Ειδήσεις

Το κουκουνάρι μειώνει την όρεξη… Τροφογνωσία

Το κουκουνάρι ανήκει στα τρόφιμα που βοηθούν στην καταστολή της όρεξης.

 

Η αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας παγκοσμίως έχει ωθήσει τον επιστημονικό κόσμο και τις βιομηχανίες τροφίμων στην ανακάλυψη ουσιών και παραγωγή σκευασμάτων που να καταστέλλουν την όρεξη.

Πρόσφατη μελέτη όμως έδειξε ότι με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο και όχι με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί η όρεξη να κατασταλεί σε ένα βαθμό και να επιτύχουμε πιθανόν μικρότερη κατανάλωση τροφής. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ένα δείγμα παχύσαρκων γυναικών λάδι που παράχθηκε από σπόρους κουκουναριών πεύκου. Διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά, τα επίπεδα δύο ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη αυξάνονταν σημαντικά. Οι ορμόνες αναστολείς της όρεξης που αυξάνονταν στο αίμα λόγω πινολιών, ήταν η χολεκυστοκινίνη (CCK, αύξηση κατά 60%) και η GLP1 (glucagon-like peptide, αύξηση κατά 25%). Ο ρόλος αυτών των δύο ορμονών είναι να στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο και να μειώνουν την επιθυμία για φαγητό. Η αύξηση των 2 ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και που παρατηρήθηκε μετά από τις λιπαρές ουσίες των σπόρων κουκουναριών, διαρκούσε για περίπου 4 ώρες. Το ψηλότερο σημείο αύξησης των ορμονών, παρατηρήθηκε 30 λεπτά μετά από την πρόσληψη των λαδιού των πινολιών.

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας επιλογής είναι ότι αποτελεί ένα ασφαλές φυσικό προϊόν χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες στον οργανισμό. Το μειονέκτημα είναι ότι οι σπόροι κουκουναριού είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε θερμίδες και υπάρχει ο κίνδυνος όταν υπερκαταναλωθούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Ωστόσο, και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί πιο ισχυρά μια πιθανή δράση του τροφίμου στο σύστημα κορεσμού και κατεπέκταση στη συμβολή του στην απώλεια βάρους.


Βιβλιογραφία:
Korean pine nut fatty acids affect appetite sensations, plasma CCK and
GLP1 in overweight subjects, American Physiological Society, 2006.

 

Ζωή Μπουλούμπαση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία