Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η ώρα και ο αριθμός των γευμάτων επηρεάζουν το βάρος

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μειώνοντας τον αριθμό των γευμάτων και καταναλώνοντας τα όσο πιο νωρίς μέσα στην ημέρα, προωθείς την διατήρηση ενός υγιειούς/σταθερού βάρους.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης του γεύματος και το χρονοδιάγραμμα επανεξέτασε την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση συχνότερων είναι καλύτερη για τον έλεγχο του βάρους από την κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων λιγότερο συχνά.

Η μελέτη Adventist Health που διεξήχθη μεταξύ των Αμερικανών και Καναδικών Adventists, δεν βρήκε κάτι τέτοιο.

Έδειξε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων προς το τέλος της ημέρας δεν είναι αποτελεσματική στην μείωση του δείκτη μάζας σώματος.

Τόσο η υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη όσο και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνιας και το Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας ανέλυσαν δεδομένα για 50.660 υγιείς ενήλικες από σχετικές εκκλησίες Adventist.

Η ομάδα τους ακολούθησε για περίπου επτά χρόνια και παρακολούθησε τα πρότυπα γεύματός τους, συμπεριλαμβανομένου του εάν ή όχι κατανάλωναν πρωινό, τον αριθμό των γευμάτων που είχαν ανά ημέρα, τη διάρκεια της ολονύχτιας νηστείας και το ακριβές χρονικό διάστημα του μεγαλύτερου γεύματός τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια αυτοελέγχου καθόλη τη διάρκεια της μελέτης για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ερωτήσεων που προέκυψαν σχετικά με τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα του γεύματος καθώς και πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό.

Το κύριο αποτέλεσμα που μετρήθηκε ήταν η μεταβολή του ΔΜΣ ανά έτος σε σχέση με τα διαφορετικά πρότυπα γεύματος και χρονισμού, η οποία προσαρμόστηκε για άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μόνο ένα ή δύο γεύματα ημερησίως παρουσίασαν ελαφρά μείωση του ΔΜΣ, και έτσι αυτό έκαναν και αυτοί που έτρωγαν ένα πλήρες πρωινό ως το μεγαλύτερο γεύμα τους. Αντίθετα, περισσότερα γεύματα ανά ημέρα και σνακ είχαν συσχετιστεί με μεγαλύτερη αύξηση του ΔΜΣ.

Μια μεγάλης διάρκειας ημερήσια και ολονύκτια νηστεία ίση ή ανώτερη των 18 ωρών συσχετίστηκε με μειωμένο ΔΜΣ, σε αντίθεση με μια μέση ολονύκτια νηστεία μεταξύ 12 και 17 ωρών.

Η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος νωρίτερα την ημέρα, κατά το μεσημεριανό γεύμα ή με τη μορφή ενός μεγάλου πρωινού, αντί του δείπνου, επίσης μείωσε σημαντικά το ΔΜΣ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω του γεγονότος ότι τείνουμε να είμαστε πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη το πρωί, θα πρέπει να τρώμε το μεγαλύτερο γεύμα μας εκείνη την ώρα, ακολουθούμενη από μικρότερα γεύματα για το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αποφυγή πρόσληψης τροφής μετά από μια ορισμένη διακοπή το απόγευμα βράδυ είναι επίσης επωφελής, έτσι ώστε να επεκταθεί η διάρκεια νηστείας και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα έχει αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί το φαγητό πριν από το κρεβάτι.

Η τελευταία διαλείπουσα τάση νηστείας, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερης διάρκειας νηστεία το βράδυ και λιγότερο φαγητό, έχει αποδειχθεί, σε μερικές μελέτες που έγιναν σε ζώα, ότι επηρεάζει θετικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει την επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τρώγοντας λιγότερο σε συχνά χρονικά διαστήματα, αποφεύγοντας τα σνακ μεταξύ των γευμάτων και καταναλώνοντας μεγαλύτερο γεύμα για πρωινό ή μεσημεριανό, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά  στη μείωση του ΔΜΣ σε υγιείς ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ