Logodiatrofis.gr
Γενικά Θέματα

Βιώσιμη Διατροφή: Βασικές αρχές

Βιώσιμη Διατροφή: Βασικές αρχές - βασικές αρχές

Όπως αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο με τον όρο “βιώσιμη διατροφή” εννοείται η παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την διατήρηση της ποιότητας της ζωής του πληθυσμού χωρίς να απειλούνται αυτά τα στοιχεία για τις μελλοντικές γενιές.

Βασικές αρχές :

Βιώσιμη Διατροφή: Βασικές αρχές - βασικές αρχές

  • Υγιεινή διατροφή, ασφαλή & επαρκής
  • Οικονομική διατροφή, προσβάσιμη
  • Φιλική προς το περιβάλλον
  • Πολιτισμικά αποδεκτή

Παρεμβάσεις:

  • Τρόφιμα με Χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
  • Τρόφιμα εποχής και εγχώριας προέλευσης
  • Περισσότερο χορτοφαγικά, λιγότερο κρεατοφαγικά
  • Χαμηλότερος χρόνος μαγειρέματος
  • Πιο οικονομικές επιλογές

Τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα;

Το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων, ή το αποτύπωμα τροφής, είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την καλλιέργεια, την εκτροφή, τη γεωργία, την επεξεργασία, τη μεταφορά, την αποθήκευση, το μαγείρεμα και την απόρριψη των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα : αρνί, μοσχάρι, τυρί, γαλοπούλα, χοιρινό

Χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα : φασόλια, γάλα, λαχανικά, φρούτα, όσπρια

Πως μπορούμε να μειώσουμε το προσωπικό μας ενεργειακό αποτύπωμα;

Α) Μαγειρεύουμε έξυπνα:

  • Περισσότερα ωμά τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα
  • Χρησιμοποιούμε τις εστίες όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται
  • Χρησιμοποιούμε τον φούρνο με φειδώ
  • Μειώνουμε την προθέρμανση
  • Χρησιμοποιούμε βραστήρες και φούρνους μικροκυμάτων περισσότερο

Β) Ψωνίζουμε υπεύθυνα:

  • Κάνουμε λίστα για τα ψώνια για να αποφύγουμε παρορμητικές αγορές
  • Αποφεύγουμε τις μεγάλες συσκευασίες και προτιμάμε “χύμα” προϊόντα
  • Αποφεύγουμε τα κατεψυγμένα καθώς έχουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα αλλά και τα προϊόντα που έχουν πολλά συντηρητικά
  • Δεν αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό
  • Ψωνίζουμε οργανικά από την λαϊκή ή παντοπωλεία

Διάβασε την συνέχεια για την Βιώσιμη Διατροφή ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ