Logodiatrofis.gr
Ασφάλεια τροφίμων

Το αγροτικό ζήτημα ρυθμιστής της σωστής διατροφής αλλά και συγχρόνως παράγων τιμιότητας

Tο βάπτισαν γιαούρτι ενώ δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτό το υποτιθέμενο παρασκεύασμα αντί για γάλα είχε σκόνη γάλακτος και μια χημική ουσία που μιμείται το γιαούρτι.

Το είπαν ηλιέλαιο, ενώ ήταν μηχανόλαδο. Από εκείνα τα λάδια που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα και γι’ αυτό επρόκειτο να τα αποσύρουν. Στο δρόμο προς την καταστροφή, κάποιος το μετάνιωσε. Σκέφτηκε να τα ρήξη στην αγορά αφού πρώτα τα καλλώπισε για να μοιάζουν με σπορέλαια.

Ένας άλλος, ευγενικής καταγωγής με αξίες πήρε το ελαιόλαδο –το εξαιρετικό παρθένο- και το ανακάτεψε με σπορέλαιο, το οποίο μοσχοπούλησε εξαπατώντας την τσέπη και την υγεία του καταναλωτή.

Μια εταιρεία άφησε στις αποθήκες της το σουσάμι που επρόκειτο να το διοχετεύσει στην αγορά (εκατοντάδες τόνοι) να κάνει παρέα με έντομα και τρωκτικά.

Μια άλλη εταιρεία, μη έχοντας την άδεια, παρασκεύαζε λευκό τυρί δίνοντας την ονομασία φέτα από υλικά –εννοείται- ακατάλληλα προς χρήση και προς βρώσιν και σε εργαστήριο τόσο καθαρό που συχνάζουν μικρόβια εντερικής προέλευσης για να κάνουν παρέα με εκείνα των ιδιοκτητών. 

Αυτά είναι ένα μέρος των αναφορών που υπέβαλλε ο Ε.Φ.Ε.Τ. Αρμόδιο όργανο, -ένα εκ των πολλών αρμοδίων οργάνων στην χώρα μας που τυρβάζουν περί του αντικειμένου και στο τέλος να αδυνατίζει κάθε ενέργεια τους τόσο που έως ότου πάρουν μιαν απόφαση, οι έμποροι χορεύουν, γι’ αυτό και δεν γίνεται τίποτα το ουσιαστικό στον τόπο μας που να συμβάλλει στην πάταξη της αισχροκέρδειας και στην νοθεία των τροφών- και σχεδόν κάθε μήνα αναφέρονται απλά, τέτοιου είδους παραβάσεις στις εκθέσεις του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης ή την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Η συμπεριφορά των ιθυνόντων οι οποίοι επιτρέπουν την αυθαιρεσία του εμπορίου σε προϊόντα της ελληνικής γης προκαλεί απορία και γεννά πολλά ερωτηματικά.

Κυρίως τα προϊόντα στα οποία συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά που δυστυχώς σπιλώνουν την αξιοπρέπεια και δοκιμάζουν τον τίμιο αγροτικό κόσμο είναι αυτά που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την αγροτική οικογένεια. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα ένα από τα βασικά Εθνικά μας προϊόντα νοθεύεται συστηματικά.

Αυτό που μας κάνει να απορούμε είναι το γεγονός πως όχι μόνο δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις  κανόνες που οφείλει ο κάθε υπεύθυνος ( συγκομιδή, αποθήκευση, εργαστήριο, βιοτεχνία, παραγωγή, συσκευασία) που εμπλέκεται στην αλυσίδα της διακίνησης των τροφών να διασφαλίζει και να τηρεί, αλλά και για την επιπόλαιη, μειωμένη ή ανύπαρκτη επιτήρηση από κρατικής πλευράς των συμφωνηθέντων μεταξύ της κάθε πλευράς αυτού του μηχανισμού που αναφέραμε και την εφαρμογή των κανόνων της νομοθεσίας στους οποίους περιγράφονται ρητά οι απαραίτητες συνθήκες και οι όρη που πρέπει να τηρούνται αυστηρά για την καθαρή τροφή αλλά και για την ασφάλεια της και την προστασία του καταναλωτή.

Όμως, όλα εκείνα πληρούν τρεις  βασικούς όρους που δε πρέπει να μας διαφεύγουν.

  1. Την απαραίτητη επέμβαση της δικαιοσύνης ως ανεξάρτητης αρχής- τυφλής ούσας- στην περίπτωση εδώ χρειάζεται να κάνε τα στραβά μάτια -η οποία τολμά και τιμωρεί παραδειγματικά τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες, ακόμη και όταν οι παραβάτες περιβάλλονται από κομματικό ή διαπλεκόμενο κυβερνητικό μανδύα ο οποίος τους προστατεύει.
  2. Την θέληση της πολιτείας να δείχνει ότι έχει την πρόθεση να επιβάλλει τιμωρίες με νομοθεσία τέτοια, ώστε η σκέψη και μόνο ότι κάποιος θα τολμήσει να κάνει κάτι παράνομο να τον αποθαρρύνει πριν φτάσει στη πράξη.
  3. Τις ηθικές αξίες και την μόρφωση στην κλασσική παιδεία εκτός της ειδικότητας που απαραίτητα πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε υπεύθυνος στον τομέα των τροφών.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Τεχνολόγος Τροφίμων  με εξειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ