Οι αντιοξειδωτικές τροφές μπορούν να καταστούν σύμμαχοι κατά της γήρανσης;
Σύμφωνα με το USDA, τα τρόφιμα που παρουσιάζουν υψηλές τιμές στην αντιοξειδωτική ικανότητα που ονομάζεταιORAC μπορεί να προστατεύουν τα κύτταρα και τα συστατικά τους από βλάβες που προκαλούν οι ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και ανθρώπινο αίμα.
Οι μονάδες ORAC μετρούν την ολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων και άλλων χημικών ουσιών. Πρόωρα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών με υψηλές μονάδες ORAC, όπως το σπανάκι και τα βατόμουρα, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των διαδικασιών που συνδέονται με τη γήρανση τόσο στο σώμα όσο και τον εγκέφαλο.
Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλές μονάδες ORAC ή απλώς ο διπλασιασμός της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν από την φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αυξάνει την αντιοξειδωτική ισχύ του αίματος μεταξύ 13 και 25%. Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition (vol. 128, σελ. 2383-2390) και στο American Journal of Clinical Nutrition (vol. 68, σελ. 1081-1087).
Πρώιμες αποδείξεις για την προστατευτική δύναμη των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μονάδες ORAC προέρχεται από μελέτες σε αρουραίους. Οι αρουραίοι κατανάλωναν ημερήσιες δόσεις εκχυλίσματος βατόμουρου για έξι εβδομάδες, πριν υποβληθούν σε καθαρό οξυγόνο, υπέστησαν πολύ μικρότερη βλάβη στα τριχοειδή, μέσα και γύρω από τους πνεύμονες. Σε άλλες δοκιμές, μεσήλικες αρουραίοι τρέφονταν με δίαιτες εμπλουτισμένες με σπανάκι ή εκχύλισμα φράουλας ή βιταμίνη Ε για εννέα μήνες. Μια ημερήσια δόση του εκχυλίσματος σπανακιού εμπόδισε κάποια απώλεια μακροπρόθεσμης μνήμης και την ικανότητα μάθησης που φυσιολογικά βιώνεται από 15-μηνών αρουραίους. Το σπανάκι, επίσης, αποδείχθηκε πιο ισχυρό στην προστασία των διαφορετικών τύπων νευρικών κυττάρων σε δύο ξεχωριστά τμήματα του εγκεφάλου από τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Neuroscience (vol. 18, σελ. 8047 – 8055).
Top ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ |
||||
Φρούτα |
Λαχανικά |
|||
Αποξηραμένα δαμάσκηνα |
5770 |
Λάχανο |
1770 |
|
Σταφίδες |
2830 |
Σπανάκι |
1260 |
|
Blueberries |
2400 |
Λαχανάκια Βρυξελλών |
980 |
|
Βατόμουρα |
2036 |
Alfalfa λάχανα |
930 |
|
Φράουλες |
1540 |
Μπρόκολο |
890 |
|
Σμέουρα |
1220 |
Τεύτλα |
840 |
|
Δαμάσκηνα |
949 |
Κόκκινες πιπεριές |
710 |
|
Πορτοκάλια |
750 |
Κρεμμύδιαα |
450 |
|
Κόκκινα σταφύλια |
739 |
Καλαμπόκι |
400 |
|
Κεράσια |
670 |
Μελιτζάνα |
390 |
|
* Oxygen Radical Absorbance Capacity (Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) |
**Περίπου 3.5 ουγιές |