Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Βιταμίνη C και καρκίνος

Υψηλή δόση βιταμίνης C κάνει τη θεραπεία του καρκίνου πιο αποτελεσματική, όπως δείχνουν νέες μελέτες.

Διάφορες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να είναι ακριβές και κάποιες φορές μη αποτελεσματικές.

Ωστόσο, μία νέα κλινική δοκιμή δείχνει την αποτελεσματικότητα της υψηλής δόσης βιταμίνης C σε συνδυασμό με σταθερή θεραπεία στην υγεία για τους  ασθενείς με καρκίνο.

Τη δεκαετία του 1970 και 1980 ο νομπελίστας Linus Pauling μαζί με τον χειρούργο Ewan Cameron, πρώτοι υπέθεσαν τα κλινικά οφέλη της βιταμίνης C για τη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο.

Από τότε, περαιτέρω έρευνες σε ζώα και καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων πρότειναν ότι μια υψηλή συγκέντρωση του ασκορβικού οξέος μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει το συνδυασμένο αποτέλεσμα των υψηλών δόσεων βιταμίνης C και της συμβατικής θεραπείας του καρκίνου.

Μερικές από αυτές τις έρευνες έδειξαν ότι ασθενείς που έλαβαν την συνδυαστική θεραπεία της υψηλής δόσης της βιταμίνης C έδειξαν βραδύτερη εξέλιξη της νόσου, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας ήταν λιγότερο έντονες μεταξύ εκείνων που έλαβαν επίσης υψηλές δόσεις της βιταμίνης C.

Για να ληφθεί μια υψηλή δόση σε αυτές τις μελέτες, η βιταμίνη C  συνήθως χορηγείται με τη χρήση ενδοφλέβιας έγχυσης. Η βιταμίνη C έχει μικρή διάρκεια ζωής μόνο 2 ώρες στο ανθρώπινο σώμα, και γι’ αυτό πρέπει να χορηγείται σε υψηλές δόσεις ως θεραπεία.

Μία νέα κλινική δοκιμή ερευνά την επίδραση της παροχής μεταξύ 800 και 1000 φορές την ημερήσια συνιστώμενη δόση της βιταμίνης C σε ασθενείς με καρκίνο σε εγκέφαλο και πνεύμονα.

Η νέα έρευνα έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στην πόλη Αϊόβα ,και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer Cell .

Βιταμίνη C και Χημειοθεραπεία

Ως μέρος της ασφαλούς μελέτης σε ανθρώπους, 11 ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου υποβλήθηκαν σε κανονική θεραπεία με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, ενώ τους χορηγήθηκαν επίσης τρεις εβδομαδιαίες ενδοφλέβιες εγχύσεις της βιταμίνης C για 2 μήνες και στη συνέχεια δύο εβδομαδιαίες εγχύσεις για 7 μήνες.

Κάθε έγχυση αυξημένων επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα των ασθενών προσδίνει έως 20.000 μικρογραμμομόρια (μΜ). Το μέσο επίπεδο της βιταμίνης C σε ενήλικες είναι περίπου 70 μΜ.

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία ήταν ανεκτή.

Η ομάδα σημείωσε πολύ λίγες μικρές παρενέργειες, όπως ξηροστομία ή σπάνια και σύντομα επεισόδια της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η δοκιμή ασφαλείας ήταν η πρώτη φάση από μια σειρά κλινικών δοκιμών που θα ερευνήσουν πως η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί αποτελεσματικά να αυξήσει τη διάρκεια  και την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς θεραπεύονται με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία .

Για την ώρα, τα δεδομένα των δοκιμών από τη φάση Ι δείχνουν ότι οι ασθενείς με γλοιοβλάστομα  έζησαν από 4 έως 6 μήνες περισσότερο από το μέσο χρόνο ζωής που σημειώθηκε στους ασθενείς που δέχθηκαν τη συμβατική θεραπεία μόνοι.

Συγκεκριμένα, ασθενείς που πήραν επίσης υψηλές δόσεις ασκορβικού οξέος επιβίωσαν από 18 έως 22 μήνες σε σύγκριση με 14 έως 16 μήνες, που είναι η τυπική διάρκεια επιβίωσης με γλοιοβλάστομα.

Για την ανερχόμενη φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες θα εξετάσουν την επίδραση της βιταμίνης C σε συμμετέχοντες στο 4ο στάδιο καρκίνου του εγκεφάλου , όπως επίσης και σε εκείνους με αρκετά  επιθετικούς  όγκους, όπως το γλοιοβλάστομα.

Πως η βιταμίνη C κάνει τα καρκινικά κύτταρα αδύναμα

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να εξηγήσει ότι η πιθανή αποτελεσματικότητα της επίδρασης της βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και του εγκεφάλου σχετίζεται με τα καρκινικά κύτταρα του μεταβολισμού.

Ως συνέπεια του κακού μεταβολισμού που συμβαίνει μέσα στα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων, τα κύτταρα αυτά παρουσιάζουν μη φυσιολογικά αυξημένα επίπεδα των λεγόμενων οξειδοαναγωγικών δραστικών μορίων σιδήρου.

Τα μόρια αυτά αντιδρούν με τη βιταμίνη C και τη μορφή υπεροξειδίου του υδρογόνου και υπεροξειδίου του υδρογόνου προερχόμενο από ελεύθερες ρίζες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτές οι ελεύθερες ρίζες οδηγούν στο θάνατο τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντας τα κύτταρα του DNA.

Επίσης θεωρούν πως οι ελεύθερες ρίζες αποδυναμώνουν τα καρκινικά κύτταρα και τα καθιστούν αρκετά μεγαλύτερης αξίας για θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία .

«Αυτό το έγγραφο αποκαλύπτει μία μεταβολική αδυναμία σε καρκινικά κύτταρα που βασίζεται στην δική τους παραγωγή από οξειδωτικούς παράγοντες που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τις δραστικές ενώσεις οξειδοαναγωγής, όπως η βιταμίνη C, για  να ευαισθητοποιήσουμε  τα καρκινικά κύτταρα στην ακτινοβολία [θεραπεία] και χημειοθεραπεία» Garry Buettner, συγγραφέας  της μελέτης.

Ο ανώτερος συγγραφέας  Douglas Spitz σχολιάζει επίσης για τη σημασία των ευρημάτων: «Αυτό είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς να γνωρίζουμε πληροφορίες για τους πιθανούς μηχανισμούς και τη βασική επιστήμη των οξειδοαναγωγικών δραστικών ενώσεων του καρκίνου σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα που μπορεί να αξιοποιηθούν κλινικά στη θεραπεία του καρκίνου,» εξηγεί.

«Εδώ, επαληθεύσαμε πειστικά ότι η αύξηση της οξειδοαναγωγής ενεργών ιόντων μετάλλου σε καρκινικά κύτταρα ήταν υπεύθυνη για αυτή την διαφορική ευαισθησία του καρκίνου έναντι κανονικών κυττάρων σε πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C

Αν η προσέγγιση αποδειχθεί αποτελεσματική σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές, καθώς, η νέα θεραπεία θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρή από τη συνήθη θεραπεία.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, 9 μήνες  ενδοφλέβιας θεραπείας  με βιταμίνης C, ως μέρος της δοκιμής της φάσης ΙΙ κοστίζει σήμερα λιγότερο από μία δόση της χημειοθεραπείας.

“Η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο με τους οποίους συνεργαζόμαστε , είναι χαρούμενοι που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να προσφέρουν μελλοντικά αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατώτερο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα φαίνονται υποσχόμενα αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  αν αυτή η προσέγγιση πραγματικά βελτιώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία , μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτές τις δοκιμές στη φάση ΙΙ‘’ Bryan Allen, συγγραφέας  της  μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ