Συχνά μπαίνουμε σε διαδικασία αναζήτησης τρόπων για γρήγορη απώλεια βάρους.
Δε πρέπει βέβαια να ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες γιατί προκαλούν κυρίως απώλεια υγρών και όχι λίπους. Για το λόγο αυτό δεν παρουσιάζουν μόνιμο αποτέλεσμα και πολλές φορές γίνονται επικίνδυνες για την υγεία.
Μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες που θα ωφελήσουν σε μια γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Αρχικά ας γνωρίσουμε τροφές που παρουσιάζουν μεταβολικό πλεονέκτημα. Με απλά λόγια είναι ¨μαγικές¨ τροφές που μπορούν να κάψουν το λίπος και να μας προσφέρουν άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν μεταβολικό πλεονέκτημα είναι εκείνα που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό και προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού είναι όσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πρωτεΐνες, όπως οι σούπες, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης), τα ημίπαχα γαλακτοκομικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το αυγό, το ψάρι, και το κρέας.
Αναλυτικότερα…
- Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι: τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών από ολόκληρους κόκκους δημητριακών (δηλαδή ολικής άλεσης), ρύζι καστανό, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.
- Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών (π.χ ψωμί, κριτσίνια) ολικής άλεσης τα οποία έχουν περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες >6 γρ./ 100 γρ, προϊόντος (ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες), τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, όσπρια.
- Καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν ασβέστιο, μπορούμε να ξεγελάσουμε τον μεταβολισμό μας και να τον κάνουμε να δουλεύει… υπερωρίες καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Όταν ο οργανισμός στερείται το ασβέστιο των τροφών, τότε συμβαίνει το αντίθετο. Ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διατήρησης των ήδη υπαρχόντων αποθεμάτων και παράγεται μια ορμόνη, η καλισιτριόλη, που αυξάνει με την σειρά της την παραγωγή λιποκυττάρων. Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος και να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας δεν πρέπει να αφαιρέσουμε το γάλα και τα παράγωγά του από την καθημερινή διατροφή. Τέλος, το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν 90-95% νερό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν επιπλέον στην ενυδάτωση του οργανισμού που είναι απαραίτητη στην καύση λίπους.
- Ανάλατοι ξηροί καρποί: σίγουρα δεν θεωρείτε τους ξηρούς καρπούς τροφή για δίαιτα, αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σας αδυνατίσουν. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν την όρεξη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που περιλάμβαναν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους δεν πήραν βάρος και μείωσαν το κοιλιακό λίπος. Αυτή η ιδιότητα των ξηρών καρπών οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι και σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης.
Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικών μονάδων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
rountou(a)logodiatrofis.gr