάνοσων νοσημάτων και της διατροφής? Η απάντηση μπορεί να είναι ευθέως καταφατική! Οι ανοσολογικές οδοί που παίζουν ρόλο στην αιτιολογία του συνόλου των ψυχωτικών διαταραχών λαμβάνουν αυξημένο ενδιαφέρον τις τελευταίες δεκαετίες. Ευρήματα συνδέουν διάφορους δείκτες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, με τις ψυχιατρικές διαταραχές (ψύχωση, σχιζοφρένεια κλπ.). Για παράδειγμα, κλινικές μελέτες διαπιστώνουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών σε ασθενείς με ψύχωση.

Ταυτόχρονα, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, έχουν αναδείξει θετικές συσχετίσεις μεταξύ αυτοάνοσων νοσημάτων και ψυχιατρικών παθήσεων. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ αυτοάνοσων ασθενειών και ψυχιατρικών παθήσεων, αποδεικνύουν ευθεία θετική συσχέτιση, αναδεικνύοντας τους αμφίπλευρους μηχανισμούς που ευθύνονται για αυτή τη διασύνδεση. Οι παράγοντες κινδύνου τόσο για τις αυτοάνοσες ασθένειες όσο και για τη σχιζοφρένεια, περιλαμβάνουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως λοιμώξεις και στρες, με γενετικά χαρακτηριστικά που εμπλέκουν την περιοχή HLA. Για παράδειγμα, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα οποία παρουσιάζουν τις υψηλότερες συχνότητες νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ψύχωσης, σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες.

Επομένως, προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων και αυξημένων κινδύνων που σχετίζονται με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια. Η εστίαση στη σχέση μεταξύ αυτοανοσίας και ψύχωσης, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, είναι σημαντική, όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για τον κάθε ασθενή. Επομένως, οι ασθενείς με ψυχωτική διαταραχή θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά και κυρίως όταν παρουσιάζουν συμπτώματα που πιθανόν σχετίζονται με αυτοάνοση νόσο ή άλλα προβλήματα υγείας με πιθανή διατροφοεξαρτώμενη φύση.

Το γεγονός ότι οι ασθενείς με ψυχωτικές διαταραχές μπορεί να δυσκολεύονται να αναφέρουν σωματικά συμπτώματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κλινικούς θεραπευτές εφόσον γνωρίζουν τον αυξημένο επιπολασμό αυτοάνοσων ασθενειών σε αυτήν την ομάδα. Τα συμπτώματα μιας ασθένειας, όπως η κοιλιοκάκη ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αγνοηθούν και να παραμεριστούν ως μέρος της ψύχωσης του ασθενούς, ή πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούνται από τη θεραπεία τους.

Συμπερασματικά, η αυξανόμενη γνώση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή των φλεγμονωδών διεργασιών σε ψυχικές διαταραχές και οι συσχετίσεις που εντοπίζονται μεταξύ αυτοανοσίας, ψυχωτικών διαταραχών και διατροφής, μπορεί να βοηθήσει το διευρυμένο πεδίο της ανοσοψυχιατρικής και ως αποτέλεσμα να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην έκβαση της υγείας των ασθενών.

Τα παραπάνω δεδομένα και ακόμη περισσότερα αναλύονται στο σεμινάριο με θέμα «Ψυχιατρικές Παθήσεις, Αυτοάνοσα Νοσήματα και Διατροφή»,

Το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, με εισηγητή τον διακεκριμένο ψυχίατρο Δρα Ορέστη Γιωτάκο, M.D., M.Sc., Ph.D.

Στόχος αυτού του επίκαιρου σεμιναρίου είναι να εξετάσει υψηλό αίσθημα επιστημονικής ευθύνης τη διασύνδεση των ψυχιατρικών παθήσεων, των αυτοάνοσων νοσημάτων και της διατροφής.
Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 02/12/2023 στην κεντρική Δομή του Κ.Δ.Β.Μ. ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES στην Ριζούπολη (Προμπονά 27).
Δίδεται η δυνατότητα και της on line παρακολούθησης
Πληροφορίες και εγγραφές: https://elde.gr/seminario-psichiatrikes-pathiseis-autoanosa-diatrofi/
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ