Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Χορτοφαγία και Υγεία

«Η τροφή  είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο  η τροφή σου»

Κάνοντας πράξη τη θεωρία του «πατέρα» της Ιατρικής είναι σίγουρο πως θα οδηγήσουμε τον εαυτό μας στην υγεία και την ευεξία. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της Ιπποκρατείου Διατροφής, η οποία στηρίζεται στον κανόνα ότι «Τα προβλήματα υγείας δημιουργούνται τόσο επειδή τρώμε λάθος τροφές όσο και επειδή δεν τρώμε τις σωστές».

 

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Λαχανικά

Γαλακτοκομικά

Φρούτα

Αυγά

Αποξηραμένα φρούτα

Αλλαντικά

Όσπρια

Θαλασσινά

Ψωμί ολικής άλεσης

Βιομηχανοποιημένες Τροφές

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Ζάχαρη

Κίτρινο τυρί(κατσικίσιο κατά προτίμηση)

Άσπρο αλεύρι

Καστανό ρύζι

Αλκοόλ

Ξηροί Καρποί

Ξίδι

Ψητές πατάτες

Καφές

Αφεψήματα από βότανα & μυρωδικά

Μαύρο τσάι

(Ιπποκράτειος Διατροφή, Ιβίσκος 2011)

Χορτοφαγία: Το «οπλοστάσιο» έναντι χρόνιων σοβαρών παθήσεων

Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη, περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες καθώς επίσης και περισσότερη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι «θωρακίζει» τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες όπως παθήσεις της καρδιάς, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η αρτηριακή πίεση. Τα κορεσμένα λιπαρά (κακά λιπαρά) αυξάνουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα. Οι χορτοφάγοι συνεπώς εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε «αντιδιαβητικά» τρόφιμα (όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) τα οποία συνεισφέρουν στο να διατηρείται το σάκχαρο του αίματος σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των τροφών θεωρείται επίσης ότι συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου. Τέλος οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή λέγεται ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση.

 

Τα πολλά λιπαρά βλάπτον τον εγκέφαλο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ”Biological Psychiatry’‘ (επιστημονικό περιοδικό της εταιρείας βιολογικής ψυχιατρικής) προειδοποιεί ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές της συμπεριφοράς όπως απώλεια μνήμης, αυξημένο σωματικό άγχος, επαναληπτικές συμπεριφορές. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών πρέπει να είναι κύριο μέλημα όχι μόνο των παχύσαρκων ατόμων αλλά και όσων έχουν φυσιολογικό βάρος για την πρόληψη συμπεριφορικών διαταραχών.

Χορτοφαγία και σωματικό βάρος

Οι χορτοφάγοι έχουν υγιέστερο σωματικό βάρος σε σχέση με τους κρεατοφάγους σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Η χαμηλή έως μηδενική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αλλά και η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών δρουν ευεργετικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τους ανθρώπους να χάνουν βάρος διότι προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και μας «κρατάνε» χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία σηματοδοτεί την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς, διαβήτη, καρκίνου.

Ωστόσο, προκειμένου να ακολουθείτε τη χορτοφαγία χωρίς τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διατροφολόγο.

 

theodwra-tzaniΔημοσιογραφική επιμέλεια κειμένου

Θεοδώρα Τζανή

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

doratn22 @ gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ