Logodiatrofis.gr
Βιταμινη D

Η βιταμίνη D ενδέχεται να βοηθήσει παιδιά με Χρόνια Νεφρική Νόσο

Η βιταμίνη D ενδέχεται να βοηθήσει παιδιά με Χρόνια Νεφρική Νόσο - βιταμίνη D
 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε παιδιά με X.N.N μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη δυσλειτουργία των νεφρών με την πάροδο του χρόνου.

Την παραπάνω πρόταση υποστηρίζουν ερευνητές από 12 πανεπιστήμια – νοσοκομεία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές

Στην αρχή της έρευνας σημειώθηκε πενταετής βιωσιμότητα των νεφρών κατά 75% σε ασθενείς οι οποίοι είχαν επίπεδα βιταμίνης D μεγαλύτερα από 50 nanomoles ανά λίτρο (nMol/L), ενώ βιωσιμότητα κατά 50% σημειώθηκε σε αυτούς που είχαν τα επίπεδα της βιταμίνης κάτω από 50 nMol/L.

Επιπλέον, το ποσοστό βιωσιμότητας των νεφρών αυξήθηκε κατά 8,2% παράλληλα με την αύξηση της βιταμίνης D ανά 10 mMol/L. Μεγαλύτερη ανεπάρκεια βιταμίνης D επίσης βρέθηκε σε παιδιά με χρόνια νεφρική νόσο, δεδομένου ότι μια από τις πολλές λειτουργίες αυτού του οργάνου είναι να παράγει την ενεργό μορφή της βιταμίνης αυτής.

Οι ερευνητές λοιπόν, επισημαίνουν ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει! «Η βιταμίνη D είναι ένα αποτελεσματικό, εύκολα διαθέσιμο, ασφαλές και φθηνό διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο ενδέχεται να είναι μια επιπρόσθετη και χρήσιμη θεραπεία εναντίον της παρεμπόδισης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (Ρ-Α-Α) επιβραδύνοντας την προοδευτική μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

Παρεμποδίζοντας το Ρ-Α-Α, δηλαδή το σύστημα που ρυθμίζει την πίεση του αίματος και την ισορροπία υγρών, έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ακόμη, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACEi) χρησιμοποιούνται συχνά για την επιβράδυνση της εξέλιξης των ασθενειών με αυτόν τον τρόπο, αν και δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την πάθηση.

Η τελευταία έρευνα λοιπόν, δείχνει την πιθανή επίπτωση που έχει η βιταμίνη D, η οποία είχε θεωρηθεί ότι καταστέλλει τη μεταγραφή της ρενίνης. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτή η «διασταυρούμενη συζήτηση» ανάμεσα στα «μονοπάτια» της Ρ-Α-Α και της βιταμίνης πρότεινε ουσιαστικά μια ρύθμιση ενός συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις το ένα στο άλλο.

Η μέλετη απαρίθμησε αυτούς τους παράγοντες σε 167 παιδιά με την πάθηση αυτή σε αρχικό στάδιο και μετά από 8 μήνες. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών ήταν 11,4 χρόνια.

Οι ερευνητές προήλθαν από το “Great Ormond Street Hospital for Children” στην Αγγλία, “Gaslini Institute” στην Ιταλία, “Children’s Memorial Health Institute” στην Πολωνία, “Ospedale Pediatrico Bambino Gesu” στην Ιταλία, “Cukurova University School of Medicine” στην Τουρκία, “Semmelweis University Budapest” στην Ουγγαρία, “Hacettepe University Faculty of Medicine” στην Τουρκία, “Medical University of Gdansk” στην Πολωνία, “Vilnius University Paediatric Center” στη Λιθουανία, Unit of Pediatric Nephrology and Dialysis” στην Ιταλία, “Hopital Necker” στη Γαλλία και τέλος στο “University of Heidelberg” στη Γερμανία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το “UK National Health Service” εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας 65-74, είχαν κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος, επισημάνθηκε ότι η πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου αυξάνει με την πάροδο του χρόνου.

Επιμέλεια κειμένου

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Εσείς γνωρίζετε για τις ευεργετικές ιδιότητες της Βιταμίνη D στην υγεία μας;  Μάθετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D!

.

Στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας» του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη σας αποκαλύπτεται το μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Η βιταμίνη D είναι η απόλυτη θρεπτική ουσία της υγείας!

Στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης και ανεπάρκειάς της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην Υγειά μας ρε παιδιά" προτείνει το βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας»

Η βιταμίνη D ενδέχεται να βοηθήσει παιδιά με Χρόνια Νεφρική Νόσο - βιταμίνη D

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Μάθετε τα πάντα για τη Βιταμίνη D!

Πώς βοηθά:

στην πρόληψη του καρκίνου,

των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων,

της Οστεοπόρωσης,

της Αρτηριακής Υπέρτασης,

της Κατάθλιψης,

της Παχυσαρκίας,

αλλά και πώς θωρακίζει από τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της έλλειψής της στον οργανισμό σας & μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να την αναπληρώσετε!

.

Η έγκριτη δημοσιογράφος υγείας και παρουσιάστρια ειδήσεων του STAR Channel, Κατερίνα Παπακωστοπούλου μέσα από την εκπομπή της προτείνει επίσης το βιβλίο «Βιταμίνη D, Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!»

Η βιταμίνη D ενδέχεται να βοηθήσει παιδιά με Χρόνια Νεφρική Νόσο - βιταμίνη D

Ακόμα:
  • Δέκα «αλήθειες» που πρέπει να ξέρετε για τη βιταμίνη D
  • Η σημασία των μετρήσεων της 25(ΟΗ)D στη διατήρηση της υγείας
  • Ποιες είναι οι τιμές που ορίζουν το πρόβλημα της έλλειψης και της ανεπάρκειάς της
  • Ποια είναι η σωστή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείτε
  • Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψή της
  • Δέκα "καμπανάκια" που επισημαίνουν σας λείπει η βιταμίνη D
  • Πως θα προσδιορίσετε το «D-Status» σας
  • Διατροφικές πηγές της Βιταμίνης D
  • Και διαιτολόγια για επαρκή πρόσληψη ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Γιατί, «Λόγω… διατροφής» η υγεία μας γίνεται καλύτερη!

Η βιταμίνη D ενδέχεται να βοηθήσει παιδιά με Χρόνια Νεφρική Νόσο - βιταμίνη D

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ