Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘’Ophthalmology’’

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη κατά ένα τρίτο. Η έρευνα είναι επίσης η πρώτη που δείχνει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τη γενετική στην ανάπτυξη και τη σοβαρότητα του καταρράκτη.

Ο καταρράκτης εμφανίζονται φυσικά με την πάροδο της ηλικίας και προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού, μετατρέποντάς τον σε αδιαφανές. Παρά την έλευση της σύγχρονης χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του, ο καταρράκτης παραμένει η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Ερευνητές στο King College του Λονδίνου εξέτασαν κατά πόσον ορισμένα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης του καταρράκτη. Επίσης, προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τελικά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, έχουν σημασία στην ανάπτυξη του καταρράκτη σε σχέση με τη γενετική.

Η ομάδα εξέτασε στοιχεία από περισσότερα από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων που αφορούσε την παρακολούθηση της πρόσληψης της βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D, Ε, του χαλκού, του μαγγανίου και του ψευδαργύρου. Για να μετρηθεί η εξέλιξη του καταρράκτη, χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή απεικόνιση για να ελεγχθεί η αδιαφάνεια των φακών τους, σε ηλικία περίπου 60 ετών. Περίπου 10 χρόνια αργότερα οι ερευνητές εκτέλεσαν μια επαναληπτική μέτρηση σε 324 από τα ζεύγη διδύμων.

Κατά τη διάρκεια της βασικής μέτρησης, οι δίαιτες που ήταν πλούσιες σε βιταμίνη C συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου για εξέλιξη καταρράκτη κατά 20%. Μετά από 10 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C εμφάνισαν μείωση του κινδύνου εξέλιξης καταρράκτη κατά 33%.

Στους γενετικούς παράγοντες οφειλόταν το 35% της διαφοράς στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καταρράκτη. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, αντιπροσώπευαν το 65% της διαφοράς. Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν τη μελέτη αυτή ως την πρώτη που υποδεικνύει ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικοί για την εξέλιξη του καταρράκτη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι και σήμερα.

‘’Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι η πρόσληψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα φαίνεται να προστατεύει από την εξέλιξη του καταρράκτη”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christopher Hammond, καθηγητής οφθαλμολογίας στο King College του Λονδίνου. “Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του και να αποφύγουμε την επιδείνωση σε μεγάλο βαθμό, με την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη C.”

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ