Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγέςΨάρια - Θαλασσινά

Βουτυράτα μύδια γκρατέν με αμύγδαλο

Υπέροχη γεύση και υψηλή διαθρεπτική αξία στο πιάτο Βουτυράτα μύδια γκρατέν με αμύγδαλο της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 20΄

  • Ψήσιμο: 5΄

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες)

  • 45-50 μύδια φρέσκα καθαρισμένα
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας αμύγδαλο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά.
  2. Ρίχνω τα καθαρισμένα μύδια και το κρασί και σκεπάζω με το καπάκι. Αφήνω τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν όλα. Κατά το διάστημα αυτό κουνάω λίγο το τηγάνι για να ανακατευούν τα μύδια, χωρίς να ξεσκεπάσω το τηγάνι.
  3. Ξεσκεπάζω το τηγάνι και πετάω όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.
  4. Ρίχνω τα υπόλοιπα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω για 10 λεπτά μέχρι να χλιαρύνουν λίγο.
  5. Πιάνω ένα ένα τα μύδια και αφαιρώ το μισό τους όστρακο, αφήνοντας το μύδι κολλημένο στο άλλο μισό.
  6. Βάζω στο μπλέντερ, το αγελαδινό βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα δουλεύω μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Κατά διαστήματα, σταματάω το μπλέντερ και με ένα κουτάλι πιέζω το βούτυρο που έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Συνεχίζω μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς ο μαϊντανός και να πάρει το βούτυρο ένα ωραίο πράσινο χρώμα.
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ.
  8. Με ένα μαχαίρι παίρνω αρκετή ποσότητα βουτύρου και την αλείφω επάνω σε ένα μύδι φροντίζοντας ώστε να καλυφθεί πλήρως το ψαχνό του μυδιού.
  9. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  10. Αραδιάζω τα μύδια σε λαμαρίνα στρωμμένη με τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να στέκονται όσο πιο ίσια γίνεται (για να μην αδειάσει το βούτυρο μόλις λιώσει).
  11. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη φρυγανιά με το τριμμένο αμύγδαλο και πασπαλίζω τα μύδια.
  12. Ψήνω στο γκριλ για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ροδίσει η επιφάνειά τους.Σερβίρονται αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Η υψηλή διατροφική αξία αυτής της υπέροχης συνταγής της αγαπημένης μας Ντίνας, βρίσκεται εκτός από το βασικό συστατικό της που είναι τα μύδια, στο σκόρδο και στα αμύγδαλα που επίσης συμμετέχουν. Υποδηλώνουν ισχυρά την παρουσία τους μέσω των πολλαπλών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Καταρχήν ξεκινάμε από τα μύδια, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά.

Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σημαντικά λιπαρά όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).

Τα «καλά» λιπαρά αυτά, παρουσιάζουν σημαντικές επιδράσεις όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και η μείωση των φλεγμονών.

Επίσης, περιέχουν εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και μαγγάνιο.

Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης.

Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος.

Τα μύδια τέλος είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β και πιο συγκεκριμένα Β1, Β2 και Β12, οι οποίες συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Στο διατροφικό «πάρτι» υψηλής θρεπτικής αξίας συμμετέχουν η σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία Αλυσίνη του σκόρδου, η Βιταμίνη Ε, αλλά και τα μονοακόρστα λιπαρά από το αμύγδαλο, ισχυροποιώντας τις αμυντικές λειτουργίες.

Το διατροφικό αποτέλεσμα της συνταγής απογειώνεται από το αγελαδινό βούτυρο, το οποίο προσφέρει άφθονο ασβέστιο και επιπλέον βιταμίνες Α και D. Υπέροχη γεύση και υψηλή διαθρεπτική αξία!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ