Μάθετε τους χρήσιμους κανόνες για την προετοιμασία και τη διατήρηση των τροφίμων!
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ
-Τα τρόφιμα μετά το κρύωμα, (< 21 οC), πρέπει αμέσως να τοποθετούνται, ανάλογα με το σκοπό που προορίζονται, στην κατάλληλη θερμοκρασία:
- Περιβάλλοντος: 10 οC – 21 οC
- Ψύξης:μικρότερη ή ίση με – 5 οC
- Κατάψυξης: μικρότερη ή ίση με -18 οC (πχ. Παγωτά, κατεψυγμένα τρόφιμα)
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των τροφίμων, στο στάδιο της μετακίνησής τους, από ζεστό σε κρύο περιβάλλον, είναι η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΣΕ ΨΥΞΗ ή ΚΑΤΑΨΥΞΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
- Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί σωστά και να ελέγχεται τακτικά για την θερμοκρασία του. Δεν πρέπει να υπερφορτώνεται ή να καλύπτονται οι αεραγωγοί του.
- Σε περίπτωση που η λειτουργία του ψυγείου σταματήσει, τότε τα τρόφιμα θα πρέπει να ελεγχθούν για την καταλληλότητα τους.
- Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρό και κατάλληλο περιέκτη και να είναι πάντα καλυμμένα
- Να εφαρμόζεται σύστημα ανακύκλωσης (FIFO- First in, First out)
ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Το στάδιο αυτό εφαρμόζεται σε κρύα τρόφιμα, με σκοπό τη ζεστή διάθεση ή/και διατήρησή τους (>60 οC)
H αναθέρμανση μπορεί να γίνει σε:
- εστία
- φούρνο
- μικροκύματα
Κατά την αναθέρμανση, να ανακατεύετε τακτικά το τρόφιμο, για να θερμαίνεται πιο γρήγορα/ομοιόμορφα, και να ελέγχετε τη θερμοκρασία
ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜA ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Συνθήκες Διατήρησης:
•Στο περιβάλλον (10-21 οC)
•Σε ψύξη (μικρότερη ή ίση με 5 οC)
•Σε κατάψυξη (μικρότερη ή ίση με-18 οC)
•Με θέρμανση (σε θάλαμο >60 οC)
Για την αποφυγή επιμολύνσεων στα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται:
- άχρηστοι χειρισμοί
- η μίξη φρεσκομαγειρεμένων με ήδη διατηρημένα ή ωμά τρόφιμα
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψύξη/θέρμανση για συντήρηση
- Τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη για τη συντήρησή τους:
- Πάνω από 4 ώρες: απόρριψη
- Τρόφιμα που χρειάζονται κατάψυξη για τη συντήρησή τους
- Έως 20 λεπτά: Επανατοποθέτηση στην κατάψυξη
- Έως 1 ώρα: άμεση κατανάλωση
- Πάνω από 1 ώρα: απόρριψη
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Να διατηρείται τα τρόφιμα σκεπασμένα για την αποφυγή επιμολύνσεων.
- Τα περισσεύματα τροφών μετά την απομάκρυνση τους από την εστία θα πρέπει να πετιούνται.
Προσοχή στις επιμολύνσεις από το περιβάλλον ή ακόμα και από εμάς τους ίδιους
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΨΥΞΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ εάν το μέσο που χρησιμοποιείται για ψύξη, είναι ο πάγος.
Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος, ή να χρησιμοποιείται ενδιάμεση μεμβράνη και ποτέ να μην έρχονται κατευθείαν σε επαφή με τον πάγο (εξαίρεση αποτελούν τα ολόκληρα φρούτα ή ακατέργαστα λαχανικά, που θα ξεφλουδιστούν ή θα πλυθούν).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Κίνδυνοι κατά το σερβίρισμα:
- Ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων βακτηρίων
- Η επιμόλυνση από εμάς, εξοπλισμό-σκεύη και ωμά τρόφιμα
Για να αποφύγετε τους κινδύνους πρέπει:
- Να φυλάσσετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη για το είδος θερμοκρασία. Αν ο χρόνος παραμονής τους ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο τότε πρέπει να απορριφθεί το προϊόν.
- Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής
- Να τηρείτε τις οδηγίες σωστού σερβιρίσματος
ΣΩΣΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Οδηγίες για σωστό σερβίρισμα:
- Σκέπασμα των τροφίμων με κατάλληλα υλικά
- Αποφυγή επαφής των τροφίμων με ακάθαρτα χέρια
- Να ελέγχετε τους χρόνους προσωρινής παραμονής των τροφίμων
- Μην χρησιμοποιείτε ξανά, ήδη χρησιμοποιημένα σκεύη
- Τα σκεύη/εργαλεία να είναι κατάλληλα, καθαρά και στεγνά
- Τα εργαλεία σερβιρίσματος & τα μαχαιροπήρουνα να πιάνονται από τις λαβές τους και τα ποτήρια από τη βάση τους
- Τα ωμά φαγητά να τοποθετούνται και να σερβίρονται ξεχωριστά από τα έτοιμα
- Να διατηρείτε τους χώρους σερβιρίσματος καθαρούς
- Ποτέ να μην μεταφέρετε για σερβίρισμα ένα πιάτο ή ποτήρι μέσα ή πάνω από κάποιο άλλο
- Ο πάγος, η ζάχαρη και άλλα παρόμοια προϊόντα να σερβίρονται μόνο με πλαστικό ή μεταλλικό κουτάλι
Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ