Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Summer health tips για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία

καλοκαίρι γεμάτο υγεία

Το καλοκαίρι είναι ήλιος, θάλασσα, εξοχή, διασκέδαση, χαρά, ανεμελιά, αλλά μαζί με όλα αυτά τα όμορφα πράγματα υπάρχουν και τα απρόοπτα που συχνά συνοδεύουν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα απρόοπτα του καλοκαιριού είναι πράγματι πολλά και πολλές φορές απειλούν να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας.

Πώς θα προλάβουμε ή θα αντιμετωπίσουμε ηλιακά εγκαύματα, ηλίαση και θερμοπληξία, ουρολοιμώξεις, γυναικολογικά προβλήματα, τσιμπήματα από έντομα και κουνούπια, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, βλάβες των ματιών από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις του δέρματος και ατυχήματα στη θάλασσα είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του καλοκαιριού.

Ουρολοιμώξεις

Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Από τη μία η πιο συχνή επαφή με τα μικρόβια στις, όχι πάντα καθαρές, θάλασσες και, κυρίως, πισίνες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές παραμένουμε με το βρεγμένο μαγιό για ώρες, αποτελούν αφορμή για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

Ο όρος ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις μολύνσεις των διαφόρων τμημάτων του ουροποιητικού συστήματος και των δυο φύλων.

Όμως, οι ουρολοιμώξεις παρατηρούνται γενικώς πιο συχνά στις γυναίκες, λόγω της στενής ανατομικής σχέσης που έχει η ουρήθρα με το δέρμα και τον κόλπο σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και τη μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά κάποιες μορφές της, όπως η κυστίτιδα είναι πολύ συχνές.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι πάνω από το 50% των γυναικών θα έχουν μια ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής τους, και μετά από μια αρχική το 20% έως 30% των γυναικών βιώνουν μια επανεμφάνιση.

Άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα η πυελονεφρίτιδα είναι πιο σπάνιες, αλλά η θεραπεία τους είναι πιο δύσκολη και απαιτεί τη συνδρομή ειδικού ουρολόγου και κάποιες φορές ακόμη και την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Συμπτώματα:

Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση (δυσουρία), αισθήματος καύσου (κάψιμο), πόνου χαμηλά στην κοιλιά, αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Κατά κύριο λόγο, η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, συνήθως χωρίς αντιβιόγραμμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων.

Η αναζήτηση εναλλακτικής, αλλά αποτελεσματικής λύσης είναι απαραίτητη. Είναι πλέον γνωστό ότι το κράνμπερι, αποτελεί τη φυσική λύση για τις ουρολοιμώξεις.

Το κύριο ενεργό συστατικό του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δρουν αποκολλώντας το μικρόβιο από τα τοιχώματα των αγγείων της ουροδόχου κύστης.

Έχει αποδειχθεί με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard πως το κράνμπερι περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Επιπλέον, λόγω της ισχυρής αντιμικροβιακής του δράσης, το κράνμπερι θεωρείται πως είναι το ίδιο αποτελεσματικό με αντιβιώσεις που χορηγούνται για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας.

Πέραν της κατάλληλης αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς (10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα (η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής).

Μπορείτε επίσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας να λαμβάνετε ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Ηλίαση

Η ηλίαση συμβαίνει μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα αν έχουμε ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη.

Τα συμπτώματα είναι, συνήθως: κόκκινο πρόσωπο, ταχυπαλμία, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, εμετός, υψηλός πυρετός.

Όταν κάποιος πάθει ηλίαση οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να του προσφέρουμε είναι: Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό και στη συνέχεια να του δώσουμε να πιει κρύο νερό ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Θερμοπληξία

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της, ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος της θερμοπληξίας.

Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών.

Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές, υψηλό πυρετό και απουσία εφίδρωσης. Τα βασικά συμπτώματα είναι: πυρετός, εμετός, διάρροια, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων, ενώ οι πρώτες βοήθειες είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθούν άμεσα, κι αυτές είναι:

● Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό.
● Του αφαιρούμε τα ρούχα και βρέχουμε το πρόσωπό του, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό.
● Κάνουμε εντριβές στα άκρα του από κάτω προς τα πάνω.
● Αν μπορεί να πιει, του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού.
● Καλούμε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Έγκαυμα

Οι ηλιακές ακτίνες προκαλούν εγκαύματα τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις επικίνδυνες ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00, χωρίς αντηλιακή προστασία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί έντονη ερυθρότητα στο δέρμα, μικρές φυσαλίδες, πόνο και οίδημα, κοινώς έγκαυμα.

Αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων:

● Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, ώστε να σταματήσουμε το κάψιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο. Η προσθήκη μισού φλιτζανιού μαγειρικής σόδας στο νερό του μπάνιου μπορεί να σας ανακουφίσει.
● Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο επίδεσμο ή σεντόνι.
Στη συνέχεια τοποθετούμε μια φαρμακευτική κρέμα, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης.
● Εάν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα, αυτές δεν πρέπει επουδενί να σπάνε, καθώς η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
● Και φυσικά στη συνέχεια επισκεπτόμαστε ιατρό δερματολόγο, που θα δώσει ειδική αγωγή.

Τσιμπήματα από έντομα και κουνούπια

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων, ιδιαίτερα στα παιδιά, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα.

Η αντίδραση ενός παιδιού σε ένα τσίμπημα εξαρτάται από την ευαισθησία που έχει στο δηλητήριο του συγκεκριμένου εντόμου.

Ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν μόνο ήπιες αντιδράσεις, εκείνα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια εντόμων μπορεί να χρειαστούν επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Για την ανακούφιση της φαγούρας που συνοδεύει τα τσιμπήματα από κουνούπια, μύγες, ψύλλους και κοριούς, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα ή και ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού σας, εκτός από τις περιοχές γύρω από τα μάτια και τα γεννητικά όργανα.

Εάν το παιδί σας το έχει τσιμπήσει μια σφήκα ή μια μέλισσα, μουσκέψτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.

Διατηρήστε τα νύχια του παιδιού σας κοντά και καθαρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά το ξύσιμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε εκροή κιτρινωπού υγρού ή το παιδί σας να εμφανίσει πυρετό.

Τότε, απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο, ο οποίος αφού εξετάσει το μολυσμένο τσίμπημα, θα συστήσει ειδική αγωγή.

Επίσης, καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα μετά από τσίμπημα:

● Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή ή ξηρό βήχα
● Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων
● Κνίδωση σε όλο το σώμα
● Υπερβολικό οίδημα κοντά στα μάτια, στα χείλη ή τη γεννητική περιοχή.

Τροφικές δηλητηριάσεις

Η τροφική δηλητηρίαση, το καλοκαίρι, οφείλεται σε κατανάλωση ακατάλληλου νερού ή τροφίμου.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά: όπως πόνος στην κοιλιά, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, αιματηρή κένωση.

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν: το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων.

Μετά το πλύσιμο τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία και να καταναλώνονται άμεσα, διαφορετικά να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο.

Ακόμη, προσοχή στην αγορά τροφών και ποτών από πλανόδιους πωλητές.

Επίσης, αποφύγετε να τρώτε αναποφλοίωτα φρούτα.

Ωτίτιδες από βουτιές σε πισίνες

Ωραίες οι βουτιές, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά. Για το λόγο αυτό:

● Αποφύγετε τις κοινόχρηστες πισίνες όταν αυξάνεται υπερβολικά ο αριθμός των χρηστών τους.
● Όταν κολυμπάτε, καλό είναι να φοράτε ειδικά προστατευτικά πλαστικά γυαλιά για τα μάτια.
● Μην περπατάτε ξυπόλυτοι στο βρεγμένο δάπεδο γύρω από την πισίνα ούτε στα ντους, για προστασία από τους μύκητες των ποδιών και τις μυρμηγκιές.
● Επίσης, είναι απαραίτητο να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να πίνουν το νερό της πισίνας.

Συντάκτης: Μαρία Γκέκα

Αρχική δημοσίευση στο naturanrg.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ