Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Βιταμίνη D και καρκίνος: Νέα έρευνα

Βιταμίνη D και καρκίνος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου

Βιταμίνη D και καρκίνος: Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τύπων καρκίνου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση των επιπέδων στο αίμα με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν το 2011 να δοκιμάσουν αυτή τη στρατηγική με μια τυχαιοποιημένη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D (2.000 IU την ημέρα) στην οποία συμμετείχαν 25.871 άτομα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 2 Νοεμβρίου 2020. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, ήταν απαλλαγμένοι από καρκίνο στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν προσεκτικά για 5,3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Το ποσοστό των μεταστατικών ή θανατηφόρων καρκίνων ήταν 17% χαμηλότερο σε όσους έλαβαν το συμπλήρωμα βιταμίνης D. Ωστόσο, το όφελος περιορίστηκε σε άτομα που δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Σε άτομα με υγιές βάρος, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 38%. Αντίθετα, μεταξύ εκείνων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν υπήρξε μείωση του κινδύνου. Έτσι, για άτομα υγιούς βάρους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο (λόγω τρόπου ζωής ή οικογενειακού ιστορικού καρκίνου), θα ήταν λογικό να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D ξεκινώντας από την ηλικία των 50 περίπου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταστατικού ή θανατηφόρου καρκίνου σε άτομα με υγιές βάρος και συστήνεται η λήξη της από την ηλικία των 50. Σε άτομα με υπερβάλλον βάρος υπάρχει κάποια μείωση του κινδύνου αλλά όχι τόσο σημαντική όσο τα υγιή βάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ