Ειδήσεις

Βιταμίνη D και κατάθλιψη (1) Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών σεκοστεροειδών (οργανικές ενώσεις με τρεις κλειστούς και ένα ανοικτό δακτύλιο και συγκεκριμένη διάταξη).

Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D στους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη). (Vitamin D, Edited by Feldman D., Pyke J.W., Adams J.S., Academic Press (2011)) Οι δύο προαναφερθείσες μορφές μπορούν να προσληφθούν μέσω της διατροφής: η D2 εντοπίζεται κυρίως στα φυτά και στη ζύμη και η D3 πρωτίστως στα λιπαρά ψάρια.

Επιπλέον, η χοληκαλσιφερόλη μπορεί να παραχθεί μέσω των επιδερμικών κυττάρων των θηλαστικών υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Β με την μετατροπή της 7 - υδροχοληστερόλης σε χοληκαλσιφερόλη. (Vitamin D, Edited by Feldman D., Pyke J.W., Adams J.S., Academic Press (2011)) Η πρόσληψη και σύνθεση χοληκαλσιφερόλης μέσω του ηλιακού φωτός κατά κανόνα αρκεί για να διατηρήσει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης στον ορό του αίματος.

Οι βιταμίνες D2 και D3 μεταβολίζονται στο συκώτι και είναι σημαντικό να τονιστεί πως συχνά η D βιταμινικής κατάστασης ενός ατόμου αξιολογείται με την μέτρηση των επιπέδων των μεταβολιτών 25 – υδροξυβιταμίνης D2 (25(ΟΗ)D2) και 25 – υδροξυβιταμίνης D3 (25(ΟΗ)D3). (Hollis B.W., Calcif. Tissue Int. 58, 4–5 (1996))

H βιταμίνη D, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και πολλών μορφών καρκίνου. (Vitamin D, Edited by Feldman D., Pyke J.W., Adams J.S., Academic Press (2011)).

Η ανεπάρκεια όμως βιταμίνης D δεν εμπλέκεται μόνο με σωματικές παθήσεις, καθώς έχει συσχετιστεί και με ψυχιατρικές καταστάσεις. (Eyles D.W., Burne T.H., et al., Front. Neuroendocrinol., 34, 47 - 64 (2013))

Εκτός αυτού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σχέση ανεπάρκειας βιταμίνης D και ψυχικών διαταραχών με μια αναπτυξιακή βάση (π. χ διαταραχές σχιζοφρένειας και φάσματος αυτισμού) είναι κατανοητή (ή/και αναμενόμενη) μιας και ελλιπείς ποσότητες βιταμίνης D στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσουν την νευρωσική διαφοροποίηση, την αξονική συνδεσιμότητα καθώς και την εγκεφαλική λειτουργία. (Eyles D., Brown J., et al., Neuroscience, 118, 641–653 (2003)), Ko P., Burkert R., et al., Brain Res. Dev. Brain Res., 153, 61-68 (2004))

Η κατάθλιψη δε σχετίζεται συνήθως με ανώμαλη εγκεφαλική λειτουργία και πρόσφατα υποστηρίζεται σθεναρά η θετική συσχέτιση της πρώτης με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η διάγνωση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής απαιτεί διακριτή αλλαγή της διάθεσης, η οποία χαρακτηρίζεται από θλίψη ή μεγαλύτερη γενικότερη ευαισθησία και συνοδεύεται κατ’ ελάχιστο από ποικίλες ψυχοφυσιολογικές αλλαγές όπως διαταραχές όρεξης, ύπνου ή σεξουαλικής επιθυμίας. (Belmaker R.H., Agam G., N Engl J Med, 358, 55-68 (2008))

Η κατάθλιψη είναι μια ετερογενής διαταραχή με μεταβλητή πορεία. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι με τον όρο κατάθλιψη ορίζεται η ετερογενής διαταραχή με μεταβλητή πορεία, ασυνεπή ανταπόκριση στην θεραπεία και μη καθορισμένο μηχανισμό. Φαρμακευτική αλλά και συμπεριφοριστική αγωγή χρησιμοποιούνται συνήθως στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Στηριζόμενοι σε μελέτες παρατήρησης αλλά και παρέμβασης όλο και περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στη σχέση βιταμίνης D και κατάθλιψης αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες. Το παρόν άρθρο αποτελεί μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τον ρόλο της βιταμίνης D στην αιτιολογία και θεραπεία της κατάθλιψης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ 2 ΕΔΩ!

ΜΕΡΟΣ [1] [2] [3] [4]

Αστέριος Ματσούκας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email : 
astmatsoukas @ gmail.com  

.

Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας | Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 
 
 
 
 

Στο νέο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Τιμή 22€ 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΩΡΟ ο οδηγός διατροφής "DETOX" & ΔΩΡΟ τα ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ!

(Η προσφορά ισχύει για παραγγελίες εντός Ελλάδας)

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

Ακόμα:

  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

ΦΟΡΜΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Παραγγείλτε τo βιβλίo «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

.

Το κείμενο του βιβλίου «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» είναι πλέον διαθέσιμο και σε οικονομική έκδοση: «Το μυστικό της Μακροζωΐας: Βιταμίνη D»

Μάθετε τα πάντα για την Βιταμίνη D!:

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ!

.

Δείτε όλα τα βιβλία της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πρωταγωνιστεί για περισσότερο από 20 χρόνια στον τομέα της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης επιστημόνων υγείας και κοινού για το αντικείμενο της διατροφής και διαιτολογίας, διαθέτοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων στο ενεργητικό της.

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Για να δείτε αναλυτικά όλα τα βιβλία ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε επίσης

Αντικρίζοντας τον 'Αδηφάγο' μου εαυτό

Αντικρίζοντας τον 'Αδηφάγο' μου εαυτό

Λοιπόν, αν είστε και εσείς σαν τον παλιό μου εαυτό, μπορεί να έχετε κολλήσει στον άσχημο, φαύλο κύκλο της σωματικής και ψυχολογικής φθοράς που επέρχεται με τα στιγμιαία υπερφαγικά ξεσπάσματα  και κατόπιν τη στέρηση τροφής. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία