Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Βιταμίνη D και ψωρίαση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, συνδέεται στενά με την αιτιολογία αλλά και την αντιμετώπιση της ψωρίασης (Ricketts et al. 2010).

Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι πολύ υψηλός στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Οι Ricketts και συν. (2010) εντόπισαν έξι μελέτες παρέμβασης με συμπληρώματα βιταμίνης D3 στην ψωρίαση.

Η μορφή της βιταμίνης D3 που χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες δοκιμές ήταν η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3 (καλσιτριόλη), η δραστική μορφή της βιταμίνης D.

Σε μια μονοκεντρική ανοιχτή μελέτη, οι ασθενείς (n = 85) έλαβαν ημερησίως 0,5 μg καλσιτριόλης για μια περίοδο 6 έως 36 μήνες. Συνολικά το 88% παρουσίασε κάποιο επίπεδο κλινικής βελτίωσης της ψωρίασης κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Αναλυτικά, το 26,5% εμφάνισε πλήρη βελτίωση, το 36,2% μέτρια βελτίωση, το 25,3% μικρή βελτίωση και το 12% δεν παρουσίασε καμία βελτίωση. Επιπλέον, η μέση τιμή στην κλίμακα PASI (Psoriasis Area and Severity Index) μειώθηκε από 18,4 κατά την έναρξη της μελέτης, σε 9,7 στους 6 μήνες και σε 7,8 στους 24 μήνες παρέμβασης (p<0,001).

Σε πέντε επιπλέον ανοικτές μη ελεγχόμενες μελέτες διερευνήθηκε ο ρόλος του συμπληρώματος βιταμίνης D σε έναν μικρότερο αριθμό ασθενών (από 7 έως 17) με ψωρίαση. Σε τρεις από αυτές τις δοκιμές, μέτρια ή μεγαλύτερη βελτίωση στα κλινικά συμπτώματα της ψωρίασης αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 50% των εθελοντών. Για τις υπόλοιπες δύο δοκιμές, η μία έδειξε στατιστικά σημαντική βελτίωση στη μέση βαθμολογία PASI, αλλά τα ατομικά αποτελέσματα για τους εθελοντές δεν παρουσιάστηκαν, ενώ στην άλλη μελέτη μόνο το 25% των ασθενών παρουσίασαν μέτρια ή μεγαλύτερη βελτίωση.

Συμπερασματικά, η χορήγηση βιταμίνης D έχει δείξει κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα στην ψωρίαση, αλλά μόνο σε μη ελεγχόμενες μελέτες. Επομένως, απαιτούνται περισσότερες ελεγχόμενες μελέτες.

Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι αποτελεί έναν σημαντικό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των αποτελεσμάτων της στα Τ βοηθητικά τύπου 1 (Th1) κύτταρα, με βάση την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτοάνοσες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως είναι και η ψωρίαση (Fu & Vender 2011).

Επίσης η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι παρεμποδίζει την ικανότητα των πλασματοκυττοειδών δενδριτικών κυττάρων να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων, αλλά και την έκκριση της φλεγμονώδους κυτοκίνης γ-ιντερφερόνη από τα βοηθητικά Τh1 κύτταρα.

Συνδυασμός βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών στην ψωρίαση

Σε μια ανοιχτή μελέτη, 30 ασθενείς με ήπια έως μέτρια ψωρίαση κατά πλάκας έλαβαν είτε καλσιτόλη (συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης D3) είτε συνδυασμό καλσιτόλης και Oravex (2,8 g EPA και 0,4 mg DHA). Τα αποτελέσματα έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση (p < 0,0001) στην κλίμακα PASI 75 στην ομάδα της συνδυασμένης παρέμβασης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου έπειτα από οκτώ εβδομάδες.

Παραπομπές

 • Bhatia BK, Millsop JW, Debbaneh M, Koo J, Linos E & Liao W (2014). Diet and psoriasis, part II: Celiac disease and role of a gluten-free diet. J Am Acad Dermatol 71(2):350–358. Review
 • Fu LW & Vender R (2011). Systemic role for vitamin d in the treatment of psoriasis and metabolic syndrome. Dermatol Res Pract 2011:276079. Review
 • Ricketts JR, Rothe MJ & Grant-Kels JM (2010). Nutrition and psoriasis. Clin Dermatol 28(6):615–626. Review

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Βιταμίνη D και ψωρίαση - Αναπνευστικό σύστημα

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Βιταμίνη D και ψωρίαση - Αναπνευστικό σύστημα

Ακόμα:
 • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
 • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
 • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
 • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
 • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
 • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
 • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
 • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
 • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Βιταμίνη D και ψωρίαση - Αναπνευστικό σύστημα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ