Logodiatrofis.gr
Διατροφικό LIFESTYLE

Η Lady Gaga υποφέρει από Ινομυαλγία

Η Lady Gaga ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις εμφανίσεις από την παγκόσμια περιοδεία της εξαιτίας ‘ισχυρών πόνων’ από την ινομυαλγία που την ταλαιπωρεί. Τι είναι όμως η Ινομυαλγία και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η Lady Gaga έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ότι πάσχει από ινομυαλγία, μια ασθένεια που προκαλεί χρόνιο, διάχυτο πόνο σε όλο το σώμα.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η ποπ σταρ ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς της, δηλώνοντας ‘συντετριμμένη’ για την εξέλιξη αυτή.

«Χθες το βράδυ, με τη στήριξη της ιατρικής ομάδας της, η Lady Gaga πήρε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσει την περιοδεία. Είναι πολύ λυπημένη που δεν μπορεί να εμφανιστεί μπροστά στους Ευρωπαίους θαυμαστές της, που περίμεναν τόσο υπομονετικά. Τη φροντίζουν ειδικοί γιατροί, που εργάζονται ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις εμφανίσεις της τα επόμενα χρόνια».

«Είμαι τόσο συντετριμμένη και δεν ξέρω πώς να το περιγράψω», έγραψε η Lady Gaga. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι αν δεν το κάνω, δεν θα τιμώ τους στίχους και το νόημα των τραγουδιών μου».

Τι είναι η Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία (ΙΝΜ) περιγράφεται ως αυτοάνοσης αιτιολογίας φλεγμονή του συνδετικού ιστού, η οποία συχνά μπορεί να σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες που επιδεινώνονται από δευτεροβάθμιες διατροφικές και νευρολογικές ανισορροπίες.

Αναφέρεται ως μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μυς και όχι στις αρθρώσεις.

Ο πάσχων υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.

Η ινομυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ως δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ. Παρουσιάζεται επίσης ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Διατροφή και Ινομυαλγία

Διατροφικά συμπληρώματα δείχνουν ότι μπορούν να μειώνουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Σύμπλεγμα μαγνησίου/μηλικού οξέος/βιταμινών Β: Το μαγνήσιο, το μηλικό οξύ (βρίσκεται άφθονο στα πράσινα μήλα) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικά Β1 και Β6) συμμετέχουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης στους μυς, ώστε να παραχθεί ενέργεια. Μια μικρής κλιμάκας έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μείωσε τον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία.
 • Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-λιπαρά αποτελούν δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και προωθούν την ικανότητά τους να λειτουργήσουν σωστά. Συγκεκριμένα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ινομυαλγία. Περίπου 15% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αποτελείται από δοκοσαεξανοϊκό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Χορήγηση 2.500 mg από συνδυασμένο EPA/DHA συνέβαλαν στη βελτίωση του πόνου που προκαλεί η ινομυαλγία. Άλλες εκτενέστερες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκερίδια, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορούν να λειτουργούν σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό.
 • Βιταμίνες C και E: Αυτές οι δύο βιταμίνες λειτουργούν ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες και προστατεύουν τα κύτταρα από τις οξειδώσεις. Μια έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο βιταμινών μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ινομυαλγία.
 • L-Καρνιτίνη: Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι 500 mg καρνιτίνης τρεις φορές την ημέρα συνέβαλαν στη μείωση του πόνου και της κόπωσης που προκαλούνται από την ινομυαλγία.

Τι περιμένουμε από μελλοντική έρευνα

Η ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τη διαιτητική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας εστιάζεται γύρω από τις ευεργετικές επιδράσεις διάφορων θρεπτικών συστατικών.

Στην εργασία των Cordero και συν. (2012) επιβεβαιώθηκε σημαντική ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 σε διαφορετικούς τύπους ινομυαλγίας, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ευεργετική η συμπληρωματική χορήγησή του. Η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Ακόμα, πολλές έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη του συνενζύμου Q10 με παρουσία κατάθλιψης, αίσθημα κούρασης και άλλων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το συνένζυμο Q10 συσχετίζεται με την παθοφυσιολογία της ινομυαλγίας και οι ασθενείς, μέσω της συμπληρωματικής λήψης του, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.

Βιταμίνη D και ινομυαλγία

Σχετικά με τη βιταμίνη D, από την όλη ερευνητική δραστηριότητα υποστηρίζεται η απόλυτη σημασία της. Η βιταμίνη D παρουσιάζει σαφή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με ινομυαλγία. Όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, ενώ, όταν είναι επαρκής, τα συμπτώματα μειώνονται (Wepner et al. 2014).

Σε άλλη έρευνα διαφάνηκε συσχέτιση μεταξύ της έντασης του πόνου που νιώθουν οι ασθενείς με ινομυαλγία και της έλλειψης βιταμίνης D. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συναντώνται συχνά σε χρόνιες καταστάσεις άλγους (όπως συμβαίνει στην ινομυαλγία).

Ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D επιφέρει άμεση επίπτωση στην ένταση του άλγους. Οι συγγραφείς υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι ασθενείς που εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου (Okumus et al. 2013).

Επομένως, η συγκεκριμένη βιταμίνη χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης από περαιτέρω έρευνες, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.

Παραπομπές

 • Cordero, M.D., Santos-García, R., Bermejo-Jover, D., Sánchez-Domínguez, B., Jaramillo-Santos, M.R. & Bullón P. (2012). “Coenzyme Q10 in salivary cells correlate with blood cells in Fibromyalgia: Improvement in clinical and biochemical parameter after oral treatment”. Clin Biochem 45 (6): 509-511.
 • Okumus, M., Koybası, M., Tuncay, F., Ceceli, E., Ayhan, F., Yorgancioglu, R. & Borman, P. (2013). “Fibromyalgia syndrome: is it related to vitamin D deficiency in premenopausal female patients?”.  Pain Manag Nurs 14 (4): e156-e163.
 • Wepner, F., Scheuer, R., Schuetz-Wieser, B., Machacek, P., Pieler-Bruha, E., Cross, H.S., Hahne, J. & Friedrich M. (2014). “Effects of vitamin D on patients with fibromyalgia syndrome: a randomized placebo-controlled trial”. Pain 155 (2): 261-268.

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ