Ειδήσεις

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως Τροφογνωσία

Mάθετε γιατί είναι προτιμώτερη επιλογή να καταναλώνετε προιόντα ολικής αλέσεως.

 

 

Η περιεκτικότητα των προϊόντων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες ερευνητικά έχουν αποδειχθεί ότι είναι πηγή μείωσης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, και του μαστού. Επίσης, συνεισφέρουν στην μείωση εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, αλλά έχουν και θετική επίδραση στη μείωση της κακής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Πέρα από τις φυτικές ίνες, η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως παρέχει στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό και κυρίως το πεπτικό σύστημα στην ομαλή του λειτουργία.

Η αναγνώριση της υψηλής θρεπτικής αξίας των ζυμαρικών είναι αποδεκτή, αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους. Αυτό οφείλεται στους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού, μιας και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 45 με 65% των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με λίγο νερό και αλεύρι και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

Τα ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως προσφέρουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σταριού (φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα, και πρωτεΐνες). Το υψηλό τους περιεχόμενο σε βιταμίνες της ομάδας Β τονώνει το μεταβολισμό και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μνήμη.

Επίσης είναι πλούσια σε χαλκό και σελήνιο. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των κυττάρων του αίματος, καθώς και γιατί προωθεί τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Το σελήνιο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και το σχηματισμό των οστών.

Μειώστε την κόπωση και την αναιμία με την κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, καθώς είναι φυσικά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Συνεπώς, τα ζυμαρικά αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή για κάθε άτομο αφού βοηθά πέρα από την ενίσχυση της απώλειας βάρους και στην ομαλή λειτουργία κάθε οργανισμού.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία