Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Μια γουλιά αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας καλά τεκμηριωμένος κίνδυνος για την υγεία, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) προστέθηκαν σε αυτό το αυξανόμενο σώμα έρευνας με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικές εκθέσεις, που δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος υποβαθμίζουν τη φλεγμονή και βοηθούν τον εγκέφαλο να απομακρύνει τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.

“Η παρατεταμένη πρόσληψη υπερβολικών ποσοτήτων αιθανόλης είναι γνωστό ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα”, λέει ο Maiken Nedergaard, συν-διευθυντής του Κέντρου Μεταγραφικής Νευρομυϊκής της URMC και επικεφαλής της μελέτης.

Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη δείξαμε για πρώτη φορά ότι οι χαμηλές δόσεις αλκοόλ είναι δυνητικά ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου, δηλαδή βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει τα απόβλητα.”

Η έρευνα του Nedergaard επικεντρώνεται στο λυμφατικό σύστημα, τη μοναδική διαδικασία καθαρισμού του εγκεφάλου που περιγράφει για πρώτη φορά ο Nedergaard και οι συνεργάτες του το 2012.

Έδειξαν πως το εγκεφαλικό νωτιαίο υγρό (CSF) αντλείται στον εγκεφαλικό ιστό και ξεπλένει τα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των βήτα αμυλοειδών πρωτεινών  που σχετίζονται με την άνοια.

Η νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας έκθεσης σε αλκοόλ σε ποντίκια.

Τα ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλκοόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφάνισαν υψηλά επίπεδα ενός μοριακού δείκτη για φλεγμονή, ιδιαίτερα σε κύτταρα που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές του λυμφατικού  συστήματος.

Ωστόσο, τα ζώα που εκτέθηκαν σε επίπεδα αλκοόλ μεταξύ μισού και δύο ποτά την ημέρα εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή στον εγκέφαλο από τα ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε αλκοόλ. Επιπλέον, το λυμφατικό  τους σύστημα ήταν πιο αποτελεσματικό στη μετακίνηση του ΚΝΣ μέσω του εγκεφάλου και στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

” Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας , ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ για πολλά χρόνια προσδίδει αυξημένο κίνδυνο γνωστικής ύφεσης”, εξηγεί ο Nedergaard.

“Αυτή η μελέτη μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ειδικότερα, οι χαμηλές δόσεις αλκοόλ φαίνεται να βελτιώνουν την συνολική υγεία του εγκεφάλου.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ