Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα - βιταμίνη D

H πρόσληψη βιταμίνης D, συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του πνεύμονα.

 

Ευρήματα από μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο «Cancer Causes and Control», υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% για κάθε 10nmol/L αύξησης της πρόσληψης της βιταμίνης D.

Η παγκόσμια ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με επιστήμονες της DSM, σημείωσαν ότι σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες έρευνες που συσχέτισαν τη βιταμίνη D με πολλά είδη καρκίνου, άλλες μελέτες παρατήρησης οι οποίες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D (25-υδροξυβιταμίνης D (25[OH]D) και του καρκίνου του πνεύμονα, έχουν παρουσιάσει εντελώς διαφορετικά ευρήματα.

«Αυτό είναι πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα, αφού ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους πέντε πιο διαδεδομένους καρκίνους που έχουν διαγνωστεί σε άνδρες και γυναίκες, καθώς βρίσκεται και ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο», σχολίασε ο καθηγητής Li-qiang Qin από το πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα – ο οποίος ήταν επικεφαλής.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η παραπάνω αύξηση της βιταμίνης έχει θετική επίδραση στο να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα μας βοηθάει να διευρύνουμε τη γνώση μας γύρω από τα οφέλη που έχει η βιταμίνη D στην υγεία».

Στο μεταξύ, ο δρ. Weiguo Zhang, συγγραφέας του DSM Nutritional Products στην Κίνα, σημείωσε ότι το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει επίπεδα βιταμίνης D κάτω από τα βέλτιστα – Προσθέτοντας αυτές τις έρευνες στην τρέχουσα μετα-ανάλυση, βοηθά στο να καταλάβουμε με ποιο τρόπο τα μικροθρεπτικά συστατικά επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα και πώς ορισμένες καταστάσεις μπορούν να προληφθούν με την αύξηση και τη στοχευμένη πρόσληψη.

«Μια καινούργια έρευνα προσθέτει ένα μεγάλο όγκο στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν «αναδυόμενους» ρόλους της βιταμίνης D όπως είναι η προστασία πληθυσμών από το να εμφανίσουν άλλους τύπους καρκίνων, όπως στο κόλον και στο στήθος», πρόσθεσε ο dr. Manfred Eggersdorfer, αντιπρόεδρος του Nutrition, Science & Advocacy στο DSM.

Μετα-ανάλυση

Ο Li-qiang και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δόσης-απόκρισης, εκτιμώντας εάν διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Η ομάδα ανέλυσε 13 αναφορές σε δέκα προοπτικές μελέτες, αθροίζοντας 2,227 επεισόδια καρκίνου του πνεύμονα. Η μετα-ανάλυση έδειξε μια μη-γραμμική σχέση μεταξύ της 25(OH)D και καρκίνου του πνεύμονα – βρίσκοντας μια αξιοσημείωτη μείωση εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 5% ,για κάθε 10nmol/L αύξησης της συγκέντρωσης της βιταμίνης D. Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι η μεγαλύτερη μείωση βρέθηκε στο 50nmol/L της αύξησης της βιταμίνης D και παρέμεινε έως και τα 90nmol /L.

«Περαιτέρω αύξηση της βιταμίνης D δεν έδειξε κάποια σημαντική συσχέτιση με μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, αλλά κάποια πενιχρά δεδομένα συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις των υψηλών επιπέδων της βιταμίνης D», ανέφερε η ομάδα.

«Αυτή η μετα-ανάλυση δόσης-απόκρισης αυτών των μελετών, υποστηρίζει ότι η 25(OH)D ενδέχεται να συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά μεταξύ των ανθρώπων με ανεπάρκεια βιταμίνης D», συμπέραναν οι ερευνητές.

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα - βιταμίνη DΈλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti(a)gmail.com
 

Εσείς γνωρίζετε για τις ευεργετικές ιδιότητες της Βιταμίνη D στην υγεία μας;  Μάθετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D!

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα - βιταμίνη D

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα - βιταμίνη D

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Βιταμίνη D και καρκίνος του πνεύμονα - βιταμίνη D

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ