Ειδήσεις

ΧΩΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ - Αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο Τα νέα της Διατροφής

Σε χώρα... παχύσαρκων μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα.

 

Έτσι, μετά τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων που επιτείνουν το ήδη τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42% , όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%!

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που επίσης αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.


Αντίθετα με τις λαϊκές δοξασίες παλαιότερων ετών που ήθελαν το επιπλέον βάρος ένδειξη υγείας και καλής ζωής, σήμερα γνωρίζουμε με αποδείξεις ότι η παχυσαρκία αποτελεί πάθηση -σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, κακοήθη - η οποία τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.


Με αυτά τα δεδομένα, η ανάδειξη της παχυσαρκίας ως ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, είναι απολύτως αναμενόμενη.
Το Συνέδριο, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του κλάδου σε ετήσια βάση.
Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας κ. Γιώργος Μαστοράκος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.
Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.
Δείτε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος... 

Εκτός όλων των άλλων, η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον Σακχαρώδη Διαβήτη (Διαβάστε περισσότερα για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στο περιοδικό "Λόγω... διατροφής" που κυκλοφορεί στις 21 Απριλίου με τον "Τύπος της Κυριακής"), άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως ανέφερε ο Ενδοκρινολόγος, Διευθυντής του Πολυϊατρείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ανάληψης Θεσσαλονίκης κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ. Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη, είπε ο κ. Μούσλεχ. Παρ' όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ΣΔ είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.


Ένα άλλο θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος του Συνεδρίου αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού.


Στον τομέα αυτόν, η Ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

 

πηγή: "Ελεύθερη Ώρα"

Δείτε επίσης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

«Κάνε το για εσένα» - Οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του διαβήτη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία