Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Βιταμίνη D κατά του καρκίνου του μαστού

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα με καρκίνο του μαστού.

Γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα σύμφωνα με μία νέα μελέτη των Kaiser Permanente και του Ινστιτούτο Roswell Park Cancer η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο JAMA Oncology.

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό γνωστό για τον ρόλο της διατήρησης της υγείας των οστών. Αντιστρόφως, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

 Μερικές από τις πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα διατροφής, εμπλουτισμένα γάλατα και δημητριακά καθώς και η συχνή έκθεση στο ηλιακό φως.

Παρόλο που οι μηχανισμοί για το πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού δεν είναι απολύτως κατανοητοί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με το ρόλο της στην προώθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης των μαστικών κυττάρων, και αναστέλλοντας την παραγωγή και την προώθηση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων.

«Βρέθηκε ότι γυναίκες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» δήλωσε o ερευνητής Lawrence H. Kushi, ScD του Kaiser Permanente του τμήματος έρευνας της Βόρειας Καλιφόρνιας και κύριος ερευνητής της μελέτης Kaiser Permanente’s Pathways για την επιβίωση των ατόμων από καρκίνο του μαστού.

Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η μελέτη Pathways άρχισε την εγγραφή μελών Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια που είχε μια διάγνωση του διηθητικού καρκίνου του μαστού το 2006. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος εντός δύο μηνών από τη διάγνωση και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κινδύνου , με παρακολουθήσεις σε έξι μήνες και σε δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ έτη.

«Με τις εξαιρετικά πλούσιες πηγές δεδομένων από ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος, είμαστε σε θέση να αναλύσουμε προοπτικά τρεις μεγάλες εκβάσεις-υποτροπής του καρκίνου του μαστού, δευτεροπαθή καρκίνο και τον θάνατο», δήλωσε ο Song Yao, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου  Roswell Park και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Το ινστιτούτο, που βρίσκεται στο Μπάφαλο, της Νέα Υόρκη, συμμετείχε επίσης στη μελέτη Pathways.

«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν και επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η φυλή, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, και πολλά από αυτά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν και τον καρκίνο του μαστού –οι παραπάνω παράγοντες εξομοιώθηκαν για να εξασφαλιστεί ότι οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν ήταν ανεξάρτητοι από τους παράγοντες αυτούς.» δήλωσε ο Song Yao.

Εκτός από τη χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα που μελετήθηκε μεταξύ όλων των ατόμων με καρκίνο του μαστού οι οποίοι επιβίωσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών στο υψηλότερο επιπέδο της βιταμίνης D για επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού – συγκεκριμένα (63% καλύτερα), χωρίς υποτροπή (48% καλύτερα) και επεμβατικές  (42% καλύτερα), κατά τη διάρκεια της διάμεσης παρακολούθησης των επτά ετών.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τις πιθανές διαφορετικές επιδράσεις της πρόσληψης βιταμίνης D από τα τρόφιμα σε σχέση με τα συμπληρώματα, ο L.H. Kushi σημείωσε ότι υποστηρίζει τη συνιστώμενη ημερήσια επίπεδα της βιταμίνης D (600 IU για όσους είναι έως 70 ετών και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, και 800 IU για εκείνους άνω των 71 ετών).

«Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την βιταμίνη D, τόσο περισσότερα  καταλαβαίνουμε για το ότι μπορεί να διαδραματίσει κύριο ρόλο στην πρόληψη και την πρόγνωση του καρκίνου, ως κύριο θρεπτικό συστατικό», δήλωσε ο L.H.  Kushi.

Στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου απονεμήθηκε πρόσφατα μία πενταετής επιχορήγηση των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τα Ινστιτούτα Kaiser Permanente και Roswell Park Cancer, συν-επικεφαλής τον Kushi και την Christine Ambrosone, PhD, ανώτερη αντιπρόεδρος για τις επιστήμες του πληθυσμού στο Roswell Park και βασικό συνεργάτη για την έρευνα που περιλαμβάνει την βιταμίνη D. Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει στους ερευνητές να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες, να συλλέψουν παραπάνω δειγμάτα όγκων, να διεξάγουν γενετική αξιολόγηση, και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των γειτονιών στην οποία κατοικούν οι γυναίκες.

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Βιταμίνη D κατά του καρκίνου του μαστού - βιταμίνη D

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Βιταμίνη D κατά του καρκίνου του μαστού - βιταμίνη D

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Βιταμίνη D κατά του καρκίνου του μαστού - βιταμίνη D

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ