Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Γιατί είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος σου

Ένα ραντεβού με τον εαυτό σου μπορεί να σε ωφελήσει. Μάθε πώς να το τηρήσεις.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η μοναξιά σε βοηθάει να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.
-Πώς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου.

Πάντα υπάρχει και θα υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει ή κάτι που απαιτεί την προσοχή σου. Όσο πιο απαιτητικό είναι το πρόγραμμά σου, τόσο πιο πολλά απαιτείς από εσένα τον ίδιο, τη στιγμή που αυτό που θα έπρεπε να κάνεις είναι να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε εσένα.

Δεν είναι κακό να περνάς χρόνο μόνος σου. Το αντίθετο μάλιστα. Κάνε διάλειμμα από όλους και από όλα και κλείσε ραντεβού με τον εαυτό σου. Μόνο έτσι μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη που σου προσφέρει.

Τα οφέλη του να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου

1.Αδειάζεις το μυαλό σου και αναζωογονείσαι

Όταν το μυαλό σου βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση δεν καταφέρνει να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Όταν, όμως, αποφασίσεις να κλείσεις την πόρτα στα πάντα, τότε μπορείς να αποφορτιστείς και να χαλαρώσεις. Τότε μπορείς να κάνεις διάλειμμα από τα “πρέπει” και να εστιάσεις στα “θέλω”. Εστίασε στις δικές σου ανάγκες και όχι στων άλλων, αναζωογονήσου και φόρτισε τις μπαταρίες σου.

2.Αποκτάς ελευθερία και αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου

Όντας μόνος σου και απολαμβάνοντας αυτή τη μοναξιά, αποκτάς μία αίσθηση ελευθερίας. Μαθαίνεις να βασίζεσαι σε εσένα για τις επιλογές και τις αποφάσεις σου και αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου.

3.Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

Όταν περνάς χρόνο μόνος σου, έχεις την ικανότητα να ανακαλύπτεις πράγματα για εσένα και να κατανοείς ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις. Γιατί, συχνά, προσπαθείς να καταλάβεις τους γύρω σου και ξεχνάς το πιο σημαντικό άτομο: εσένα. Σκέψου, λοιπόν, τις επιλογές, τις προτιμήσεις και τις αποφάσεις σου, χωρίς να επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων.

4.Αποκτάς νέα προοπτική

Ο χρόνος με τον εαυτό σου, σού δίνει την ευκαιρία να καθαρίζεις το μυαλό σου και να βάζεις σε τάξη στις σκέψεις σου. Αυτό σε βοηθάει να καταλάβεις την δική σου άποψη, χωρίς να επηρεάζεσαι από τη γνώμη των γύρω σου. Σου δίνει τον χρόνο που χρειάζεσαι για να καταλάβεις τι είναι σημαντικό στην ζωή σου και να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου.

5.Βελτιώνεις την ποιότητα των σχέσεων σου

Περνώντας χρόνο με τον εαυτό σου και κατανοώντας καλύτερα τον εαυτό και τις ανάγκες σου, μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές αναφορικά με τα άτομα που επιλέγεις να συναναστραφείς. Και μαθαίνεις να εκτιμάς τις σχέσεις σου περισσότερο.

Κάνε διάλειμμα από όλους και από όλα και κλείσε ραντεβού με τον εαυτό σου

Πώς να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου

Όπως καταλαβαίνεις, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου σε ωφελεί σημαντικά. Ωστόσο, λόγω του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματός σου, ίσως σου φαίνεται ανέφικτο να βρίσκεις χρόνο για εσένα. Κι όμως. Λύσεις υπάρχουν! Αρκεί να το θελήσεις και να το βάλεις στο πρόγραμμα. Πως;

1.Προγραμμάτισε χρόνο για τον εαυτό σου. Μία φορά την εβδομάδα κλείσε ραντεβού με εσένα! Αν δεν το βάλεις στο πρόγραμμά σου, δεν θα καταφέρεις να το κάνεις.

2.Τήρησε το ραντεβού σου. Δεσμεύσου ότι θα τηρήσεις τον χρόνο που έχεις προγραμματίσει να περάσεις με εσένα και μείνε πιστός στο πρόγραμμά σου.

3.Μάθε να λες “όχι”. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις σε κάθε κοινωνική εκδήλωση. Θα πρέπει να είσαι πολύ επιλεκτικός με το πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. Ο φόβος μήπως χάσεις κάτι, σε κάνει να πηγαίνεις σε κάθε κάλεσμα που έχεις. Αυτό όμως σε εμποδίζει να περνάς πραγματικά ποιοτικό χρόνο είτε με εσένα, είτε με τους αγαπημένους σου. Αποφάσισε τι έχεις ανάγκη περισσότερο, να βγεις ή να περάσεις χρόνο μόνος σου και μάθε να λες όχι.

4.Σκέψου τις ανάγκες σου. Χρειάζεσαι κάποιες ώρες αποκλειστικά για εσένα. Ξεκαθάρισέ το στους φίλους σου και μην αναβάλλεις το ραντεβού με τον εαυτό σου.

5.Κάνε διάλειμμα. Δεν μπορείς να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου αν είσαι διαρκώς συνδεδεμένος. Διάλεξε μία ώρα την ημέρα και κλείσε το internet, το κινητό και οτιδήποτε σε κάνει να είσαι διαρκώς συνδεδεμένος, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Αποσυνδέσου από τον κόσμο και ασχολήσου με εσένα. Θα διαπιστώσεις με τον καιρό ότι μπορείς να χαλαρώσεις, να συγκεντρωθείς και να αποφορτιστείς όταν κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία.

6.Ξύπνα νωρίτερα. Ίσως το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Πριν ξεκινήσει η ημέρα σου, απόλαυσε την ηρεμία που σου προσφέρει το πρωινό και θα δεις πόσο διαφορετικά θα αντιμετωπίζεις το υπόλοιπο της ημέρας.

Να θυμάσαι

Όσο σημαντικοί είναι οι φίλοι και οι κοινωνικές συναναστροφές, άλλο τόσο είναι σημαντικός και ο εαυτός σου. Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στους άλλους και σε εσένα και καλλιέργησε την ουσιαστικότερη σου σχέση – εκείνη με τον εαυτό σου! Κάνε γυμναστική, διαλογισμό, πήγαινε μία βόλτα, κράτα ημερολόγιο ή βρες μία ασχολία που σε εκφράζει. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Αξίζει τον κόπο

Caroline Jordan, ειδικός σε θέματα ευεξίας.

Αρχική δημοσίευση: thriveglobal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ