Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Υπερτροφές (Superfoods)

Υπερτροφές λέμε τρόφιμα πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λοιπά.

Οι Υπερτροφές έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις μας και το ενδιαφέρον για καλλιέργεια τους είναι συνεχώς αυξανόμενο. Γνωρίστε τα πιο γνωστά που συναντάμε στο εμπόριο και πως μπορούν να φανούν ωφέλιμα για εσάς.

Ιπποφαές

Γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το ιπποφαές είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της υγείας. Οι καρποί του, πολτοποιημένοι χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς μιας και είναι πλούσιοι σε κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα θρεπτικά συστατικά του ιπποφαούς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι.

Επίσης είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σπάνιο για καρπό, καροτενοειδή, αμινοξέα και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δρουν ενάντια στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και ευθύνονται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Για όλους αυτούς λόγους το ιπποφαές προτιμάται κυρίως σε περιόδους κρυολογήματος και η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και επιταχύνει την ανάρρωση του ατόμου.

Goji Berries

Γνωστά στην Κίνα και στο Θιβέτ εδώ και αιώνες, τα μούρα αυτά πλέον είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά και είναι μία βόμβα θρεπτικών συστατικών. Θα τα βρείτε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή.

Το μέγεθος τους είναι όσο της σταφίδας και έχουν ερυθρωπό χρώμα όμοιο με της ντομάτας. Περιέχουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών (β-καροτίνη, βιταμίνες C, B1, B2), μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων λιπαρών και φυτικών ινών. Τα 100 γρ από αυτά τα μούρα αποδίδουν 370 θερμίδες ενώ η ημερήσια πρόσληψη μπορεί να περιοριστεί στα 30 γραμμάρια (μία χούφτα), η οποία αρκεί για να πάρετε όλα τα θρεπτικά οφέλη τους.

Δοκιμάστε τα μέσα σε γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς θα μαλακώσουν και θα είναι πιο ευχάριστα για μάσηση έτσι.

Δοκιμάσατε επίσης σε σαλάτες (άριστος συνδυασμός με πράσινη σαλάτα μιας και η υψηλή βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου των πράσινων φυλλωδών λαχανικών).

Σπιρουλίνα

Ανήκει στην κατηγορία των μικροφυκιών και περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και αποτελεί εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο.

Πρόκειται για μια υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης και της Β12), ένζυμα και προβιοτικά.

 Η σπιρουλίνα έχει πολλές ευεργετικές δράσεις. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  1. Αυξάνει την ενεργητικότητα,
  2. Καλυτερεύει την πέψη,
  3. Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας και εξισορροπώντας τη μικροβιακή του χλωρίδα,
  4. Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα,
  5. Συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού,
  6. Βοηθάει στην ελάττωση της όρεξης και εμμέσως στην απώλεια βάρους

Η λήψη της σπιρουλίνας γίνεται κατά κύριο λόγο με την μορφή συμπληρώματος μιας και ως φύκι δεν έχει την πιο ευχάριστη γεύση από μόνο του.

Ο κατάλογος με τις υπερτροφές συνεχίζεται και είναι μακρύς.

Καθημερινή η επιστήμη της διατροφής ανακαλύπτει νέα τρόφιμα τα οποία εκτός του ότι μας προσφέρουν μία εναλλακτική λύση στην καθημερινότητα μας βοηθούν προμηθεύοντας τον οργανισμό με μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών.

Γνωρίστε τις υπερτροφές και ανακαλύψτε έναν άλλο κόσμο διατροφής από αυτόν που ξέρατε.

Αλέξανδρος Παπαγγέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc
Πτυχιούχος Τμήματος Διατροφής ΑΤΕΙ Σητείας

Εσύ γνωρίζεις τις ελληνικές υπερτροφές?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ