Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Είμαι 55 ετών χορτοφάγος, το πρόβλημα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…!

 

Ερώτηση: Γειά σας, είμαι 55 ετών, χορτοφάγος. Το πρόβλημα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και γλουτένη. Θα ήθελα να ξέρω τι είδους συμπληρώματα μπορώ να παίρνω εκτός απο σίδηρο και φολικό που ήδη παίρνω. Ένα ακόμη πρόβλημα σημαντικό είναι οτι εδώ και δύο χρόνια δεν πάω τουαλέτα δίχως βοήθεια. Ευχαριστώ!

Απάντηση: Αγαπητή, όσον αφορά στη δυσανοχή στη λακτόζη μπορείτε να προτιμάτε γάλα χωρίς λακτόζη, καθώς επίσης κατσικίσιο γιαούρτι και τυρί, που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Προκειμένου να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών χωρίς να επιβαρυνθείτε από τη λακτόζη, καλό είναι να προτιμάτε τις ακόλουθες επιλογές: κεφίρ, ξινόγαλο, αριάνη, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα φουντουκιού, γάλα καρύδας (δεν περιέχουν λακτόζη).

Αν δεν καταναλώνεις τίποτα από τα παραπάνω ίσως θα πρέπει να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Σχετικά με τη δυσανοχή στη γλουτένη είναι καλό να προσέχεις τα εξής: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του ένα άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη είναι το ψωμί. Όλοι οι τύποι ψωμιού & μακαρονιού (λευκά, ολικής αλέσεως, κριθαρένια, σικάλεως) έχουν γλουτένη !!! Επίσης, κρουασάν, φραντζόλες, ψωμάκια για μπιφτέκια, παξιμάδια, κουλούρια, τυρόπιτες, γκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια, μπισκότα, κέικ και, γενικά, όλα τα είδη του αρτοποιείου δεν πρέπει να καταναλώνονται αν δεν έχουν την ειδική ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης».

Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης: Ευτυχώς για τους «ασθενείς» η βιομηχανία έκανε το θαύμα της και πλέον κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Αλεύρι, μακαρόνια, δημητριακά, ψωμί, φραντζολάκια, παξιμάδια, κράκερ, μπισκότα, γκοφρέτες και κέικ, όλα τα παραπάνω παραγόμενα από αλεύρι πατάτας, καλαμποκιού ή ρυζιού είναι ελεύθερα γλουτένης και ασφαλή!!! Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη να διευρύνουν τις επιλογές τους για την επιλογή τέτοιων ειδικών τροφίμων. Για παράδειγμα γνωστή Ιταλική εταιρία στο χώρο των τροφίμων διαθέτει τους τελευταίους μήνες στην αγορά «ζυμαρικά» χωρίς γλουτένη από λευκό και κίτρινο καλαμπόκι και ρύζι. Κάποια δημητριακά προγεύματος που παράγονται από αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκιού, μπορεί να είναι ελεύθερα γλουτένης, αλλά θα πρέπει να το αναγράφουν και στην συσκευασία.

Υγιεινά σνακ ελεύθερα γλουτένης: Ένα «πρόβλημα» των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη είναι ότι βρίσκουν δυσκολία στην επιλογή σνακ απέξω. Ακόμα και τρόφιμα που θεωρούνται «αθώα», όπως οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι καραμέλες, η κέτσαπ, τα συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να εμπεριέχουν ίχνη γλουτένης. Ασφαλή σνακ είναι τα ποπ-κορν, οι γκοφρέτες ρυζιού, τα τσιπς από πατάτα ή ρύζι, τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί & τα γιαούρτια.

Άλλη μια βιταμίνη που πολλές φορές φαίνεται να έχουν έλλειψη η χορτοφάγοι είναι η βιταμίνη Β12 την οποία λαμβάνουμε μόνο από το κρέας. Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθρών κυττάρων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, ζαλάδα, απώλεια μνήμης, αλλαγή στη διάθεση και απώλεια όρασης. Αν δεν καταναλώνεται αυγά και γαλακτοκομικά μπορείτε να λαμβάνεται αυτή τη βιταμίνη από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, είναι πολύ πιθανό να προέρχεται και από το συμπλήρωμα του σιδήρου. Για να την αντιμετωπίσετε αυξήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εντάξτε στο διαιτολόγιο σας αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και σύκα. Το μέλι, επίσης, φαίνεται να βοηθάει κάποιους στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε είναι: μήλο, μπανάνα και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε συνεχόμενες μέρες μακαρόνια και ρύζι. Λίγο παραπάνω ελαιόλαδο στο φαγητό και τη σαλάτα θα λειτουργούσε, επίσης, θετικά!

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
fragiadoulaki@logodiatrofis.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

 θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ