Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Ευεργετική δράση του σησαμελαίου

Από την αρχαιότητα ακόμη ο σπόρος του σησαμιού θεωρούνταν πολύτιμος.

 

Το σησαμέλαιο αποτελεί φυτικό έλαιο υψηλής διατροφικής αξίας. Παράγεται από την εκχύλιση ακατέργαστων σπόρων σουσαμιού. Εμφανίζει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και τα θρεπτικά του συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα σε υψηλές θερμοκρασίες έως και 177 °C. Το σησαμέλαιο έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες οφείλονται στην περιεκτικότητα αυτού σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.

 

Θρεπτικό συστατικό

13,6 g (μια κουταλιά της σούπας)

100 g

Ενέργεια

120 kcal

882 kcal

Βιταμίνη Ε

0,19 mg

1,39 mg

Συνολικά λιπαρά

13,001 g

95,6 g

Κορεσμένα

1,931 g

14,20 g

Μονοακόρεστα

5,399 g

39,70 g

Πολυακόρεστα

5,671 g

41,70 g

Βιταμίνη Κ

 

13.6 mg

Βασικό θρεπτικό συστατικό στο σησαμέλαιο αποτελούν και τα λιπαρά οξέα τα οποία είναι πούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα. Έχει περισσότερα μονοακόρεστα απ’ ότι έχουν άλλα φυτικά έλαια, ενώ σε σύγκριση με το ελαιόλαδο έχει χαμηλότερα ποσοστά μονοακόρεστων.

Σησαμέλαιο και Καρδιαγγειακά νοσήματα
Εκχυλίσματα σησαμιού υπό μορφή ελαίου ήταν γνωστά και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους χρόνους, προκειμένου να παραχθούν βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης καθώς επίσης και για την παραγωγή φαρμάκων. Στις μέρες μας, πληθώρα επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική δράση του σησαμελαίου.

Το σησαμέλαιο περιέχει ένα ισχυρό σύστημα αντιοξειδωτικών αποτελούμενο κυρίως από πολυφαινόλες λιγνάνες ( κυριότερες η σησαμίνη και η σεσαμινόλη) και από βιταμίνη Ε. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των ουσιών αυτών εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων καθώς και της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.

Η κατανάλωση σησαμελαίου σχετίζεται με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών (ιδιαίτερα της LDL) του αίματος στην οξείδωση. Καθώς η οξείδωση της LDL αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η προστασία που παρέχει το σησαμέλαιο βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση σησαμελαίου συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Άλλες ενδιαφέρουσες μελέτες αποδεικνύουν ότι η χορήγηση συστατικών σησαμελαίου μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση βελτιώνοντας παράλληλα τη δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου υπάρχει μηχανισμός ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Η δράση αυτή του σησαμελαίου, επομένως, μπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Η παρουσία αρτηριακής πίεσης, η αύξηση της χοληστερόλης και η οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του οργανισμού αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση της διατροφής του ανθρώπου με συστατικά όπως αυτά που υπάρχουν στο σησαμέλαιο.

 

Οφέλη σησαμελαίου στο Δέρμα
Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε ενισχύοντας έτσι την διατήρηση ενός νεανικού δέρματος βοηθώντας στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία προσφέρουν υψηλή ενυδάτωση στο δέρμα. Επιπλέον, το σησαμέλαιο βοηθά στην μείωση των λοιμώξεων του δέρματος καθώς χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον μελέτες δείχνουν ότι το σησαμέλαιο βοηθάει στην προστασία από UV ακτινοβολία καθώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά του παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση και προστατεύουν από τις διαταραχές της φυσικής κατάστασης του δέρματος.

Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας

annabeseli@gmail.com

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ