Logodiatrofis.gr
Βιταμινη DΠαιδι

Βιταμίνη D για γερά παιδιά

βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι είναι  γνωστή για την οστική και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του παιδιού σας.

Το 9% των παιδιών έχουν έλλειψη βιταμίνης D, και 61 % των παιδιών δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D για την υποστήριξη της υγείας σε τακτική βάση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην «Pediatrics».

Η βιταμίνη D είναι είναι  γνωστή για την οστική και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του παιδιού σας.

Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και παίζοντας έξω στον ήλιο θα τα βοηθήσει να πάρουν τις 400 διεθνείς μονάδες  (IU) που χρειάζονται κάθε μέρα.

Υγεία Οστών

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα του παιδιού σας να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα του το ασβέστιο και το φώσφορο, δύο μέταλλα απαραίτητα, ώστε το παιδί σας είναι σε θέση να οικοδομήσει την οστική μάζα και τη διατήρηση γερών οστών.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, όπου μαλακώνουν τα οστά και μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις όπως τα στραβά πόδια και η κυρτή σπονδυλική στήλη.

Η ραχίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστερημένη ανάπτυξη, μυϊκή αδυναμία και πόνο στην σπονδυλική στήλη και κάτω μέρος του σώματος.

Ανοσία

Η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D.

Η βιταμίνη καταπολεμά τις λοιμώξεις, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του παιδιού σας από το να αρρωστήσει.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» αναφέρει ότι η προσθήκη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D3 στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του να πιάσει γρίπη.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού σας για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Χρόνιες Παθήσεις

Παίρνοντας αρκετή βιταμίνη D σε τακτική βάση, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος στη ζωή του παιδιού σας από ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας.

Η έρευνα διεξάχθηκε σε ενήλικες δείχνοντας ότι η λήψη σε αρκετή βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kids Health.

Τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι παρόντα σε παιδιά που παίρνουν αρκετή βιταμίνη D κάθε μέρα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία του άσθματος, καθώς πολλοί ασθενείς με άσθμα έχουν έλλειψη βιταμίνης D, σύμφωνα με την MayoClinic.com. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Πηγές

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν επίσης μία σημαντική ποσότητα της βιταμίνης D.

Μία εύκολη, πρακτική και καθημερινή διατροφική επιλογή, αποτελεί ο συνδυασμός του γάλακτος και του γιαουρτιού με  δημητριακά ολικής αλέσεως εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Έτσι, η κατανάλωση στο παιδικό πρωινό ενός μπολ δημητριακών με γάλα προσφέρει περισσότερο από το 1/3 της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης (ΣΗΔ) ασβεστίου και τουλάχιστον 15% της ΣΗΔ βιταμίνης D ανά μερίδα*.

Η συγκεκριμένη βελτίωση στη σύσταση των παιδικών δημητριακών ολικής αλέσεως υπερέχει έναντι άλλων επιλογών για πρωινό (π.χ. τοστ, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή πάστα φουντουκιού ή τυρόπιτα ή μπισκότα), χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά.

Βέβαια θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε αναλυτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε ώστε να αναγνωρίζουμε αν τα δημητριακά που αγοράζουμε είναι ολικής άλεσης και αν είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Δεν είναι όλα τα παιδικά δημητριακά ίδια.

Τέλος, η καθημερινή ολιγόλεπτη έκθεση του παιδιού σας στον ήλιο, είναι ένας άλλος τρόπος για να επιτευχθούν τα ιδανικά επίπεδα στον οργανισμό της βιταμίνης D.

*Το μέγεθος της μερίδας προσδιορίζεται στα 30g από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημητριακών Πρωινο

Παιδική διατροφή: Σωστή διατροφή για γερά παιδιά

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ