Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Υδράργυρος στον τόνο

Είναι αυτό το ψάρι (τόνος) ασφαλές για να το καταναλώνει ο άνθρωπος;

Στο ακόλουθο άρθρο διατροφής θα μάθεις:

• Πόσο θρεπτικός είναι ο τόνος

• Ποια η ποσότητα υδράργυρου στον τόνο

• Κίνδυνοι που προκαλούνται από την κατανάλωση υδραργύρου

• Πόσο είναι ασφαλές να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε το ψάρι αυτό

Ο τόνος είναι ένα ψάρι αλμυρού νερού που καταναλώνεται από τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

Είναι απίστευτα θρεπτικό και μια σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Β.

Ωστόσο, περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα τοξικός.

Οι φυσικές διεργασίες – όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις – καθώς και η βιομηχανική δραστηριότητα – όπως η καύση άνθρακα – εκπέμπουν υδράργυρο στην ατμόσφαιρα ή απευθείας στον ωκεανό, οπότε αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ο υδράργυρος και στη θαλάσσια ζωή.

Η κατανάλωση υπερβολικού υδραργύρου συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, δημιουργώντας ανησυχίες για το πόσο συχνά μπορούμε να τον καταναλώνουμε.

Πόσο μολυσμένο είναι;

Ο τόνος περιέχει περισσότερο υδράργυρο από ό, τι άλλα δημοφιλή είδη θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, των στρειδιών και του αστακού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τόνος τρώει μικρότερα ψάρια που έχουν ήδη μολυνθεί με σημαντικές ποσότητες υδραργύρου.

Δεδομένου ότι ο υδράργυρος δεν εκκρίνεται εύκολα, συσσωρεύεται στους ιστούς του τόνου με την πάροδο του χρόνου.

Επίπεδα υδραργύρου  σε διαφορετικά είδη τόνου

Ακολουθούν μερικά κοινά είδη τόνου και οι συγκεντρώσεις υδραργύρου τους.

Είδη

Υδράργυρος σε ppm

Υδράργυρος σε mcg

Ελαφρύς τόνος (κονσερβοποιημένος)

0,126

10,71

Τόνος μακρύπτερος (σε κονσέρβα)

0.350

29.75

Τόνος πελάγους (νωπός ή κατεψυγμένος)

0.144

12.24

Κίτρινόπτερος (νωπός ή κατεψυγμένος)

0.354

30.09

Τόνος μακρύπτερος (νωπός ή κατεψυγμένος)

0.358

30.43

Τόνος μεγαλόφθαλμος (νωπός ή κατεψυγμένος)

0.689

58.57

Δόσεις αναφοράς και ασφαλή επίπεδα

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναφέρει ότι 0,045 mcg υδραργύρου ανά κιλό (0,1 mcg ανά kg) σωματικού βάρους ανά ημέρα είναι η μέγιστη ασφαλής δόση υδραργύρου. Αυτή η ποσότητα είναι γνωστή ως δόση αναφοράς.

Η ημερήσια δόση αναφοράς για τον υδράργυρο εξαρτάται από το σωματικό σας βάρος. Ο πολλαπλασιασμός αυτού του αριθμού με το επτά θα σας δώσει το εβδομαδιαίο όριο υδραργύρου που μπορείτε να καταναλώσετε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα δόσεων αναφοράς που βασίζονται σε διαφορετικά σωματικά βάρη:

Σωματικό Βάρος

Δόση αναφοράς ανά ημέρα (σε mcg)

Δόση αναφοράς ανά εβδομάδα (σε mcg)

45 kg

4.5

31.5

57 kg

5.7

39.9

68 kg

6.8

47.6

80 kg

8.0

56.0

91 kg

9.1

63.7

Δεδομένου ότι ορισμένα είδη τόνου έχουν πολύ υψηλά επίπεδα υδράργυρου, μια μερίδα 85 γραμμαρίων μπορεί να έχει συγκέντρωση υδραργύρου που να ισούται ή ακόμη και να υπερβαίνει την εβδομαδιαία δόση αναφοράς ενός ατόμου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ο τόνος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σύγκριση με άλλα ψάρια. Μια μεμονωμένη μερίδα ορισμένων τύπων τόνου μπορεί να ξεπεράσει τη μέγιστη ποσότητα υδραργύρου που μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια κάθε εβδομάδα.

Κίνδυνοι που προκαλούνται από την κατανάλωση υδραργύρου

Ο υδράργυρος στον τόνο έχει προκαλέσει ανησυχία για την επίδρασή του στην υγεία λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση του.

Ακριβώς όπως ο υδράργυρος συσσωρεύεται στους ιστούς των ψαριών με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στο σώμα σας.

Για να αξιολογήσετε πόσος υδράργυρος υπάρχει στο σώμα σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να ελέγξει τις συγκεντρώσεις υδραργύρου στα μαλλιά και το αίμα σας.

Τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, σε μειωμένες κινητικές δεξιότητες όπως επίσης σε προβλήματα με την μνήμη .

Σε μια μελέτη που έγινε σε 129 ενήλικες, είδαμε πως εκείνοι με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα σε δοκιμασίες λογικής και μνήμης από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο σώμα τους.

 Η υπερκατανάλωση υδραργύρου μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα άγχος και κατάθλιψη.

Μια μελέτη σε ενήλικες εκτεθειμένους στον υδράργυρο διαπίστωσε ότι παρουσίασαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία πληροφοριών από αυτούς με χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο σώμα τους.

Τέλος, η συσσώρευση υδραργύρου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον ρόλο του υδραργύρου στην οξείδωση του λίπους, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την ασθένεια.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.800 άνδρες, παρατηρήθηκε πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια και είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο σώμα τους ήταν δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή και καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή συσσώρευση υδράργυρου δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών για την υγεία της καρδιάς μπορεί να αντισταθμίσουν τους πιθανούς κινδύνους που προκαλεί η κατανάλωση υδραργύρου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο, να συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία και να προκαλέσουν διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε τόνο;

Ο τόνος είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πλούσιος σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και βιταμίνες – αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  συνιστά στους ενήλικες να τρώνε 85-140 γραμμάρια ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα για να πάρουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτά.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών με συγκέντρωση υδραργύρου μεγαλύτερη από 0,3 ppm μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του υδραργύρου στο αίμα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Τα περισσότερα είδη τόνου υπερβαίνουν την συγκέντρωση αυτή.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τόνο με μέτρο και να εξετάσουν την επιλογή άλλων ψαριών με χαμηλότερο επίπεδο υδράργυρου.

Όταν αγοράζετε τόνο, επιλέγετε ποικιλίες ελαφρών ή κονσερβοποιημένων ελαφριών, οι οποίες δεν περιέχουν τόσο υδράργυρο όσο ο μακρύπτερος ή ο μεγαλόφθαλμος τόνος.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε μακρύπτερο ή τον κίτρινοπτερο τόνο περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο τον μεγαλόφθαλμο τόνο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ο τόνος πελάγους και ο κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος, οι οποίοι έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα υδράργυρου, μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ο μακρύπτερος, ο κιτρινόπτερος και  ο μεγαλόφθαλμος περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες υδράργυρου και πρέπει να περιοριστούν ή και να αποφεύγονται εντελώς.

Ορισμένοι πληθυσμοί θα πρέπει να αποφεύγουν τον τόνο

Ορισμένοι πληθυσμοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον υδράργυρο και πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν εντελώς τον τόνο.

Αυτοί είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά καθώς και οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των εμβρύων και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν επί του παρόντος ότι τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη τόνου και άλλων ιχθύων υψηλού υδραργύρου, ενώ στοχεύουν σε 2-3 μερίδες ψαριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Τα βρέφη, τα παιδιά και οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό ή προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν τον τόνο. Ωστόσο, μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση ψαριών χαμηλού υδραργύρου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η υπερβολική κατανάλωση υδράργυρου συνδέεται με σοβαρά θέματα υγείας, όπως η κακή λειτουργία του εγκεφάλου, το άγχος, η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις και η μείωση της ανάπτυξης των βρεφών.

Αν και ο τόνος είναι πολύ θρεπτικός, περιέχει επίσης πολύ μεγάλη ποσότητα υδράργυρου σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ψάρια. Επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και όχι κάθε μέρα.

Μπορείτε να φάτε τον τόνο πελάγους και τον ελαφρύ κονσερβοποιημένο τόνο παράλληλα με άλλα ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο μερικές φορές την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε τον  μακρύπτερο, κιτρινόπτερο και μεγαλόφθαλμο τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ