Logodiatrofis.gr
Ασφάλεια τροφίμωνΕιδικα Θεματα

Κίνδυνοι υγείας: Συμβατικά Vs Βιολογικά

Παρέμβαση στο Logodiatrofis.gr του Γεωπόνου MSc, κ.. Αντώνη Προκοπίου,  σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία μας,από  φρούτα και λαχανικά συμβατικής και βιολογικής γεωργίας

Σχετικά με το άρθρο ‘Τι κινδύνους διατρέχει η υγεία μας, αν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής’ που δημοσιεύσατε στο Logodiatrofis.gr έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

1. Τα τρόφιμα εκτός εποχής δεν μας τροφοδοτούν με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ούτε με γεύση. Σκεφτείτε μόνο τι επεξεργασία πρέπει να περάσει κάποιο τρόφιμο ώστε να φτάσει στο πιάτο σας τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, ενώ η εποχή του είναι το καλοκαίρι. 

Δεν ισχύει καθώς μιλάμε για ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών σε συνδυασμό με το μικροκλίμα κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα το σταφύλι που είναι της εποχής μας, υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες όπως το Superior, Suplima, Prime που σε μια πρώιμη περιοχή έχει ωριμάσει από τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Αντίστοιχα όψιμες ποικιλίες όπως το RED GLOBE, η φράουλα, το Crimson σε μια όψιμη περιοχή είναι σε θέση να συγκομιστούν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τέλος υπάρχουν τα δίκτυα σκίασης που συντηρούν το σταφύλι στο φυτό (πχ Σουλτανίνα που είναι τώρα ώριμο, για 1 μήνα ακόμα).

Υπερπλούσια λοιπόν και σε θρεπτικά συστατικά και με γεύση, χωρίς καμιά επεξεργασία!

2. Στο σύνολό τους περιέχουν υψηλές ποσότητες ορμονών και φυτοφαρμάκων.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας με πιο κοινό το GLOBAL GAP που φροντίζουν τα όρια υπολειμμάτων ΑΝ υπάρχουν να είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, σχετικά μπορείτε να μελετήσετε περισσότερο για το PHI (Post Harvest Interval) και ADI (Acceptable Daily Intake).

Για το ADI έχει και τεράστια σημασία πόσο συχνά καταναλώνεται κάτι, πχ στην Ελλάδα θα φάμε πολύ περισσότερη τομάτα σε σχέση με τη Σουηδία, έτσι στην Ελλάδα το ADI είναι σημαντικά μικρότερο στην τομάτα ενω στο mango αντιστοίχως όχι.

3. Τα φυτοφάρμακα στη συνέχεια διασπώνται αποδίδοντας μεγάλες ποσότητες νιτρωδών.

Ο μηχανισμός που περιγράφετε αφορά ΛΑΧΑΝΙΚΑ όπως το σπανάκι, μαρούλι και προκαλείται από λανθασμένη ΛΙΠΑΝΣΗ αζώτου, κάτι που εδώ και χρόνια στη γεωργία τηρείται.

Με λίγα λόγια η βιολογική κοπριά που παρέχει άζωτο στο φυτό μπορεί να το προκαλέσει, όσο μπορεί να το προκαλέσει και η λίπανση με νιτρική αμμωνία ή τα υπόλοιπα αζωτούχα λιπάσματα.

Γενικά η υπέρμετρη χρήση, όπως σε όλα, είναι το πρόβλημα και όχι η χρήση κάποιου σκευάσματος.

Γιατί θα χρησιμοποιούσε κάποιος πολύ άζωτο? Για να μεγαλώσει τα φύλλα… Σε μια μεγάλη μονάδα με γεωπόνους τεχνικούς συμβούλους ή κάποιος μικροπαραγωγός που σήμερα πούλησε στη λαϊκή τα μαρούλια του και πρέπει σε 7 μέρες να έχει ξανά προϊόν…?  Κάποιο επώνυμο προϊόν επαγγελματικής φυτείας ή κάποιο ανώνυμο στον πάγκο του μανάβικου…

4.  Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ εγκυμονούντων οι οποίες τρέφονταν με βιολογικά τρόφιμα και εκείνων που κατανάλωναν συμβατικά τρόφιμα έδειξαν ότι στη δεύτερη ομάδα, τα κατάλοιπα των παρασιτοκτόνων επίδρασαν αρνητικά στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους (Woese et al 1997).

Αν έχετε ασχοληθεί με έρευνα θα γνωρίζετε πως μπορεί να δημιουργηθεί η μεθοδολογία ώστε να υπάρχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, πχ δεν αναλύθηκαν παράγοντες όπως ο δείκτης νοημοσύνης των γονέων, αν κάπνιζαν, αν κατοικούν σε μεγάλη πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και πόσα ακόμα που μας δηλητηριάζουν καθημερινά.

Τέλος τα βιολογικής παραγωγής τρόφιμα υπολείπονται σε θρεπτική αξία έναντι των συμβατικών, αυτό το μύθο marketing καιρός είναι να πάψουμε να τον πιστεύουμε!

Οι ψεκασμοί είναι πολύ περισσότεροι στο βιολογικό τρόπο παραγωγής και συχνά τα σκευάσματα δεν ελέγχονται τόσο όσο τα χημικά φυτοφάρμακα.

Τέλος τα περισσότερα «βιολογικά» δεν είναι καν βιολογικά αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια φυτοφάρμακα με την συμβατική γεωργία, απλά χρησιμοποιούν σκευάσματα που σε 7 μέρες απλά δεν ανιχνεύονται.

Δεν είναι θέμα επικινδυνότητας λοιπόν αλλά ανηθικότητας όταν πουλά κάποιος το ίδιο πράγματα με διαφορετική ταμπέλα.

Αν θέλετε και ένα παράδειγμα, το εντομοκτόνο Chlorpyrifos methyl μόλις περάσει το PHI του απλά δεν ανιχνεύεται, ενώ είναι μπορείτε να διαβάσετε την τοξικότητα του.

Πιστέψτε με σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βιολογικών τροφίμων γίνεται συστηματική χρήση του (7-8 ψεκασμοί στην καλλιεργητική περίοδο και όχι 1 που χρησιμοποιείται στη συμβατική γεωργία)

5. Σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα που προέχονται από χώρες της Ασίας

Δεν είναι μόνο το ακατάλληλο νερό αλλά και τα ακατάλληλα σκευάσματα, λόγω όγκου απλά δε μπορούν να ελεγχθούν τόσα ώστε να δεσμευτούν από τα ευρωπαϊκά τελωνεία ως ακατάλληλα.

Επίσης τεράστιο θέμα οι αφλατοξίνες που δημιουργούνται από μύκητες που ΔΕΝ καταπολεμήθηκαν επαρκώς κατά την καλλιέργεια.

6. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα.

Το αν θέλει ή όχι να τα καταναλώσει κάποιος προφανώς και είναι επιλογή του, αλλά όχι να τα καταδικάζουμε άδικα.

Η σημαντικότητα του να καταναλωνούμε τρόφιμα που παράγονται στον τόπο μας

Και βέβαια πλεονεκτούν τα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται και ωριμάζουν στο φυτό, κλασικό παράδειγμα οι τομάτες που μπορούν να συγκομιστούν πρόωρα και να γίνει η ωρίμανση τους στο ψυγείο (τομάτες όχι κατακόκκινες και σκληρές) για λόγους διατήρησης ή απλά κέρδους (ξαφνικά η τιμή της τομάτας ανεβαίνει οπότε κόβουν και πουλάνε ανώριμες τομάτες).

Η εμπορία αναζήτησε ανάπτυξη ποικιλιών Long Life για μεγαλύτερη διατήρηση στο ψυγείο του μανάβικού- τις αναγνωρίζετε από το ξύλο που έχει στο εσωτερικό του φρούτου.

Τέλος σημαντικότερο ακόμα η εντοπιότητα!!!

Αν κάτι δεν καλλιεργείται στην περιοχή ή χώρα μας δεν είναι κατ’ανάγκη επικίνδυνο (συχνά είναι) αλλά για τη μεταφορά του το αποτύπωμα σε CO2 είναι πολύ υψηλό και η ποιότητα χαμηλή λόγω χρόνου μεταφοράς, εδώ ας εντάξουμε τους δημοφιλείς βασιλιάδες σολομό, αβοκάντο, ακόμα και το μοσχάρι Black Angus.

Για αυτό έχει τεράστια σημασία η τοπική παραγωγή και η τοπική κατανάλωση.

Εδώ νομίζω είναι ακόμα πιο κρίσιμος ο ρόλος του διαιτολόγου, πχ η σταφίδα δεν είναι εξαίρετη θρεπτικά? Γιατί να μην έχει προώθηση ως superfood, αλλά το goji berry από Κίνα γεμάτο αφλατοξίνες και καρκινογόνα το προωθούμε?

Πόσα ακόμα τρόφιμα συμβατικά ή και βιολογικά είναι πολύ καλύτερα από ένα εισαγόμενο? Γιατί έχουμε την ανάγκη να ακολουθούμε τη διατροφή που κάνει ο κάτοικος Μανχάταν ενώ έχουμε πληθώρα καλύτερων πρώτων υλών τοπικά?

Όσο για την επικινδυνότητα ενός γεωργικού προϊόντος πάντα θα πλεονεκτεί το επώνυμο προϊόν στο ράφι γιατί έρχεται με προδιαγραφές, η ανωνυμία δημιουργεί την εντύπωση σε κάποιους παράνομους ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς τις εντολές γεωπόνου.

Η λάθος χρήση σκευασμάτων είναι το πρόβλημα και όχι η χρήση.

Αντώνιος Α. Προκοπίου
Γεωπόνος MSc – Μελετητής
antproko@otenet.gr
https://www.facebook.com/ProkopiouA/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ