Ειδήσεις

Δίαιτα για παραλία Εποχιακά Θέματα

Οι διακοπές πλησιάζουν και αγχωνόμαστε για να χάσουμε περιττό βάρος.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να αφήσουμε να μας καταβάλει ο πανικός για αποτοξίνωση και μονοφαγία, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορη απώλεια βάρους. Αντίθετα, θα πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στηρίζονται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι λίπους, γι' αυτό δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και πολλές φορές να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Όσον αφορά στην ποικιλία τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε, αυτή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερκαταναλώνονται. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.

Η ενδεδειγμένη λοιπόν διατροφή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «ποικιλία – μέτρο - ισορροπία». Ενόψει καλοκαιριού δίνουμε προτεραιότητα στα ακόλουθα:

  • Εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν αίτια αφυδάτωσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψη υγρών, η οποία συμβάλλει σημαντικά και στον έλεγχο του βάρους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Αντίθετα, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της παχυσαρκίας. Αυτό γιατί στην προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα. Εκτός από την κατανάλωση νερού, η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης: χυμών, ημίπαχου γάλακτος, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, αλλά και μέσα από αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα, το γιαούρτι και τα λαχανικά.
  • Κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έναντι απλών ζυμαρικών. Είναι προϊόντα 100% φυτικά, εύγευστα και παράγονται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από σιμιγδάλι ολικής άλεσης με όλο το φλοιό του σταριού
  • Κατανάλωση καστανού ρυζιού. Είναι 100% φυτικό προϊόν και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οφείλει τη διατροφική αξία και το χρώμα του στο τμήμα του φλοιού που το περιβάλλει. Αποτελεί εύπεπτη και εύγευστη τροφή και ιδανική για όλη την οικογένεια
  • Μία ακόμα καλή επιλογή, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το πλιγούρι το οποίο περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παράγεται από τον κόκκο του σταριού και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, λόγω της σημαντικής διαθρεπτικής του αξίας. Απολαύστε το σε δροσερές σαλάτες ταμπουλέ, πίτες, κροκέτες ή και στα γεμιστά σας
  • Κατανάλωση ακατέργαστης ζάχαρης στον καφέ και τα ροφήματα, η οποία αποτελεί τη η φυσική εναλλακτική επιλογή αντί της επεξεργασμένης λευκής ζάχαρης. Η ακατέργαστη ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή γλυκών εδεσμάτων
  • Κατανάλωση μαρμελάδας με φρουκτόζη, η οποία περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
  • Κατανάλωση ρυζογκοφρέτων ως σνακ, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά ενώ είναι αρκετά περιεκτικές σε φυτικές ίνες.
  • Κατανάλωση σοκολάτας με γλυκαντικά φυσικής προέλευσης αντί για κάποιο άλλο γλυκό. Η σοκολάτα με γλυκαντικά φυσικής προέλευσης είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά ενώ δεν υστερεί, σε καμία περίπτωση, σε γεύση αλλά ούτε και ποικιλία αφού υπάρχουν τόσο σοκολάτες υγείας όσο και σοκολάτες γάλακτος με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς με γλυκαντικά.

Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία