Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

5 τρόφιμα που προκαλούν ακμή

Η ακμή είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σμήγματος και κερατίνης, των βακτηρίων που προκαλούν ακμή, των ορμονών, των αποκλεισμένων πόρων και της φλεγμονής.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής έχει αμφισβητηθεί, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει 5 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν ακμή και θα συζητήσουμε γιατί η ποιότητα της διατροφής σας είναι σημαντική.

1. Τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα σάκχαρα

Τα άτομα με ακμή τείνουν να καταναλώνουν πιο εξευγενισμένους υδατάνθρακες από τους ανθρώπους με πιο ήπια ή καθόλου ακμή.

Τρόφιμα πλούσια σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι :

  • Επιδόρπια από λευκό αλεύρι
  • Ζυμαρικά φτιαγμένα από λευκό αλεύρι
  • Λευκό ρύζι
  • Σόδα και άλλα γλυκαντικά ποτά με ζάχαρη
  • Γλυκαντικά όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι σφενδάμου  ή αγαύη

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά πρόσθετα σάκχαρα είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, ενώ όσοι έτρωγαν τακτικά γλυκά είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να εξηγηθεί από τις επιδράσεις των εξευγενισμένων υδατανθράκων στο σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όταν αυξάνονται τα σάκχαρα στο αίμα, αυξάνονται επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης για να βοηθήσουν να μεταφερθούν τα σάκχαρα του αίματος από την κυκλοφορία του αίματος και μέσα στα κύτταρα σας.

Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης δεν ευνοούν τα άτομα με ακμή.

Η ινσουλίνη καθιστά τις ορμόνες των ανδρογόνων πιο δραστήριες και αυξάνει τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1). Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της ακμής κάνοντας τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και ενισχύοντας την παραγωγή σμήγματος.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές γλυκαιμικές δίαιτες, οι οποίες δεν αυξάνουν δραματικά τα σάκχαρα του αίματος ή τα επίπεδα ινσουλίνης, συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ακμής.

Ενώ η έρευνα για το θέμα αυτό είναι ελπιδοφόρα, χρειάζονται περισσότερα για να κατανοήσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην ακμή.

Συνοπτικά

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ακμής. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ακμής στους εφήβους.

Δύο μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι οι νέοι ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά γάλα ή παγωτό είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ακμή.

Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δεν ήταν υψηλής ποιότητας.

Η έρευνα μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και έχει δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ γάλακτος και ακμής, όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το γάλα μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της ακμής, αλλά υπάρχουν πολλές προτεινόμενες θεωρίες.

Το γάλα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις του στο σάκχαρο του αίματος, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει επίσης αμινοξέα που διεγείρουν το ήπαρ για να παράγουν περισσότερο IGF-1, το οποίο έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της ακμής.

Αν και μπορεί να αιτιολογηθεί το γιατί το γάλα μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της ακμής, δεν είναι ακόμη σαφές το πόσο άμεσο ρόλο έχει τελικά. Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα ή τύπος γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Συνοπτικά

Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με την επιδείνωση της ακμής , είναι όμως αβέβαιο το αν υπάρχει σχέση αιτίου – αποτελέσματος.

3. Fast Food

Η ακμή συνδέεται άμεσα  με την κατανάλωση μιας δίαιτας δυτικού τύπου πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

Στοιχεία fast food , όπως μπιφτέκια, ψωμάκια χοτ-ντογκ, τηγανιτές πατάτες, σάντουιτς και μιλκσέικ, αποτελούν βασικούς άξονες μιας τυπικής δυτικής διατροφής και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ακμής.

Μία μελέτη σε πάνω από 5.000 Κινέζους εφήβους και νεαρούς ενήλικες διαπίστωσε ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακμής κατά 43%.

Η τακτική κατανάλωση fast food αύξησε τον κίνδυνο κατά 17%.

Μια ξεχωριστή μελέτη 2.300 Τούρκων ανδρών διαπίστωσε ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά μπέργκερ  ή λουκάνικα έχουν 24% μεγαλύτερη πιθανότητα  ανάπτυξης ακμής.

Δεν είναι σαφές γιατί η κατανάλωση fast food μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη γονιδιακή έκφραση και να μεταβάλει τα επίπεδα των ορμονών κατά τρόπο που προάγει την ανάπτυξη της ακμής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις έρευνες αυτές το συμπέρασμα είναι πως η συχνή κατανάλωση fast food μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, δεν υπάρχει καμία έρευνα όμως που να υποστηρίζει πως το fast food μπορεί να την προκαλέσει.

Συνοπτικά

Η τακτική κατανάλωση fast food έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί την ακμή.

4. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά

Οι δίαιτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως η τυπική δυτική διατροφή, έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και ακμής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Δυτικές διατροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ελαίων καλαμποκιού και σόγιας, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά και περιέχουν λίγα τρόφιμα που είναι πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά , όπως τα ψάρια και τα καρύδια.

Αυτή η ανισορροπία των λιπαρών οξέων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 ωθεί το σώμα σε φλεγμονώδη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Αντιστρόφως, η συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής και έχει βρεθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα της ακμής.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και ακμής είναι πολλά υποσχόμενη, δεν έχουν υπάρξει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για το θέμα αυτό, και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Συνοπτικά

Δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε ωμέγα-3 είναι προ-φλεγμονώδη και μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

5. Σοκολάτα

Η σοκολάτα εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ύποπτη για την παρουσία ακμής , είναι όμως κάτι που μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδειχθεί.

Αρκετές ανεπίσημες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποδείξει ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή .

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα άτομα που ήταν επιρρεπής στην ακμή και κατανάλωναν 25 γραμμάρια σοκολάτας ( 99% κακάο) είχαν αυξημένα κρούσματα ακμής σε μόλις 2 εβδομάδες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν κάψουλες 100% σκόνης κακάου ημερησίως είχαν σημαντικά περισσότερες αλλοιώσεις ακμής μετά από μία εβδομάδα σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωσαν την κάψουλα αυτή.

Δεν είναι σαφές το γιατί η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αυξήσει την ακμή, αν και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας αύξησε την αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος σε βακτήρια που προκαλούν ακμή, κάτι που μπορεί να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα.

Ενώ η πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και ακμής, παραμένει ασαφές εάν η σοκολάτα προκαλεί ακμή.

Συνοπτικά

Η αναδυόμενη έρευνα υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της ανάπτυξης της ακμής, αλλά οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και η ισχύς της σχέσης παραμένουν ασαφείς.

Με τι να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα αυτά

Ενώ τα τρόφιμα που συζητήθηκαν παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό. Αυτά είναι:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3s είναι αντιφλεγμονώδη και η τακτική κατανάλωση έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής.
  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά προωθούν ένα υγιές έντερο και ισορροπημένη μικροχλωρίδα, το οποίο συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής.
  • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες που σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή και μειωμένη παραγωγή σμήγματος. Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τη σοβαρότητα της ακμής όταν εφαρμόζεται  στο δέρμα.
  • Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς περιέχει την αντιφλεγμονώδη πολυφαινόλη κουρκουμίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν ακμή, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ακμή.
  • Βιταμίνες A, D, E και ψευδάργυρος: Αυτές οι θρεπτικές ουσίες διαδραματίζουν πού σημαντικό  ρόλο στην υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής.
  • Δίαιτες παλαιολιθικού τύπου: Οι παλαιότερες δίαιτες είναι πλούσιες σε άπαχα κρέατα, φρούτα, λαχανικά και καρύδια. Οι δίαιτες αυτές έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.
  • Μεσογειακή διατροφή: Μια μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο και δεν περιέχει γαλακτοκομικά και κορεσμένα λίπη. Έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ακμής.

Συνοπτικά

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά, πράσινο τσάι, φρούτα και λαχανικά μπορεί να προστατεύει από την ανάπτυξη της ακμής. Οι βιταμίνες A, D και E, καθώς και ο ψευδάργυρος, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής.

Συμπέρασμα

Δεν είναι απαραίτητο να αποφύγετε τελείως όλα τα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την ακμή, αλλά να τα καταναλώνετε σε ισορροπία με τα άλλα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.

Η έρευνα για τη διατροφή και την ακμή δεν είναι αρκετά ισχυρή για να κάνει συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις αυτή τη στιγμή, αλλά η μελλοντική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ