Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Βιταμίνη Β17 (αμυγδαλίνη)

Μία βιταμίνη στους πυρήνες κουκουτσιών (κυρίως του πικραμύγδαλου και βερίκοκου).

 

Βιταμίνη Β17 – Αμυγδαλίνη

Αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετώπισε όλες τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Αυτό αυτομάτως την καθιστά έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς προσφέρει προστασία από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό.

Η ιστορία της αμυγδαλίνης ανάγεται από τους αρχαίους πολιτισμούς κυρίως στην Αίγυπτο και στην Κίνα όπου χρησιμοποιούταν σε διάλυμα για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιώ σαν την αμυγδαλιά η κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς. Η χρήση της χρονολογείται από το 2500 πΧ.

Ο τρόπος δράσης της αφορά κυρίως τη μετατροπή της σε κυάνιο μέσα στα βλαβερά κύτταρα προκαλώντας έτσι την καταστροφή τους.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2006 με μέθοδο in vitro (δηλαδή εργαστηριακά, εκτός οργανισμού) παρουσίασε σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες σε περιπτώσεις καρκινικών κυττάρων, ειδικά σε ότι αφορά καρκίνο του προστάτη.

  • Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράξει αντικαρκινική δράση σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη(Bhatti RA et al. 1981)
  • Ενεργοποιεί την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων (Hoshi Τ et al. 1998)
  • Η αμυγδαλίνη μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη (Chang ΗΚ, et al.2006)
  • Η Αμυγδαλίνη προήγαγε την απόπτωση μέσω ρύθμισης της έκφρασης των Bax & Bcl-2 σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα (DU145 & LNCaP) του προστάτη.

Παρουσιάζει αναλγητικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (Chang ΗΚ et al. 2005)

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι η αμυγδαλίνη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κατά της ίνωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό θεραπευτικό μέσο για ασθενείς με νεφρικές παθήσεις (Guo J et al. Amygdalin inhibits renal fibrosis in chronic kidney disease. Mol Med Rep. 2013 May;7(5):1453-7)

Ακόμα πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δοσολογία είναι έως 3 γραμμάρια την ημέρα κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς καταναλώνοντας πυρήνες βερίκοκου γιατί το μέγεθος διαφέρει λόγω του ότι πρόκειται για καρπό και δεν είναι εφικτή η μέτρηση της ποσότητας αμυγδαλίνης σε κάθε καρπό χωριστά. Αυτό αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα της ουσίας σε μορφή κάψουλας.

Δηλαδή το ότι η ποσότητα Β17 που περιέχει είναι απολύτως μετρήσιμη και ασφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ